A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 19 november 2013

Margits pepparkakorGisteren was het donker weer, ik bakte een volkorenbrood en 's middags een lekker krentenbrood. Door de sneeuw die er afgelopen week lag (en die nu weg is door de storm) en het donkere weer van de laatste dagen, moest ik al aan Kerstmis denken.
Ach we zijn nog maar een kleine twee weken verwijderd van de 1e advent! Ik besloot nu eindelijk eens zelf Zweedse pepparkakor (zeg maar Zweedse speculaasjes) te gaan bakken. Bovendien is 9 december in Zweden pepparkakans dag. Ik wilde pepparkakor à la Margit gaat bakken. Jullie kennen deze ontzettend lieve hartelijke vrouw misschien nog wel uit vorige blogposts.
Een van de keren dat ik vorige winter bij haar en Nils-Erik was, liet ze me haar handgeschreven receptenboekje zien. Margit (85 jaar!) is heel goed in het zelf koekjes, cakes en taarten bakken, echt niet te geloven goed! Ze zei dat ze me koekjes zou leren bakken, ha, ha. Nou ja, in elk geval zei ze dat ik maar eens moest beginnen pepparkakor te bakken en ze gaf me pen en papier, zodat ik het recept, onder het genot van koffie en koekjes, over kon schrijven. Evenals het recept van blåbärspaj.
Pepparkakor zijn beslist niet moeilijk te maken. Het deeg maak je een avond van tevoren en zet je in de koelkast tot de volgende morgen.
Maar nu eerst het deeg.

Je hebt nodig:
2 ons roomboter (als je roomboter te overheersend vindt, neem je margarine)
3 dl suiker
4,5 dl bloem
1,5 el stroop
1 ei
2 tl kaneel
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl gemberpoeder (ik nam verse gemberwortel en maakte dit zeer fijn)
2 tl bakpoeder

Je doet het zo:
Doe de bloem in een kom en roer daar de kaneel, kruidnagel, gember en bakpoeder doorheen.
Neem een andere kom en smelt hierin de boter enigszins (bijv. in de magnetron) en klop de suiker, de stroop en het ei er met een garde doorheen. Roer dan het bloemmengsel erdoor. Strijk de bovenkant een beetje glad, strooi er een heel dun laagje bloem over en zet het deeg weg in de koelkast.

De volgende ochtend kun je twee dingen doen, nadat je de oven op voorverwarmen hebt gezet, 150 graden.
Kleine balletjes maken, die op de plaat met bakpapier platdrukken tot de maat van een Zweedse kroon (= ongeveer gelijk aan een 2 euro muntstuk). Het platdrukken komt niet zo nauw, want het vloeit gewoon mooi rond uit door de warmte. Genoeg tussenruimte laten dus.
Of het deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkvlak en er figuurtjes uitsteken. Dit laatste vond ik zelf geen succes, hoeveel bloem ik ook op werkblad en deegroller deed, het bleef plakken. Daarom ook liet ik het maar bij het ene hart.
Ongeveer tien minuten bakken. Even uitproberen, verschilt per oven (hete lucht of gewoon). Ze moeten al wel een beetje kleuren. Ze worden pas hard als ze afkoelen buiten de oven. Ik had 3x een bakplaat vol.

Daarna kun je de koekjes natuurlijk ook nog naar hartelust versieren met bijv. glazuur.
In Zweden in elke supermarkt te koop in tubes, het heet kristyr. Je kunt het ook zelf maken door 4 dl poedersuiker te mengen met 1 eiwit en 1 tl. ättiksprit. Het laatste is azijnessence. Of gewoon poedersuiker mengen met wat water tot gewenste dikte en in een spuitje doen.

Verwacht geen koekjes die op speculaas lijken, ze lijken ook werkelijk niet op de pepparkakor hier uit de winkel, oh nee, ze zijn vele malen lekkerder! Dat is ook wel te zien, want toen ik net klaar was, zat deze trommel nog helemaal vol! Mums mums zeggen de Zweden oftewel mmmmmmmmm.

p.s. Ik heb het recept ook op Kokkerellen geplaatst, zodat je het daar altijd gemakkelijk          kunt terugvinden.10 opmerkingen:

 1. Wat een lekker recept. Zo'n trommel is bij ons ook zo leeg. Zeker als het al zo lekker geroken heeft tijdens het bakken. Zal ze zeker eens proberen te bakken. Mag je het recepten boekje niet inscannen? Kun je er een echt boekje van maken.
  groetjes Marlies en Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, ik ga E. gelijk vragen wanneer ze gaat bakken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hello dear Gon!
  Thanks for this wonderful post ..
  I always make pepperkakkor with moulds from Finland and I love the smell of them.
  They are perfect for christmas time and with all the spices sooooo good.
  And I was glad when I saw your last photo. ....I have the same tin like you and I love the picture on it.
  I must look at the evening if I have the same recipe like you ....but thanks a lot.
  I think I also start to make some pepperkakkor this weekend!
  I wish you a beautiful rest of the week Gon!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet wat ik komend weekend ga doen, zaterdag deeg maken en zondag bakken. Lijkt me leuk en lekker! Leuk koekblik trouwens.
  Liefs van Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja het is alweer echt winter, hier is het nu -10!wat een verschil met van de week +10
  Bak ze
  Fijne dag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het lijkt me hier ook wel leuk voor sinterklaasavond! Ik ga het zeker doen!
  Bedankt voor dit leuke bericht.
  Groetjes, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker!! Het grappige is dat Niels de 30 ste november jarig is en hij heeft ieder jaar eigen baksels uitgedeeld, en dat viel bij iedereen altijd zeer in de smaak. Vooral naar zijn Zweedse variaties was altijd veel vraag uit de klas. Hij gaat nu kanelbullar en pepparkakor maken. We wilden eigenlijk ook nog kladkakka maken, maar dat ziet er altijd toch een beetje vreemd uit.

  Kram Anna Marie (en dit keer Niels, want we gaan jouw recept nu natuurlijk maken en die van Leila Lindholm kan naar het rijk van de fabelen.)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Marlies & Arnoud
  Dat ik daar zelf nog niet aan gedacht heb. Ik zal aan Margit vragen of ik haar receptenboekje een dag mag lenen!

  @Jan
  En, kon je E overhalen? :-)

  @Geli
  What a coincidence Geli that you have the same tin with the picture from Jenny Nyström on it! I love the picture too and that's why I bought it.

  @Anna Marie en Niels
  Veel succes met het maken van de baksels voor 30 november, dat het maar goed mag lukken. Misschien lezen we wel een verslag van je verjaardag op mama's blog Niels. Alvast een leuke verjaardag!

  @de anderen
  Ook succes met voorgenomen bakplannen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ze zien er overheerlijk uit! Ik ben niet zo'n bakster maar geef het recept wel even aan Hege (schoondochter) die bakt veel en ook met de kinderen, dus dat is leuk!
  Ben benieuwd of je het receptenboekje van Marit hebt mogen lenen!
  Groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen