A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zondag 26 juli 2015

Wat doe je tijdens regen?


Wat doe je tijdens een enorm regenachtige dag, een dag zonder droge momenten en bij tijd en wijle zelfs stortregen?
Een dag dat je buiten echt niets kunt doen, een dag zonder bezoek uit of thuis, een lummeldag zogezegd. Een dag dat je eigenlijk zelfs geen zin hebt om iets te doen. Juist hierdoor.
Eens kijken hoe lang het geleden is dat ik hier schreef... 16 juli! Dat is voor mijn doen lang geleden en het onderwerp waar ik toen over schreef lijkt al weer ver weg, maar ik was er nog niet klaar mee, want dat waren de werklui ook niet.

Maar eerst heb ik nog foto's gemaakt van enkele nu bloeiende bloemen omdat morgen alles wel behoorlijk verregend zal zijn:
We wilden hier graag lupinen en de zaden die we van de buren kregen, best veel, deden niets na ze uitgestrooid te hebben, dus gewoon zoals het in de natuur zou gaan. Dus namen we een plant en staken die in vier delen. Dat ziet er de tweede zomer daarna dus zo uit, vier mooie planten. Tijd om weer te gaan delen. Misschien roze erbij?


Overal op het erf bloeien nu de wilde margrieten, nooit ook maar één margriet gekocht.Ook het kluwenklokje  bloeit weer overal, het eerste jaar kwamen ze ergens spontaan op en hebben zich over het erf verspreid. Op sommige stukken maaien we gewoon en dus wordt het niks, op sommige plekken laten we kleine veldjes staan. Vooral gemengd met de wilde margrieten ook erg mooi!

En dan de wilgenroosjes, ze beginnen net. Voor mij een teken dat het alweer opschiet met de zomer, nou ja zomer?
Is het niet bijzonder, een gevlekte orchis, je vindt ze hier zomaar ergens op het erf!De voor mij enigszins bijzondere monnikskap komt ook elk jaar weer z'n best doen om er zo mooi uit te zien.Deze foto van een sering (in de haag) is al wat ouder, want die hebben de beste tijd gehad en zijn inmiddels uitgevallen.

En dan nu de werkzaamheden voor het huis, die allang klaar zijn.
Dag drie en vier...De put voor het huis. De waterleiding is inmiddels wat anders gekoppeld en de afsluiter voor het huis zit nu naast die rode open pijp waar nog een stuk pijp op komt met een putdekseltje. Dit om in geval van verstopping of wat dan ook de rioolbuis door te kunnen spuiten of blazen. De afsluiter moet er nog op, is wel twee meter hoog en komt ook in een soort putje.

Het putdekseltje voor het riool en de gele afsluiter voor de waterleiding, hier nog zonder dekseltje.
De nieuwe afsluiter voor het gastenhuisje staat nu niet meer naast deze voor het huis, maar waar hij eigenlijk meer op z'n plaats is, voor het gastenhuisje.De oude betonnen rioolput en smalle waterput...... die op de vierde dag 's morgens worden opgehaald.Alles weer dicht. Tja, fraai is anders. Vanuit huis zie je gelukkig niks van het kale dijkje. Volgend jaar zal het wel weer groen zijn.
Als je de foto vergroot door er op te klikken kun je op het vlakke stuk ter hoogte van de berken nog twee kleine kale plekken zien. Op die plekken stonden twee struiken, rode kornoelje. Beiden dood. Die hebben ze er op ons verzoek even uitgehaald, voor hen een fluitje van een cent en voor ons met de hand een hele klus. Rode kornoelje kan het hier wel doen, als ze goed luw staan. Maar hier voor het huis komt 's winters vaak de zeer koude noordenwind over het meer en daar kunnen ze niet tegen. Dus weg met die ontsierende dode struiken. Vorig jaar kwam er nog wel wat blad aan, maar nu helemaal niet meer. Misschien jonge berken op de twee kale plekken. De oude berk voor de voordeur heeft het ook niet echt lekker en verliest in het voorjaar heel veel sap (berkenwater :-) als de sapstroom op gang komt. Het komt gewoon uit scheuren en oude littekens. Dus hoe lang die ene berk het nog vol zal houden... 
We denken dat de berken zo'n zestig jaar oud zijn. Voor het gastenhuisje is het ook klaar. De stenen liggen er voor een regenafvoerpijp, zodat die vrij blijf liggen achter de stenen.En zo zien de putjes er nu uit, nu alles weer dicht ligt. Die met de V is van het water (vatten).Aan alles is gedacht, de kale plekken zijn zelfs weer door hen ingezaaid (gras)!
De vierde dag waren ze klaar rond lunchtijd.

Vandaag ook weer gebakken met rabarber (ik heb veel ingevroren). Laatst deelde ik het recept nog met jullie en dat staat op Kokkerellen (via de balk bovenin kun je daar komen). Ik doe het niet meer op een ovenbakplaat omdat ik het beslag teveel uit vind vloeien. Nu neem ik een grote glazen ovenschaal met dito deksel en wanneer ik beiden gebruik heb ik ongeveer dezelfde oppervlakte die ik wil bereiken. 
Nog een tip om bakpapier in een vorm te doen. Knip op gewenste grootte en maak het nat onder de kraan, knijp een beetje uit. Nu is het net een natte zakdoek. Weer netjes uit elkaar halen en je kunt het heel gemakkelijk in de vorm doen waar het precies blijft liggen zoals jij het wilt.

Peter is ook al voortijdig achter zijn pc gekropen voor een bericht op z'n blog.
HIER (klik) kun je het resultaat lezen.

En dan nu voor de liefhebbers nog een muziekje uit Croissantje...

