A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 1 april 2013

Onderweg zoal...

Eerst wil ik even e.e.a. verduidelijken, want ik ben er achter gekomen dat niet iedereen het helemaal heeft begrepen omdat ze hier nog niet zo lang lezen. Wij wonen het grootste deel van het jaar in Zweden. We hebben vier jaar geleden ons huis in Nederland verkocht omdat we in Zweden gingen wonen en hebben in NL een piepklein appartement gekocht in Friesland. Dit om toch een eigen plekje te hebben als we hier zijn. Dat is twee keer per jaar voor ongeveer vijf à zes weken omdat we mijn moeder willen bezoeken die in een tehuis woont en Alzheimer heeft. Ik wil haar zien, knuffelen, haar kleding aanvullen, zulke dingen. We blijven dus nog even in NL.

Maar nu over onze rit van Jämtland naar Friesland over 2100 km. We rijden altijd over de bruggen en nemen geen veerpont(en). Vanaf ons vertrek waren de wegen al schoon, geen sneeuw, geen ijs, dus geen gladheid, hartstikke fijn.

De sneeuw lijkt nog veel, maar het zijn hopen sneeuw die
gedurende de winter zijn ontstaan bij het ruimen.

Je kunt gezellig gaan grillen naast de heks, iets wat de
Zweden allemaal doen 's winters; buiten grillen!

Onderweg maakte ik een paar foto's. De eerste maakte ik al 20 km van huis in Rossön. Daar stonden allemaal heksen langs de weg en heksenbezems met gekleurde veren er in. Dit zijn dus slechts twee van de vele heksen in Rossön.
In Zweden heerste lang het bijgeloof dat de toverkracht van heksen rond Pasen op zijn sterkst is en dat ze dan ook extra actief zijn. Alles daarover schreef ik al eens eerder, als je het leuk vindt kun je dat HIER nog lezen. Op de foto's kun je ook zien dat het nog steeds schitterend weer was, dat is het al weken daar. Dat schitterende weer hielden we tot Denemarken. Rijdend over Funen kwamen we in kil nat weer terecht met temperaturen rond nul, harde wind en natte sneeuw.

Nog wat restjes ijs

Maar onderweg hadden we ook even een pauze aan Vättern, het op één na grootste meer van Zweden. De foto's maakte ik eigenlijk voor Anna Marie, omdat zij met haar gezin die kant weer opgaat over een paar weken! Anna Marie, het ijs was al bijna verdwenen zoals je kunt zien. Het meeste ijs dat er nog was, is naar de andere kant, de zuidwestkant van het meer gedreven door de wind, waardoor we ons even verbeeldden dat er aan de andere kant een prachtig zandstrand is :-).

Het 'zandstrand' aan de overkant :-)
(klik op de foto)

Voor Marlies & Arnoud maakte ik nog deze foto van onze hond Rushy. Ze is bijna veertien jaar en we haalden haar uit het asiel toen ze negen jaar was. Ze heeft het niet zo leuk gehad bij haar vorige baas, maar heeft nu een super oude dag!

Niet scherp maar wel te zien; onze Rushy

Toen we haar daar ophaalden zeiden we uitdrukkelijk dat ze autorijden wel leuk moet vinden omdat we veel reizen. JA, dat vond Rushy leuk. Nou, ze vindt het dus helemaal niet leuk en dat is hartstikke jammer. Niet alleen voor haar, maar ook voor mij omdat ik daar onderweg dan mee zit. Soms gaat het aardig goed, zoals afgelopen najaar, maar dit keer niet zo. Op de foto ligt ze dan even rustig, maar slapen doet ze de hele weg niet. Rushy ligt in een bench die achter een schot staat. Het schot zit achter de voorstoelen. Onze auto heeft dus maar twee stoelen, genoeg toch?! Kan Rushy in de grote bench en daarachter kunnen nog heel veel spullen mee. Voor de hond hebben we alles geprobeerd, tabletten tegen reisziekte (van de dierenarts) helpen ook niet, dus het zal geen misselijkheid zijn. Het gekke is dat het afgelopen najaar bijvoorbeeld hartstikke goed ging. Zit het tussen haar oren? Tips zijn altijd welkom.
Haar in Zweden laten bij anderen is geen optie. Rushy is geen makkelijke hond voor anderen. Marlies en Arnoud zijn altijd erg met Rushy begaan en ook met haar probleem met autorijden. Vandaar de foto.

