Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zondag 26 juli 2015

Wat doe je tijdens regen?


Wat doe je tijdens een enorm regenachtige dag, een dag zonder droge momenten en bij tijd en wijle zelfs stortregen?
Een dag dat je buiten echt niets kunt doen, een dag zonder bezoek uit of thuis, een lummeldag zogezegd. Een dag dat je eigenlijk zelfs geen zin hebt om iets te doen. Juist hierdoor.
Eens kijken hoe lang het geleden is dat ik hier schreef... 16 juli! Dat is voor mijn doen lang geleden en het onderwerp waar ik toen over schreef lijkt al weer ver weg, maar ik was er nog niet klaar mee, want dat waren de werklui ook niet.

Maar eerst heb ik nog foto's gemaakt van enkele nu bloeiende bloemen omdat morgen alles wel behoorlijk verregend zal zijn:
We wilden hier graag lupinen en de zaden die we van de buren kregen, best veel, deden niets na ze uitgestrooid te hebben, dus gewoon zoals het in de natuur zou gaan. Dus namen we een plant en staken die in vier delen. Dat ziet er de tweede zomer daarna dus zo uit, vier mooie planten. Tijd om weer te gaan delen. Misschien roze erbij?


Overal op het erf bloeien nu de wilde margrieten, nooit ook maar één margriet gekocht.Ook het kluwenklokje  bloeit weer overal, het eerste jaar kwamen ze ergens spontaan op en hebben zich over het erf verspreid. Op sommige stukken maaien we gewoon en dus wordt het niks, op sommige plekken laten we kleine veldjes staan. Vooral gemengd met de wilde margrieten ook erg mooi!

En dan de wilgenroosjes, ze beginnen net. Voor mij een teken dat het alweer opschiet met de zomer, nou ja zomer?
Is het niet bijzonder, een gevlekte orchis, je vindt ze hier zomaar ergens op het erf!De voor mij enigszins bijzondere monnikskap komt ook elk jaar weer z'n best doen om er zo mooi uit te zien.Deze foto van een sering (in de haag) is al wat ouder, want die hebben de beste tijd gehad en zijn inmiddels uitgevallen.

En dan nu de werkzaamheden voor het huis, die allang klaar zijn.
Dag drie en vier...De put voor het huis. De waterleiding is inmiddels wat anders gekoppeld en de afsluiter voor het huis zit nu naast die rode open pijp waar nog een stuk pijp op komt met een putdekseltje. Dit om in geval van verstopping of wat dan ook de rioolbuis door te kunnen spuiten of blazen. De afsluiter moet er nog op, is wel twee meter hoog en komt ook in een soort putje.

Het putdekseltje voor het riool en de gele afsluiter voor de waterleiding, hier nog zonder dekseltje.
De nieuwe afsluiter voor het gastenhuisje staat nu niet meer naast deze voor het huis, maar waar hij eigenlijk meer op z'n plaats is, voor het gastenhuisje.De oude betonnen rioolput en smalle waterput...... die op de vierde dag 's morgens worden opgehaald.Alles weer dicht. Tja, fraai is anders. Vanuit huis zie je gelukkig niks van het kale dijkje. Volgend jaar zal het wel weer groen zijn.
Als je de foto vergroot door er op te klikken kun je op het vlakke stuk ter hoogte van de berken nog twee kleine kale plekken zien. Op die plekken stonden twee struiken, rode kornoelje. Beiden dood. Die hebben ze er op ons verzoek even uitgehaald, voor hen een fluitje van een cent en voor ons met de hand een hele klus. Rode kornoelje kan het hier wel doen, als ze goed luw staan. Maar hier voor het huis komt 's winters vaak de zeer koude noordenwind over het meer en daar kunnen ze niet tegen. Dus weg met die ontsierende dode struiken. Vorig jaar kwam er nog wel wat blad aan, maar nu helemaal niet meer. Misschien jonge berken op de twee kale plekken. De oude berk voor de voordeur heeft het ook niet echt lekker en verliest in het voorjaar heel veel sap (berkenwater :-) als de sapstroom op gang komt. Het komt gewoon uit scheuren en oude littekens. Dus hoe lang die ene berk het nog vol zal houden... 
We denken dat de berken zo'n zestig jaar oud zijn. Voor het gastenhuisje is het ook klaar. De stenen liggen er voor een regenafvoerpijp, zodat die vrij blijf liggen achter de stenen.En zo zien de putjes er nu uit, nu alles weer dicht ligt. Die met de V is van het water (vatten).Aan alles is gedacht, de kale plekken zijn zelfs weer door hen ingezaaid (gras)!
De vierde dag waren ze klaar rond lunchtijd.

Vandaag ook weer gebakken met rabarber (ik heb veel ingevroren). Laatst deelde ik het recept nog met jullie en dat staat op Kokkerellen (via de balk bovenin kun je daar komen). Ik doe het niet meer op een ovenbakplaat omdat ik het beslag teveel uit vind vloeien. Nu neem ik een grote glazen ovenschaal met dito deksel en wanneer ik beiden gebruik heb ik ongeveer dezelfde oppervlakte die ik wil bereiken. 
Nog een tip om bakpapier in een vorm te doen. Knip op gewenste grootte en maak het nat onder de kraan, knijp een beetje uit. Nu is het net een natte zakdoek. Weer netjes uit elkaar halen en je kunt het heel gemakkelijk in de vorm doen waar het precies blijft liggen zoals jij het wilt.

Peter is ook al voortijdig achter zijn pc gekropen voor een bericht op z'n blog.
HIER (klik) kun je het resultaat lezen.

En dan nu voor de liefhebbers nog een muziekje uit Croissantje...

Van de solo CD Den ständiga resan van Marie Fredriksson het nummer Det regnar igen (Het regent weer). Erg toepasselijk deze week! 
Marie Fredriksson  is bekend van de Zweedse band Roxette.
Een fijne week allemaal!

Gon