A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zaterdag 26 november 2016

In een arrenslee...


Klik maar op een foto voor groter beeld, echt prachtig!

Ja, de winter is hier al even aan de gang, er ligt al veel sneeuw. Het is erg kwakkelend rond nul. Dan weer een paar dagen onder nul, dan weer een of twee dagen met overdag net iets boven nul. Veel depressies dus. Er ligt al een enorme hoeveelheid keiharde sneeuw op het erf, allemaal aan de kanten, in de tuin gedeponeerd met een happer. Sneeuw die van daken gleed en sneeuw die in de weg lag. Natte, ingeklonken sneeuw die nu weer bevroren is. Ik kan me niet herinneren dat er sinds 2008 rond deze tijd al zoveel geruimde sneeuw in de tuin lag.

De kerstmarkten zijn ook alweer aan de gang, van die heerlijk kleine kneuterige kerstmarkten. Soms met de mogelijkheid voor een ritje in de arrenslee. Dit was vandaag in de buurt.
De foto's zijn niet van mij, maar van iemand die ik ken.


Binnen...

en buiten.
Warempel, de Kerstman!
 
En andere mensen in de slee
 
Verdraaid, dit doet me denken aan onze eigen Zweedse arrenslee met de Kerstman die ons toen bezocht rond de kerst van 2013! Dat kun je HIER en HIER nog lezen. Leuk om in kerststemming te komen.
 
Zelf ben ik door de markten en het weer al wel aardig in stemming gekomen. Overal zie je nu de elektrische adventskandelaars voor de ramen verschijnen. Geen bewoond huis waar dit niet voor de ramen staat, dit is erg traditioneel hier, evenals de verlichte kerststerren.
Zelf heb ik al zo'n kandelaar in het gastenhuisje voor het raam gezet. Nu is het net of we buren hebben en zeggen gekscherend tegen elkaar dat de buren thuis zijn als hij brandt (op de tijdklok). In de kamer heb ik al de krans met lichtjes voor het raam gehangen.
 
Ik denk dat het in NL wat later op gang komt, maar eh... raken jullie al in de stemming? Al iets opgehangen met het donkere weer? Ik ben benieuwd.
 
Gon
 
 


13 opmerkingen:

 1. Hi Gon, als ik jouw verhaal lees en foto's zie. Dan kom ik ook meteen in de kerststemming. Sneeuw, koud. Ja, dat lijkt mij leuk!
  Hier is het nu 7 graden, pepernoten liggen in de winkel. Kids zijn met surprises en gedichten voor school bezig. Daarnaast nog huiswerk, werkstuk en basketballen. Dus eigenlijk druk...
  En nee totaal geen kerstsfeer nog. Hier in Nederland zie je de kerstverlichtingen meer als Sinterklaas weer weg is. Dat zal bij ons ook gebeuren.
  Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hej Gonny,

  Nou, dat is wel om in de stemming te komen. Wij zijn ook al een beetje aan het voorbereiden. Het traditionele Kerstdiner op Kerstavond is dit jaar bij ons i.p.v bij mijn dochter en haar partner. Piet heeft gisteren het bestek opgepoetst en we zijn bezig het menu samen te stellen. Hier en daar hebben we ook al een kleine versiering staan maar pas na Sinterklaas gaan we echt los. Gezellig die Kerstmarkten! Waarschijnlijk moeten wij het hier weer zonder sneeuw doen maar dat mag de pret niet drukken. Wij hebben er zin in.

  Kram Els

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Els Nieuwkerk-Dorrestijn27 november, 2016

  Heel heel langzaam komt er een beetje kerstsfeer op gang in de winkels en v.w.b. de verlichting. Maar dat is het ook wel.Niet te vergelijken met jouw mooie Zweedse kerst stemming. Wat ziet het er al prachtig uit met de sneeuw en ik kan me zo voorstellen hoe de mensen zich verheugen in de komende kerst. Ik geniet mee van alle mooie verhalen en sfeerbeelden. En bedankt daarvoor! En natuurlijk alvast een hele fijne kersttijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben nog niet in kerstsfeer aangeland. Ik was deze week gevloerd door een stevige verkoudheid. Gisteren kwam onze lieve buurvrouw een adventsrans brengen. Dus het begin is er. Als ik me beter voel ga ik maar eens in de kelder opzoek naar de doos advent/kerst voor wat lichtjes en sfeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dear Gon!
  You live in Winterwonderland!!!
  What a joy to visit these dreamy little Christmas markets and real horses with sleigh ....
  A dream!
  Hope it's not too cold for you and not too much snow.
  Happy sunday!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat gezellig allemaal! Ik zou graag met je mee gaan naar een kerstmarkt of een rondje in de arrenslee. Ik zou nu al wel een kerstboom willen! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hej Gon, wat ziet er heerlijk uit met al die sneeuw! Leuk die arreslee door de sneeuw, mooie traditie.
  Nee, hier nog geen kerststemming, meer herfststemming. Prachtig al die kleuren in het bos. Wel hebben we al wat nachtvorst gehad. Afgelopen nacht ook weer.
  Het is nu prachtig helder weer na 2 weken grauw najaarsweer.
  Maar in het dorp zie ik al wat kerstversiering verschijnen, naast het Sinterklaas spul.
  Zelf starten we altijd pas na de Sint, maar bij de voodeur hebben we al wel de bekende Zweedse lantaarntjes branden, dat staat gezellig nu het 's avonds al vroeg donker wordt. Grtjs, Jet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Gonny
  Dat ziet er toch al behoorlijk winters uit.Vooral je openingsfoto is heel sfeerrijk.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, hier wachten we eerst Sinterklaas af hoor...
  Maar ik snap dat het bij jullie heel anders is. En door je foto's kom ik ook al bijna in de sfeer. Wat ziet het er gezellig uit! Ik zou best eens op de arrenslee mee willen gaan...

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het ziet er heel sfeervol uit zo in de arrenslee. Ook het kerstmarktje. Markten hier zijn vaak erg commercieel maar ik was eens een keer in Rotterdam in de Zweedse kerk op een kerstmarkt, dat vond ik ook zo heerlijk knus en eenvoudig.
  Ik heb de adventsster van het Zweedse warenhuis vorige week al opgehangen en vandaag de Weihnachtspyramide uitgepakt en neer gezet.
  Groetjes, Trijnie
  Doe voorzichtig met die bevroren sneeuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee ik heb nog niks hangen. Sinterklaas komt eerst nog langs, maar als die weer onderweg naar Spanje is ga ik lichtjes zoeken. Een kerstboom wordt lastig dit jaar denk ik met een jonge labrador die overal bij omhoog springt. Jammer maar dan maar op een andere manier lichtjes ophangen.
  Prachtige foto's heb je weer!!!, zou daar graag even bij je kijken! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja, als je in Zweden woont, ga jevanaf 1 december versieren. Ik heb me maar naar de Nederlandse norm aangepast dit jaar, naSinterklaas komen de kerstspullen teoovrschijn. Ik heb er, eerlijk gezegd, nog niet zo veel zin in, maar ik moet het maar meteen doen, anders doe ik hetnooit meer......

  BeantwoordenVerwijderen