Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 30 maart 2015

Strömavbrott
Wie hier al een tijd leest weet dat ik het in vorige winters vaak heb gehad over het feit dat we vaak zonder stroom zaten en dat we daarom ook een aggregaat hebben aangeschaft. Dit mede omdat bij langdurige stroomuitval 's winters de pompen van het verwarmingssysteem toch met regelmaat zullen moeten draaien, vooral wanneer het extreem koud is in bijvoorbeeld januari.
Hadden we stroomuitval door de zware stormen, we hadden ook wel gewoon zomaar stroomuitval. Soms moest ik de wekkerradio e.d. wel een paar keer per dag weer gelijk zetten. 
De stroomuitval door de zware stormen kwam door bomen over stroomleidingen en dus ook door slecht onderhoud want men hoort ervoor te zorgen dat de kabels vrij hangen van bomen. Kabels kunnen hier nu eenmaal niet in de grond, Zweden is een grote zwerfkei :-). 
De stroomuitval door de stormen werd gecompenseerd door twee creditnota's van omgerekend elk zo'n honderd euro. 
De andere storingen kwamen door een fout ergens hier in de buurt die ze maar niet konden vinden. Wij wonen met drie huizen 2 km buiten het dorp en als wij stroomuitval hadden en ik liep met de hond richting het dorp, zag ik overal gewoon licht branden. Maar wij hebben geen stroom uit het dorp helaas, het komt bij ons via een omweg helemaal uit Dorotea. 
Maar nu is de fout kennelijk gevonden want, ik durf het haast niet te zeggen, deze winter hadden we nog geen stroomuitval!
Vorige week kregen we een brief van E-ON en vrijdag zelfs nog een herinnering per sms, dat we maandag 30 en dinsdag 31 maart en woensdag 1 april vijf uur per dag geen stroom hebben. Dit voor ons bestwil om het net te verbeteren. Nou dat heb ik gezien hier even verderop waar weet ik hoeveel meter kabel ligt en andere benodigdheden. Nadat ik deze foto's maakte zijn er nog palen bij gelegd en ik verwonderde me er over dat ze toch echt naar creosoot ruiken! Ik dacht dat dat niet meer mocht en zie andere palen langs de weg met een of ander groen impregneermiddel. 

Ik maakte donderdag een zeer fraaie lange wandeling met Sim over een scooterpad waar je geen kip tegenkomt en kwam toen meer plaatsen tegen met spullen en palen. Ook waren er bomen gekapt. 
Zo jammer dat ik mijn fototoestel niet mee had, niet om die spullen te fotograferen maar om de prachtige omgeving. Nu zal ik maar een paar dagen wachten tot ze klaar zijn met het werk.

Maar goed, vanwege alle verbeteringen is ons, ik noem het maar even vastrecht, verhoogd! Zo staat het er ook. Ik vind het wel een beetje vreemd, het is toch aan hen om de boel te onderhouden. Maar ja, je hebt geen keus en ik ben wel heel blij dat het nu voor elkaar is, dus maar niet mopperen. Daar hebben we ook nog wel drie dagen met stroomonderbrekingen voor over. Thermoskan koffie maken en je aanpassen is even niet zo erg als je het van tevoren weet.

Verbaasd was ik vanmorgen toen er om half twaalf een monteur kwam vertellen dat de stroom er weer op stond en dat er morgen en overmorgen geen stroomonderbreking is. Later weer bericht. We wachten maar af...Gon