Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zaterdag 2 januari 2010

Dagje Ås (bij Östersund)

Onderweg ergens tussen Strömsund en Östersund bij ca. -24°C

Zaterdagavond, 23:16 u, -18°C, licht bewolkt.
Om kwart voor negen reden we weg. De houtketel 2 uur opgestookt, dus dat lukt makkelijk tot we weer terug zijn, we hoeven hem niet op elektra te zetten. We stoken ca. 4 - 5 uur hout per dag, verder niets. Daar is het hele huis 24 uur per dag warm mee. Ook bij -20 of -30. Maar goed, Rush uitgebreid uitgelaten met jas, want het was -22. Ook zij moet er een poosje tegen kunnen. We nemen haar niet mee, thuis heeft ze het lekkerder op haar warme plekje en Yvonne heeft twee honden, waaronder een St. Bernhard. Rush is niet sociaal met andere honden en dan ook nog zo'n grote, nee dat zien we niet zitten. Rush kan er niets aan doen, ze is bang en heeft vroeger misschien wel iets naars meegemaakt of is misschien altijd beschermd. Zie je in Frankrijk ook zo enorm vaak, dat hondjes opgetild worden als je nadert met je hond. Echt heel erg vaak doen ze dat daar. Misschien had Rush ook wel zo'n baasje. Ik dwaal weer af. We reden dus om kwart voor negen weg en waren tegen elven bij Yvonne en familjen. Het leek wel of ze op de uitkijk stond, want toen we aan kwamen rijden kwam ze naar buiten gerend om ons de inrit op te wenken. We werden verwelkomd door Yvonne en haar man Ronny en door twee honden die hieronder op foto's te zien zijn. Alle drie haar zonen waren er ook. Tim, de oudste met zijn vriendin Rebecca, die samenwonen in Östersund in een flat. Sebastian, de middelste, die studeert in Uppsala en Michell de jongste van 18, hij woont nog thuis. Eerst koffie met zelfgebakken koekjes (3 soorten) en oliebollen (we hadden er 30 bij ons en hebben er zoveel uitgedeeld dat we er zelf op oudejaarsavond 5 hadden samen, maar dat geeft niet, want ze vielen overal in de smaak). We kregen ook lunch, romige soep met grove groenten en garnalen, kaaspie, div. soorten brood, div. soorten kaas en een kerstham die verder werd gesneden. Die ham was heel erg lekker. Wordt eerst gekookt en daarna gegrild. We hebben honderuit gepraat met z'n allen en het was jammer dat we weer terug moesten. Voor donker thuis lukte niet, maar toch wel redelijk op tijd voor Rush. We hadden niet veel honger vanavond en hebben het halve stokbrood dat we nog hadden opgemaakt met roquefort en Zweedse geitenkaas (hier uit Jämtland). Daarna het laatste restje bowl. Alles van oud en nieuw is nu mooi op.
Het bad is gisteravond trouwens uitstekend bevallen! Het was alleen veel te heet toen ik erin zou stappen. Niet om te harden. Moest nog heel veel koud bij om het dragelijk te maken. Nou ja, dat weet je ook na één keer. En wat mij het meeste opviel... het badschuim. Ik had er in het begin alvast een klein beetje ingedaan. Lavendel van Kneipp, dat had ik hier toevallig staan en die was aangebroken. In Nederland krijg ik daar geen schuimkraag mee op mijn bad. Nou ik had er eigenlijk een foto van moeten maken, want het leek wel een reclame voor badschuim, zooooooooooveel. Geen idee hoe dat kan, misschien zachter water of zo.
Hieronder nog wat foto's betreffende vandaag...

Michell met de Sint Bernhard "Wilson"
Ik had mijn flitser weer eens uitstaan, dus deze
twee foto's zien er niet goed uit, maar toch een idee
gigantisch zo'n grote hond, en erg lief
de familie afgelopen zomer
vlnr Michell, Ronny, Yvonne, Sebastian en Tim
Ronny afgelopen zomer met Wilson en de "Bichon Frisé"
het huis afgelopen zomer, het zag er nu wel iets anders uit, al is het 150 km zuidelijker er lag nog veel meer sneeuw dan hier in Hoting.