Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 20 augustus 2008

Berken en vinkenVanmorgen eerst het isoleren van de leidingen afgemaakt. Dat was nog een uurtje werk. Toen kwam Christien langs. Dat is toch zo'n gezellige kwebbel. Ze vroeg of er nog dingen waren die ze voor ons kon doen en daarmee doelde ze eigenlijk op dingen die nog geregeld zouden moeten worden. Eigenlijk is alles gelukt, alleen met E-ON (electriciteit) wil het nog niet helemaal vlotten. Al ben ik met e-mailverkeer wel bijna waar we willen zijn, n.l. automatisch afschrijven van de rekening die we hier in Åsele bij de Swedbank hebben. Dit "AutoGiro" doen ze in principe alleen wanneer je een Zweeds persoonsnummer hebt. Dat hebben wij niet, wij hebben ons Nederlandse nummer. Daar hebben we hier natuurlijk niets aan in dit geval. Ze nemen echter ook genoegen met het fictieve persoons- nummer dat de Swedbank ons heeft toegekend. Dit doorgegeven. Nu maar hopen dat we geen rekening meer in Holland krijgen, maar dat het automatisch gaat. We hebben juist voor zulke zaken deze rekening geopend. De kosten voor breedband, vuilnis e.d. van de Gemeente Åsele gaan ook gewoon via AutoGiro. Kan er niets misgaan. Maar goed, toen wij aangemeld werden bij E-ON in de maand mei is er door de makelaar een meterstand doorgegeven. Dit was immers de eindstand van de vorige bewoners (voor hun eindafrekening) en voor ons de beginstand. De ordner met alles van Zweden meegenomen. Vorige week dacht ik "Ik ga eens even de meterstand opnemen". Vergelijk het met de gegevens uit mei. Daar klopt niets van. De stand was in mei (alleen het eerste cijfer is belangrijk, rest nu even verzonnen) zeg maar 53765 en nu in werkelijkheid 36732. De meter hangt op een moeilijk afleesbare plaats, dus zo zal de vergissing van het 1e cijfer wel ontstaan zijn. Ik zag er tegenop om nu dit weer duidelijk te maken. Wat is het dan toch belangrijk dat je de taal spreekt. Ik ga er daarom weer extra gemotiveerd tegenaan eerdaags met de cursus Zweeds. Leuk voor het winterseizoen! Christien heeft nu voor ons gebeld. Ook om de tweemaandelijkse voorschotbetaling te verlagen. Ze hebben ons ingeschat alsof we hier een heel jaar wonen. I.v.m. het probleem van de meterstand komt er nu a.s. dinsdag iemand van E-ON kijken. Nou het loodje zit er gelukkig nog keurig om, we hebben de meter niet teruggedraaid. Ben benieuwd.
Peter heeft nog een paar berken opgekapt (= onderste takken weggehaald) met de gisteren aangeschafte zaag. Ging perfect. Vooral ook door de lange uitschuifbare stok die bij de zaag hoort, kom je gemakkelijk vrij hoog. Nu kan de zon beter bij het huis, dat is toch ook voor het behoud. Morgen wil hij met de bosmaaier aan de gang. Naast het huis, waar de oude vrachtwagen stond (bericht 5 juli) komt bijvoorbeeld veel op. Bijvoorbeeld heel veel jonge lijsterbessen. Dat moet wel in toom gehouden worden.
De laatste twee dagen zijn er trouwens wel 30 vinken in de tuin, ze eten berkenzaadjes. Leuk gezicht. Het eksterpaar komt ook nog steeds!
We zijn ook nog even naar Åsele geweest. O.a. grondverf gehaald. Gisteren nog een salontafeltje gekocht bij de "loppis-mevrouw" in Junsele waar we zondag ook al waren. Enorm veel zin heb ik om dat tafeltje op te knappen. En Peter om de twee deuren die hij van de week buiten geschuurd heeft in de grondverf te zetten. Dus dat wordt nog vechten om de pot, ha, ha. Maar ik moet eerst nog schuren dus......... In ieder geval zijn dit klusjes die we alleen doen als we er zin in hebben en als het geen mooi weer is. Geen verplichting. Het vorstvrij maken van de leidingen was dat bijv. wel. Al zulke zaken zijn klaar.