Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 5 november 2014

Een kijkje in Helgums kyrka


Wellicht weten sommigen van jullie nog dat ik vorig jaar in een gigantische onweersbui stond en dat ik niet meer weg kon komen met mijn auto omdat de computer van slag was. Ik stond toen vlakbij een mooi kerkje. Je kunt dat HIER (klik) nog lezen mocht je dat willen.
Nu wil het geval dat ik daar 's zomers met grote regelmaat kom, ongeveer een keer in de week à tien dagen, zo'n 120 km van huis. Altijd geniet ik dan van dit plaatje, het kerkje aan Helgumsjön.

Helgums kyrka, klik op de foto voor mooier en groter beeld

Ik had wel eens gekeken of ik in de kerk kon komen, maar hij zat altijd op slot. Tot er in de tweede helft van deze zomer een bordje langs de weg stond dat de kerk die week elke middag te bezichtigen was. Daar liet ik geen gras over groeien en ben gelijk gegaan. Op dat moment was ik de enige en de twee heren die er zaten om iets over de kerk te vertellen overlaadden me met koffie en vooral met fika (voor degenen die dat niet weten, fika is van allerlei lekkers voor bij de koffie, een schaal vol verschillende heerlijkheden).

Wanneer je bij de kerk bent, ligt tussen de kerk en het meer (Helgumsjön) een begraafplaats, in tweeën gedeeld door een breed pad naar het water. Daar is een steiger, staan bankjes, ligt een kano en soms een kleine rondvaartboot die heeft aangelegd. Als je op de steiger staat zie je links een schiereiland in het midden van het meer, daar verzamelen altijd veel kraanvogels in het najaar, voor ze weer naar Afrika vliegen. Geweldig is dat!

Ik heb heel veel foto's van deze plek en deze kerk. Op deze blog komen ze niet erg uit, daarom zal ik ze op m'n fotoblog zetten. Geen tientallen, maar enkele om jullie een indruk te geven. 

Dus wil je een kijkje nemen bij en in deze kerk, klik dan HIER!

Op Wikipedia vond ik nog wat wetenswaardigheden over de kerk.
Vanaf de late middeleeuwen stond hier al een kerk. De eerste kerk werd vervangen door deze stenen kerk die gebouwd werd van 1786 - 1790 door de aannemer Pål Pehrsson uit Stugun.
De preekstoel is gemaakt in 1806 door Nils Dahlqvist uit Nora. Het altaar stamt ook ongeveer uit deze tijd. Het doopvont uit 1940 is van licht zandsteen en getekend door Erik Fant.
Het schilderij achter het altaar is in 1815 geschilderd door Gustav Erik Hasselgren en gekocht van Sankt Jacobs kyrka (Sint Jacobskerk) in Stockholm in 1840 of 1841. 
De opstelling van altaar en schilderij is van 1843.Gon