A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 28 maart 2017

Eindelijk geen stank meer, brrrrrr

Nee, het is niet plotsklaps zomer geworden, integendeel, het duurt nog wel even eer alle sneeuw weg is. Neemt niet weg dat je vaak al lekker lang buiten kunt zijn en zitten.
Op deze foto hangt een wasje buiten aan de droogmolen. Heerlijk om de was buiten te drogen! Lekker fris!
 
Ik heb nooit een hekel aan de was, helemaal niet. Wassen, ophangen, strijken, ik heb er beslist geen hekel aan. Niet dat ik het zo leuk vind dat ik het ook bij jou wil doen hoor, dat je daar niet mee aan komt :-). Net als mijn moeder houd ik van lekker heldere frisse was. Een handdoek waarmee je met plezier je gezicht afdroogt en denkt: 'Wow, wat ruikt ie heerlijk naar buiten!'
Ik ben nog net uit een tijdperk dat de witte was wel 'op de bleek' werd gelegd. Uitstervend was het toen al wel.
 
 
 
 
Maar de laatste tijd vond ik mijn 'schone' was niet meer fris, Peter en ik vonden zelfs dat het water dat afgepompt werd niet lekker rook, een beetje stonk zelfs. Nog nooit meegemaakt!
Op een gegeven moment las ik ergens (ja, bij jou Mien M. op Fb) dat je zelf wasverzachter kunt maken. Ik gebruikte het al een tijd niet omdat ik heb gelezen wat erin zit en dat dus niet wil. De zelf te maken wasverzachter bevat o.a. azijn en daarmee kwam het balletje aan het rollen.
Na dat een paar keer gebruikt te hebben werd de was zichtbaar vies, zwarte vlekjes en ook vond ik de handdoek waar ik na het douchen mijn neus in stak gewoon vies ruiken! Bah! Na een aantal weken gaf ik de azijn de schuld en stopte ermee. De was bleef vies.
Er kwamen ook met het was- en spoelwater telkens kleine zwarte stukjes mee. De afvoer leegt hier in een Zweedse speciale roestvrijstalen wasbak met een soort wasbord. Zat al in het huis en bijna iedereen heeft zo'n ding. Daarom kon ik dus precies zien wat eruit kwam.
Na zoeken op internet kwam ik erachter dat het vastgekoekt vuil was. Het loskomen was in gang gezet door de azijn in de zelfgemaakte wasverzachter.
 
Bah, vetluis noemen ze dat aangekoekte in de wasmachine! Zijn geen diertjes hoor, het is slechts een benaming die dat doet vermoeden.
Ik las ergens een tip om een draai (zonder wasgoed) op 60 graden te doen met een liter azijn.
Gedaan, en er kwam toch een viezigheid mee!
De was rook daarna nog steeds en er kwamen ook nog steeds stukjes mee.
Verder zoeken op internet.
Een andere tip, een draai zonder wasgoed maar met een flinke hoeveelheid soda op 95 graden. Gedaan en nu eindelijk een frisse wasmachine en een frisse was. Er komen ook geen stukjes meer mee.
 
Het blijkt dat, nu we op veel lagere temperaturen wassen, de boel aankoekt. Je trommel ziet er blinkend uit, maar als je de buitenkant zou zien:
 
 
Foto van internet
 
Dus het devies is om regelmatig een draai op een hoge temperatuur te doen. Een lichte handdoeken was kan je best heet wassen. En anders dan maar met een lege machine. Maar dit zal me niet weer gebeuren.
 
HIER (klik) vind je de uitleg op Wikipedia.
 
 
Ik heb hier nooit eerder last van gehad.
En jullie? Hebben jullie dit probleem ook wel eens gehad?
 
Gon20 opmerkingen:

 1. Geweldige log. Dingen die je gewoon niet weet. Heel instructief. Dank je wel Gonny! Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kom via via even lezen .Ook hier vaak een nare geur aan de was al een tijd bleghh .Ik was toch vaak op 60 graden maar dat bleek niet genoeg te zijn .Nu minstens 1 keer per maand draai ik de kookwas en dat heeft het probleem opgelost ,gelukkig genoeg wit beddengoed om dat te doen .En ja vetluis of wasluis klinkt idd vies terwijl het niets met beestjes te maken heeft .
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik had het afgelopen week: allemaal strepen op de was. Is erger geworden sinds ik met vloeibaar middel was. Ik koop altijd wasmachinereiniger. En dan een reinigingsprogramma draaien, helpt prima!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Ik was tegenwoordig ook met vloeibaar, dus toch niet zo fijn eigenlijk. Bedankt voor de tip van de wasmachinereiniger. Heb het wel altijd voor de vaatwasser, maar ga nu ook voor de wasmachine zoeken.

