A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!




woensdag 25 mei 2016

Rabarber en zo

 
 
 
Ja, ja, dit onderwerp komt zo...
 

 
Wat is het lang geleden dat ik hier schreef! Voor je het weet zijn we alweer weken verder. Als de sneeuw hier eenmaal weg is na een lange winter (er ligt minimaal vijf maanden sneeuw en in april moet de laatste rest van wel een meter nog smelten) en het is goed weer, dan is het heerlijk om buiten te zijn, je wilt dan van alles doen! Hoefde je je de hele winter geen zorgen te maken om je ramen, nu wordt het toch wel eens tijd voor een lapbeurt. Als het aldoor vriest en er ligt een meter sneeuw om je huis kan het natuurlijk niet. Gedurende die tijd worden ze ook niet viezer, van sneeuw, die trouwens meestal niet tegen de ramen komt, worden ze niet vies. Maar na een voorjaarsstormpje met regen en stof op de ramen wil het wel.
De tuin vraagt ook wel tijd. Alle dode stelen afknippen. Ik laat ze altijd met opzet zitten, ten eerste vriezen de planten dan minder in en het staat vaak heel mooi met rijp of sneeuw erop.
Maar ik zal jullie hier niet langer mee vervelen, nu komt er van alles uit de grond.
Het gras kon alweer gemaaid worden, de poppy's (klaproosjes) en wilde viooltjes bloeien dat het een lieve lust is en de rabarber is omhoog geschoten.
 
 
 
 
Wist ik vroeger met rabarber niet veel meer te doen dan het  te koken met suiker en eventueel rozijnen, nu weet ik wel beter. Op Kokkerellen (klik) plaatste ik al eens twee recepten. Daar komt nu een derde bij. Afgelopen week zag ik het recept in een gratis huis-aan-huisblad, dus Nederlanders in Zweden herkennen het wellicht.
 
Ik plaats het recept hier, maar ook op Kokkerellen zodat je het later gemakkelijk terug kunt vinden.
Daar gaat ie, het recept zoals op de foto hier bovenaan.
 
Rabarber- och hallonpaj med vit choklad 
Rabarber- en frambozentaart met witte chocolade
 
Nodig:
 
voor het deeg:
2 dl tarwemeel (zie over maten en gewichten op Kokkerellen in de rechterkolom)
1 dl amandelsnippers
2 eetl suiker
100 gram boter
 
voor de vulling:
5 dl rabarber in stukjes
5 dl frambozen
75 gr gehakte witte chocolade
2 eetl suiker
evt. 1½ eetl aardappelmeel
 
topping:
25 gr gehakte witte chocolade
 
 
Zo doe je het:
 
1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
Meng het meel en de suiker in een kom. Snijd de boter in stukjes en meng er doorheen zodat het een korrelig geheel wordt. Roer de amandelsnippers erdoor.
 
2. Meng alle ingrediënten voor de vulling en leg ze in een taartvorm. Strooi er aardappelmeel overheen in het geval dat je bevroren frambozen gebruikt. Verkruimel het deeg over de vulling. Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten.
 
3. Strooi de 25 gram gehakte chocolade over de taart als hij nog warm is. Serveer met vanillecrème of met vanille-ijs.
 
Mums mums oftewel Mmmmmmmm.
 
 
Het is nog een beetje vroeg, maar ik wens jullie alvast een fijn weekend,
met of zonder rabarbertaart!
 
Gon
 
 
 
 
 

12 opmerkingen:

  1. Het water loopt mij in de mond. Lijkt mij een hele lekkere combinatie, frambozen en rabarber.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze moeten we maar even onthouden. Want ik heb net rabarbertaart gebakken, zondag op mijn blog. Voor jullie ook een fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammie, dat ga ik uitproberen, de verse rabarber is weer op de markt te krijgen, dat moet gevierd worden!
    Heerlijk buiten zijn, fijn hoor! Wij hebben die scharttige poppy's ook aangewaaid gekregen. Zo vrolijk ...

    Prettig weekeinde!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hej Gonny,

    Wat een heerlijke taart lijkt me dat! Die ga ik zeker proberen. De rabarber moet nu nog gekocht maar we hebben inmiddels op de camping een plantje staan (nu nog in de pot maar hij gaat dit weekend de grond nog in) . Wij genieten van het werk in de tuin op de camping omdat we thuis geen tuin hebben. Deze week zijn we er de hele week omdat ik een week vakantie heb. Ondanks dat het weer niet goed is genieten we enorm.

    Kram Els

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmm dat klinkt lekker! Wat is het fijn als je weer lekker naar buiten kunt he? En alle bloemen overal. Hier is er ook een echte kleurenexplosie gaande in de tuinen en bossen. Heerlijk. XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziet er lekker uit, en al ben ik de enige rabarberfan hier ik ga het recept zeker eens proberen! Fijn weekend, geniet lekker van al wat groeit en bloeit.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nooit geweten dat je nog veel meer met rabarber kon doen...
    We maakten vroeger alleen maar rabarbermoes, zoals je appelmoes maakt.
    Wat zullen jullie weer genieten van het buiten zijn en het buitenleven. Dat moet je echt even uitbuiten!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze is ook erg lekker:
    http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1187119/omgekeerde-rabarbercake-met-lemoncurdcreme

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties


    1. Ah, leuk uit de Allerhande, lijkt ook nog eens erg lekker. Bedankt Trijnie!

      Verwijderen
  9. Hi, als ik aan rabarber denk. Denk ik altijd aan vroeger, zelf koken met klein beetje suiker. Opeten als toetje met vanille vla. Super lekker de combinatie van friszuur en zoet.
    Xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Haha inderdaad, het is weer rabarbertijd en mijn geweldige rabarberplant heeft de de beide buren en onszelf ook weer van rabarber voorzien. De rabarber aardbei paj is al weer op en vele flesjes zijn weer met gevuld met de overheerlijk rabarber-aardbeien sap. Zweedse rabarber en tja...Hollandse aardbeien een goede combi. ;-)
    Er kan nog een keer rabarber geplukt voor Midsommar dus mischien het recept hierboven ook maar eens proberen...
    Wat een prachtige witte bloemen heeft de rabarberplant toch, ze moeten er af, maar ik vind ze zo prachtig! Grt, Jet

    BeantwoordenVerwijderen