Vandaag, 2e paasdag, ook mooi weer hier in Friesland. De kou zijn wij wel gewend.

12 opmerkingen:

 1. Wat lief dat je nu 5 weken voor je moeder wil/kan zorgen. Lijkt me wel heel moeilijk om straks weer weg te gaan.
  Je hebt het zonnetje meegenomen uit Zweden. Het is wel koud maar achter glas genieten.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hello dear Gon!
  What a long travel with the car and your sweet dog!
  Thanks for your beautiful photos of the sea!
  I hope you' re well!
  Have a nice week dear Gon!
  With love, Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 3. weer even in Nederland ! en ja jammer dat de hond soms niet van reizen houdt. Zou ook geen idee hebben wat je daaraan kan doen ?
  Zielig is het wel en inderdaad dan zit jij er ook mee :-(
  op schoot nemen ? :-)

  liefs, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hej Gonny, welkom in Nederland. Leuk dat het bloggen gewoon doorgaat. Een heel goede tijd gewenst hier. Zijn we vandaag vast bij jullie in de buurt geweest, bij mijn moeder in Drachten, daarna Drents museum in Assen en via vrienden in Odoorn weer terug naar huis. Hartelijke groet, ook voor Peter. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig ook voor Rushy dat de reis weer volbracht is. Fijne weken in Nederland. Lieve groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zijn er in zweden dan geen goede heksen, ik lees alleen maar verhalen over heksen die een pact aangaan met de duivel en mensen kwaad willen doen.
  groet
  Mien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hej Gon,

  Hadden gehoopt dat Rushy net als in het najaar rustig zou zijn, maar helaas. Behalve kalmerings middeltjes en oefenen door meer te rijden, maar hoe?, zouden we het ook niet weten. Peter staat trouwens gespiegeld op de foto.

  groetjes Marlies en Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
 8. en daar is ie dan, mijn prachtige overhanddoek, heel mooi geborduurd, helemaal uit zweden in mijn nederlandse keuken
  waar heb je die uitgehaald, rommelmarkt of?
  hij is heel mooi, zogauw als ik mijn nieuwe camera onder de knie heb zal ik een foto maken hoe hij hangt aan mijn oude rekje.
  heel hartelijk bedankt voor de mooie prijs van je wedstrijdje
  groet
  mien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat lief! Wat ontzettend lief!! Tranen in mijn ogen. En het is net of ik de boom herken. Hoe groot kan je heimwee zijn? Hebben jullie de foto's aan de kant van de Omberg gemaakt? Want dan herken ik de boom echt! Wat jammer dat Rushy niet zo'n goede reis heeft gehad. Hopelijk heeft hij nu heerlijke weken in Nederland en dan een betere terugreis.

  Kram!! Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hei Gon,
  Hoop dat jullie genieten in Nederland! Hele fijne weken gewenst!
  Wij wonen vlak over de grens in Noorwegen, jammer genoeg heb ik hier nog nooit "heksen" langs de kant van de weg gezien! Is het misschien ook nog streek gebonden???

  groetjes,
  Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. We kennen elkaar niet Gonny, maar ik lees je verhaal over je hond die niet van autorijden houdt. Wij hebben 1 1/2 jaar geleden een kat uit het asiel gehaald die we graag mee wilden nemen als we naar ons huis in Zweden gaan. We hadden van onze vorige kat nog een slaapmiddel liggen, dormivet. Dat hebben we de kat gegeven en daar werd ie heel slaperig van. De keren erna zijn we dat steeds verder af gaan bouwen en de laatste 2 keer is hij zonder slaapmiddel meegegaan en dat gaat prima. Dierenartsen hebben gemengde reacties over gebruik van dormivet: de een schrijft het zo voor, de ander vind het eigenlijk een narcosemiddel en daarom niet iets dat je zomaar moet geven. Je kunt het trouwens zo via internet kopen, maar ik zou met een hondje op leeftijd advies inwinnen bij een dierenarts.
  Iets anders dat zou kunnen helpen is de bench verduisteren met een doek ofzo en als je hond blaft er niet of alleen heel kort op reageren.
  Ik kan me voorstellen dat je hond beter af is bij jou dan dat je 'm de reis bespaart en in Zweden achterlaat. Dat is bij ons ook het geval: de kat is direct thuis in ons huis in Zweden en geniet ervan om achter de muizen aan te gaan.

  gr. Joke

  BeantwoordenVerwijderen