Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 25 maart 2015

Sneeuwhoogten

Morgen even een dagje weg. Nog goed weer, droog vooral en dat is de week erna wel anders. Ik heb twee verschillende weerberichten bekeken (10 dagen) en in de eerste dagen na morgen zal er bij elkaar 23 tot 30 cm sneeuw vallen! Neeeeeeeeeeee! :-).

Het gebeurde nog wel eens dat iemand mij wilde corrigeren... "Nee Gon, ik heb ook jullie weerbericht bekeken en er valt maar 23 - 30 mm hoor!" Dat zou iemand in het geval van komende week dus kunnen zeggen. 
In landen waar sneeuw veel minder normaal is dan hier staat niet iedereen erbij stil dat de neerslag in de weerberichten altijd wordt weergegeven als zou het vallen in de vorm van water, regen dus. 


Slechts een greep uit de vele vormen ijskristallen.
Mooi hé?!!!

Als er 1 liter water valt op 1 vierkante meter en het verdampt niet en zakt of loopt niet weg, dan staat dat water 1 mm hoog. Dan is er 1 mm neerslag gevallen. 
Maar sneeuw bestaat vooral uit lucht. De verhouding tussen water en ijs en daaraan verbonden de dichtheid van de sneeuw, plus de temperatuur en de windsnelheid maken enig verschil, maar als je daar geen rekening mee houdt is een globale eenvoudige rekensom dat 1 mm neerslag ongeveer overeenkomt met een sneeuwdikte / sneeuwlaag van 1 cm.
Maar er kunnen dus verschillen zijn al naar gelang de sneeuwvariant. Droge of natte sneeuw, jachtsneeuw, poolsneeuw. De temperaturen zullen komende week overdag boven en 's nachts onder nul zijn, dus we zullen zien of het droge of natte sneeuw wordt of een combinatie daarvan.

Om het nog enigszins beter te kunnen voorstellen nemen we een 10 liter emmer en vullen hem met sneeuw. Losjes, niet aanstampen, gewoon zoals het ook op de grond ligt. Wanneer je hem binnen zet zal er na een poos ongeveer een liter water in de emmer zitten. Mensen die in Zweden wel eens een bevroren waterleiding aantroffen, bijvoorbeeld in een vakantiehuis wat niet goed bij verwarmd is, of niet goed afgetapt en zich in eerste instantie even met sneeuw willen redden weten er alles van. Het schiet niet op eer je wat water bij elkaar hebt gesmolten. Voor een bakkie koffie misschien :-).

Dus er gaat 23 - 30 mm neerslag vallen in de vorm van sneeuw. Als de sneeuw droog is en blijft liggen zal dat resulteren in een laag sneeuw van 23 tot 30 cm ongeveer. Als het natte sneeuw is dan zal de laag wat dunner zijn en als het boven nul raakt natuurlijk deels smelten. We zullen zien...

Gon

J