   Verwijderen
 4. Nou wat toevallig. Ik had steeds zwarte strepen in mijn was. Ik heb net het afgelopen weekend machtinereiniger gebruikt. En nu ik dit zo lees zal ik eerdaags een kookwas gaan draaien. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. tip van,,oma,,Bij iedere witte was een flinke schep soda en niet te veel wasmiddel.Ik gebruik nog steeds poeder(voor zolang als het er is)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een goeie tip, ga dat eens even proberen met soda!!!
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve help, wat een toestand... Ik gebruik wel wasverzachter, maar dan van Neutral. Geen idee wat daar voor troep in zou kunnen zitten...
  Maar ik ga wel een hete was draaien met soda! Want dat lijkt me geen kwaad kunnen! Bedankt voor de tip.
  Enne ... ik vind het op de foto er al best 'zomers' uitzien hoor!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. De foto is van een vorige zomer Elizabeth, er ligt hier nog een laag sneeuw van enkele decimeters. Nog een maandje, dan is alle sneeuw wel weg.

   Verwijderen
 8. Ja wat een vies verhaal maar wel heel herkenbaar. Ik maakte mijn eigen wasmiddel etc en waste op lage temperaturen en kwam dezelfde zorgen tegen. Ik was nu eens per maand de witte handdoeken en ondergoed op 95 gr met soda en een witwasmiddel,
  Die worden hagelwit en mijn machine blijft top schoon
  Groet manon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Maak je nog steeds zelf wasmiddel Manon en dan met Marseille zeep misschien? Heb er ook wel eens aan gedacht, maar twijfel erg.

   Verwijderen
 9. Af en toe heeft de Aldi wasmachinereiniger te koop, geregeld een lege trommel
  draaien op 60 graden helpt prima om die vieze vetluis kwijt te raken en te
  voorkomen.
  Groetjes,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Bedankt voor de tip Betsy, ja, ga het nu preventief gebruiken.

   Verwijderen
 10. Dat van de azijn kende ik niet. Soda doe ik al geregeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. jazeker, dat heb ik ook gehad. Het is echt smerig. Nu gooit m'n man eens per maand een fles azijn in de wasmachine, en dan mag die, zonder was, draaien op 95 graden.
  :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Soda en machinereiniger is ook niet zo goed voor het milieu.
  Ook ik heb een paar jaar geleden ontdekt dat de was niet meer zo lekker rook, wat ik ook deed. Advies gevraagd aan fabrikant en via fora wat uitgezocht.
  Na wat uitproberen kwam ik tot de volgende conclusies:
  Het helpt als je af en toe met een hoofdwasmiddel wast.
  Het helpt het best als je bv eens in de twee maanden een was op 95 graden draait. (Ik doe er dan mijn witte badjas (ikea;-)), lichte handdoeken, lichte theedoeken, of wit laken en oude witte doeken die ik gebruik bij bessenjam/ sap maken.)
  Alles is dan weer lekker schoon en zo ook de machine.
  Andere tips: maak ook de rubber manchet in de opening van de machine goed schoon bv met een vochtige prop keukenpapier. (Daar kan ook vetluis ophopen.)
  Tenslotte maak het wasmiddelenbakje (of je het gebruik of niet) en holte goed schoon met een oude tandenborstel of flesserager ( de holte) eventueel met verdunde schoonmaakazijn) . Iedereen maakt natuurlijk de standaard afvoerafdichting van de machine schoon volgens de handleiding Van de fabrikant kreeg ik ook nog het idee om de afvoerslang af te koppelen die in de opening van het bakje stevig vast te zetten bv met een touwtje aan de machine. Als je dan de trommel vol laat lopen met een fles azijn en water de machine laat draaien, dan spoelt de azijn meerder malen rond. Tenslotte laat je dan de machine gewoon weer normaal draaien en spoelen. Ik heb dat een keer gedaan maar je moet er wel bij blijven...ik vertrouwde het niet helemaal of dat goed zou gaan. Het ging goed en uiteindelijk was het wel schoon.
  Succes allemaal en inderdaad Gon, was buiten drogen en je hebt geen geurende wasverzachter meer nodig. Heerlijk fris ;-). Groet, Jet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Het bakje maak ik altijd al schoon. Het helpt als je het wasmiddel in de trommel doet. Het wasmiddel blijft namelijk ook zitten in de slang tussen het bakje en het reservoir. Echt heel vies! Mijn machine heeft geen manchet, klinkt vreemd, maar hij zit iets anders in elkaar dan standaard. Het is een Zweedse machine. Dat is wel een plus!

   Verwijderen
 13. Hi Gon. Ja helaas heel erg herkenbaar. Vieze strepen op de was. Wij wassen ook vaak op lage graden. Het leek wel als we een keer Vanish ofzo gebruikten dat het erger werd. Pasgeleden heeft Marin ook wat af gegoogeld... Elk voordeel (lage graden) heeft dus ook weer een nadeel (vieze was). Vroeger deden ze sommige dingen, dus niet eens zo gek. Kookwas enzo... Ben benieuwd hoe later mijn kids tegen weer dan de nieuwe dingen 'aanlopen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Aha, daarmee is het raadsel van de vuile strepen opgelost! :-) Dank je wel voor de uitleg, Gon.
  Ik vraag me wel af welke soda jullie precies bedoelen: sodaKRISTALLEN of huishoudsoda (ook zuiveringszout of maagzout of natriumbicarbonaat genoemd, het poeder dat je ook in gebak en brood doet om te rijzen)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Hallo Nicky, hiermee wordt huishoudsoda bedoeld die je gewoon in de supermarkt koopt (dus niet de natriumbicarbonaat). Succes!
   Gon

   Verwijderen