Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 20 maart 2015

Hornborgasjöns fältstation en een verrassing


Hornborgasjön met kraanvogels.
Klik vooral op deze mooie foto van de Facebookpagina van
Hornborgasjöns fältstation voor een veel beter beeld!

Een jaarlijks terugkerend moment van grote blijdschap...
er kwamen alweer grote aantallen kraanvogels aan bij Hornborgasjön, daar waar dus enorme aantallen neerstrijken voor ze zich verder over het land verspreiden. Hornborgasjön ligt tussen de grote meren Vättern en Vänern. 
Dank je wel Eva, dat je het vandaag deelde op Facebook en ik vanmiddag even een vreugdedansje kon maken :-). De kraanvogels worden nabij Hornborgasjöns fältstation geteld en vandaag kwamen er rond de 7700 kraanvogels aan!

"Nou beste kraanvogels, blijf nog maar even daar voor jullie naar moerasgebieden hier in het noorden komen. Na een zachte maand en twee weken schitterend zonnig weer komt er weer een weekje winter aan, zelfs een sneeuwlaag van een centimeter of tien op zondag/maandag. Ik kan jullie zeggen kraanvogels, van ons had dat nu ook niet meer gehoeven! Smelten met die handel nu. Als jullie er zijn is het immers voorjaar!"


Hornborgasjön vandaag.
Ook deze foto komt van de Facebookpagina van Hornborgasjöns fältstation.


Later in de middag maakte ik nog een klein vreugdedansje toen in naar de brievenbus was geweest. Een bubbeltjes enveloppe uit Nederland. Als afzender alleen een postcode en huisnummer, ik herkende het niet, wel als ergens uit de provincie Groningen. 
Groningen? Wat zou daar nu in zitten?

Tada...

Klik vooral op de foto om de inhoud te kunnen zien.
Zaadjes van viooltjes, madeliefjes en zonnebloemen.
Ook van stokrozen, vast en zeker uit eigen tuin.Nogmaals erg bedankt Marga, echt zo leuk!
Marga ken ik van haar blog Blauw en zo (klik). Het leuke is ook nog dat wij vorige jaren in het voorjaar altijd naar NL gingen en ik niet kon voor zaaien. Maar deze keer gaan we niet en komt een dezer dagen een zak potgrond te voorschijn van achter, plus zaaipotjes e.d.
Ik heb ook nog wat andere zaden, weer andere dan die Marga stuurde en kan nu eindelijk eens vroeg beginnen. Ik denk dat ik van de stokrozen de helft voor zaai en de andere helft in de zomer op natuurlijke wijze. Zal er altijd iets het gaan doen lijkt me. Stokrozen zijn twee- of meerderjarig meen ik, dus ik hoop dat ze in deze klimaatzone overleven. We gaan het gewoon proberen.


Klik op de afbeelding om goed te kunnen zien.

We wonen daar waar ik de rode 'prikker' heb gezet. Zone 7, bijna 8. Dat is om te telen niet erg gunstig. Toch bloeit hier van alles, maar lang niet alles wat in Nederland groeit en bloeit.
Het leuke is dat violen hier de hele zomer bloeien. Ze blijven echt heel mooi en prachtig tot de herfst! Vaste planten als ridderspoor, monnikskap, guldenroede e.d. doen het hier prima. Dus de stokrozen worden echt een heel leuk probeersel. Ik ben gek op stokrozen!

Zoals elk jaar plaats ik ook nu het mooie filmpje over de kraanvogels bij aankomst in Zweden in het voorjaar. Dit voor degenen die het nog niet kennen en wel graag willen zien.

Ook kun je kijken op de webcamera's bij Hornborgasjön. Zie ze live door HIER te klikken.
Ik wens iedereen een heel mooi weekend!

Gon