Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 4 maart 2015

Vårvinter - 't prille begin van de lente


Vårvinter is hier het vijfde en speciale seizoen. Het is de tijd tussen de winter en de lente, wanneer er nog sneeuw ligt, er heel veel zonnige dagen zijn en de dagen ook al beduidend langer zijn. Het betekent dus zoiets als het vroege voorjaar. 
Letterlijk betekent vår - voorjaar en vinter natuurlijk winter. Het is zo'n beetje de periode maart en april.
In de winkels merk je het ook als het vårvinter is! In sommige supermarkten zijn zelfs speciale hoekjes ingericht met spullen en etenswaren waarmee je buiten kunt picknicken in de sneeuw. Je ziet het overal en veel. 
Men gaat erop uit met sneeuwscooter, auto, lange latten en/of te voet. Vuurtje maken, worstjes grillen, warme soep in de thermosfles en ga zo maar door, bedenk het maar. Maar in elk geval grillen en/of eten in de natuur!

Wij hadden gisteren en eergisteren ook vårvinter. Wat een geweldig zonnig weer, zo heerlijk gelijk. Wat een kracht heeft de zon al. Toen ik gisterenochtend opstond heb ik direct foto's gemaakt vanuit de hal, dit is de aanbouw aan de voorkant van het huis. 
Klik maar op de foto voor mooier beeld... Deze foto naar het noorden...


 deze foto naar het westen met mist op het meer aan de overkant...


en deze naar het zuiden.


Het had 's nachts gesneeuwd en de bomen waren weer prachtig wit. Door de kracht van de zon was de sneeuw van de bomen rond het middaguur al helemaal verdwenen. En de lucht, zo blauw! Ik werd super vrolijk van dit uitzicht en de felle zon.

Vandaag was het bewolkt. Ziet er wel even anders uit richting het westen met het meer op de achtergrond dan op de tweede foto! Een kudde rendieren houdt zich al enkele weken in onze omgeving op. Zo nu en dan zien we ze dus voorbijkomen en dat is altijd leuk. De honden zegt het weinig de geuren en keuteltjes die ze achterlaten. Maar als de vos is langs geweest, dan merken we het altijd wel aan ze!! Dan moeten er vlaggetjes gezet worden.

Zo ongeveer in november zagen we veel vrachtwagens van de Samen met hun rendieren hier diep de bossen ingaan. Daar werden ze vrijgelaten. Deze kudde is daarna westwaarts gegaan en loopt hier dus al even rond. Het zijn er een stuk of 20 à 30, ze pasten niet allemaal op de foto.
Zo zien de vrachtwagens voor rendieren er uit. Meestal ook nog met een tweede deel erachter. De wanden zijn dus van houten planken die niet helemaal aansluiten. 
Deze foto is niet van mezelf.

Morgen wordt het weer een zonnige dag! Een dag vårvinter waardig. 


Zullen we ook gaan grillen...


 of zo'n sneeuwbankje maken als de Zweden doen?Of gewoon maar weer lekker op ons eigen vertrouwde bankje gaan zitten? 
Even een lekker kussen erop en dan genieten?!

Ik denk dat ik het al weet!

Voor de liefhebbers wil ik nog even melding maken van ''Deel II' van Peter zijn verhaal op z'n blog, je komt het door HIER te klikken. Deel II staat onder deel I, dus even naar beneden scrollen.
Er staan ook nog steeds wat spullen in de LOPPIS.


Ik wens jullie alvast een mooi weekend!

Gon