Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zaterdag 14 mei 2011

Terug naar de Vikingen


We gaan naar Zweden over twee weken. Het is erg dubbel voor mij, maar we gaan er toch heen. Normaal gesproken zouden we, net als vorig jaar, tot eind september gaan. We gaan ervan uit dat het niet zo zal uitpakken. We accepteren het uiteraard dat we ieder moment teruggeroepen kunnen worden. Er moet toch echt het e.e.a. gebeuren daar en we krijgen rond midsommar Carla en Kees een week op bezoek. Die afspraak staat al zeker een jaar. Carla en Kees hebben al lang hun route uitgestippeld en overnachtingen geboekt. Ze komen heen over Zweden en gaan door Noorwegen terug. We verheugen ons hier alle vier al een tijd op. Ook Kerstin en Åke & Wiveka verheugen zich er op. Carla kan n.l. een aantal instrumenten bespelen, maar in dit geval neemt ze haar “trekzak” mee. Een trekzak is verwant aan de accordeon, maar het zijn wezenlijk verschillende instrumenten.


Vorig jaar zeiden we tegen Kerstin en Åke & Wiveka dat Carla en Kees zouden komen rond midsommar en dat Carla trekzak speelt. Carla werd bij voorbaat al direct uitgenodigd om met midsommar te komen spelen bij de Hembygdsgård. Ik meen dat ik er toen ook al over geschreven heb. Als de “midsommarstång” overeind is gezet, wordt er omheen gedanst en worden er liedjes gezongen, vorig jaar begeleid door man op accordeon. Daarna gezellig samenzijn in de Hembygdsgård met koffie en allerlei “hemgjord” (het beste te vertalen als het Engelse homemade) baksels. Het idee is dat Carla dan speelt. We zullen wel zien hoe het uitpakt. Zelf willen we ook nog uitstapjes maken. In eerste instantie in een rechte lijn naar het westen, Noorse fjordenkust dus. Maar of het daar van komen zal. We maken nog geen concrete plannen wat dat betreft, we bekijken alles wel op het moment.
Zodra we in Hoting zijn wil ik weer naar het eiland met de graven van de Vikingen. De graven in dit grafveld stammen uit de tijd van 900 – 1100 jaar na Christus. Het is het meest noordelijke grafveld van Vikingen. Ik heb dat afgelopen september zo bijzonder gevonden dat ik me al verheug op de wandeling. Het is maar 5 à 10 minuten rijden en dan de prachtige wandeling.Deze drie foto's zijn van vorig jaar en plaatste ik al
eens eerder. Genomen vanaf het "vikingen eiland"

Ik heb alleen het grafveld aan de oostkant bezocht, maar wil ook het grafveld (dat kleiner moet zijn) aan de andere kant bezoeken. Je bent daar dan echt alleen op een heel smal lang eiland dat in het midden wordt doorkruist door een spoorlijn waar wellicht één of twee keer per dag een trein langs komt. Het eiland is ongeveer 2,5 km lang en ik denk 100 tot 200 meter breed. Ik schreef hier al eerder over mijn bezoek aan het grafveld. Je loopt hoog alsof je op een hoge natuurlijke dijk loopt met in het midden een smal kronkelpaadje. Maar er zal ook in de tuin gewerkt moeten worden. We komen twee weken later dan vorig jaar. Ook daar is het warmer geweest voor de tijd van het jaar, dus veel te doen. Vorig jaar moest ik me al haasten om de dode plantenresten van overjarigen weg te halen, omdat al het nieuwe er al door kwam. Dat beschadig je dan zo snel als je er eigenlijk te laat mee bent.