Van de solo CD Den ständiga resan van Marie Fredriksson het nummer Det regnar igen (Het regent weer). Erg toepasselijk deze week! 
Marie Fredriksson  is bekend van de Zweedse band Roxette.
Een fijne week allemaal!

Gon

16 opmerkingen:

 1. Wat zijn jullie druk aan het werk zeg! Nou eigenlijk de werklui. Hihi...
  Wel fijn als het water gewoon naar de plek loopt waar het heen moet.
  Lieve bloemetjes heb je in je tuin staan.
  En dan vandaag maar een dagje binnen. Helaas de zomer is niet veel soeps dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Gonny
  Prachtig die bloemen,nu hopen dat de regen niet te veel vernield. Wat een werk zeg die waterleiding, maar als alles weer gemaakt is heb je er weer plezier van.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het komt vast wel weer goed met het gras, en wat een mooie bloemen!
  Ik hoop dat mijn ,,oude Berk,, het ook nog heel lang uit zal houden hahaha.......
  groetjes, Bea en Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig te lezen hoe jij probeert meer lupines in de tuin te krijgen en ik nu na 3 zomers eindelijk een beetje controle lijk te krijgen over mijn lupines. Onkruid, is het! Las zelfs vandaag in het lokale sufferdje dat de gemeente aan het inventariseren is waar er nog lupines langs de wegen staan, met de aanmoediging ze als speciaal tuinafval bij de gemeente in te leveren, zo graag willen ze er van af! Ze willende kwijt omdat de lupines de inheemse soorten verdrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Huldra
  Ik hoorde daar ook al over van Willem (Hemma hos oss i Backabro). Ook in Zweden heeft men het daarover. Nou, in onze omgeving zie je ze wel, maar het barst er absoluut niet van. Niet zoals meer naar het zuiden.
  Maar prachtig vind ik ze in elk geval wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook een regendag. Ik ben op vakantie en zit in mijn caravannetje.
  Tja en wat heb ik gedaan? Afwasje, boodschapjes, lezen, haken, eten en nu voor het eerst even naar de kantine met mijn laptop om blogjes te lezen! Heerlijk! Maar ik hoop morgen op mooi weer! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hej Gonny,

  Wat een mooie bloemen! Jammer dat het niet zo'n lekker weer is, het is natuurlijk fijner om er vanuit je tuinstoel van te genieten.
  Gelukkig dat met het waterwerk nu alles weer in orde is.
  Mijn spulletjes zijn goed aangekomen maar dat had je al gehoord, zo leuk!
  Binnenkort maar weer eens een mail.

  Kram Els

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hej Gon!

  Gelukkig is het bij jullie gebleven met (veel) regen. Ik heb je niet over storm gehoord. Dus gelukkig hebben jullie niet het weer gekregen, wat wij hebben gekregen. Veel schade in Nederland.

  Wat een mooie foto's van de bloeiende planten. Daar wordt ik zo blij van! Vooral het kluwenklokje en wilgenroosje. Jij weet altijd de namen. Ik ga ze proberen te onthouden! Laatst heb ik een Orchidee voor mezelf gekocht, dat doet mij denken aan die wilde gestreepte bij jullie. Bijzonder hoor, vind ik, zo wild in de tuin. Dat doet mij weer denken aan een wilde cyclaam, bij watervallen in Kroatië. Zo mooi.

  Hopelijk is jullie dijkje weer snel groen!

  Kram :-)
  Bog
  xxx
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi de bloemenfoto's Gon.
  En fijn dat de werkzaamheden klaar zijn nu.
  Goede tip vh bakpapier om dat even nat te maken! Dankje.
  En de muziek: Prachtig! Echt heel erg mooil

  Liefs van mij

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Met die nattigheid zijn de kale plekken vast snel weer groen, wat een klus is het geweest! Gelukkig gaat de natuur, in dit geval de mooie bloemen, gewoon z'n gangetje, beeldig zijn ze. Die lupines staan daar heel mooi te zijn.
  Ook hier veel regen en schade van de storm, dit weekeinde. Zo kom je niet aan het buitenleven toe, jammer genoeg.
  In het weekeinde knapt het weer op, hopelijk krijgen jullie daar ook wat van mee ( nog even studeren op het verhaal van Peter, dan kan ik het beter duiden...😀)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja..., regendagen in de zomer kennen we hier ook in Nederland intussen ook...
  Het is wel even schakelen hoor!
  Fijn dat al het graafwerk weer is gebeurd en de boel weer dicht is.
  Wat zijn je lupines mooi! Bij mij gaan ze altijd dood, ik kan ze helaas niet houden. En ze zijn juist zo prachtig, ik houd van die ouderwetse tuinplanten!
  Is het bij jullie dit jaar extra koud en nat?

  grtjs, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat hebben jij en Peter een geweldige logs gemaakt. Al jouw bloemen, zo prachtig!!!
  Liefs, Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Elizabeth
  Ja Elizabeth, dit jaar is extreem koud en nat. Een schril contrast met het voorjaar en de zomer van vorig jaar, toen het wel zes weken tussen de 20 en 30 graden was, met heel veel zon!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een gezellige veelzijdige blog! Je gevlekte orchis is echt heel mooi en die lupines ook! Ik droom van een prachtige nazomer ...

  http://thuisblijvenvakantie.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat staat je tuin er mooi bij
  En wat een werk allemaal , voor je huis
  Hier ook slecht, maar af en toe een zonnige dag er tussendoor, dus daar gebruik van maken
  Groetjes uit Zweden en een fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi rondje door jullie tuin. Fijn dat de werkzaamheden achter de rug zijn. Hopelijk wordt het nog een mooie zomer. Hier was het vandaag ook regen, maar nu klaart het op. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen