Ik bak altijd zelf ons brood, met hulp dan hoor, een soort "James" (de brood- bakmachine). Soms laat ik James alleen kneden, bijvoorbeeld voor een brood wat qua vorm helemaal niet in de machine gebakken kan worden. Neem bijvoorbeeld een focaccia brood. Ik heb de machine omdat kneden met de hand niet zo lekker gaat, ik heb in enkele vingers artritis helaas, maar James doet het graag voor mij :-).
In de supermarkten hier heb je allerlei meelsoorten en bakbenodigdheden te kust en te keur. Dan is het wat dat betreft wel behelpen in Nederland. Vaak moet je daar voor bepaalde soorten meel naar een natuurvoedingswinkel of naar een molenaar.
Elke dag bak ik een volkorenbrood en zo eens in de week een rozijnen-/abrikozenbrood. Maar ik probeer ook met regelmaat iets anders uit en speel wat met meelsoorten en zaden of pitten.
Elke dag bak ik een volkorenbrood en zo eens in de week een rozijnen-/abrikozenbrood. Maar ik probeer ook met regelmaat iets anders uit en speel wat met meelsoorten en zaden of pitten.
En zo kwam vandaag dit heerlijke brood op de plank.
Een heerlijk stevig donker brood met een luxe smaak. Voor een brood met roggemeel toch verrassend luchtig, want roggemeel is zwaar. En natuurlijk een heerlijke geur door de anijszaadjes! Ca. 10 cm hoog.
Ik wil jullie het recept niet onthouden. Dus wil je ook eens iets anders op de plank dit weekend, dan kun je nu nog naar de winkel voor de ingrediënten.
Het recept is dus voor de broodbakmachine.
Nodig:
225 gram grof roggemeel
225 bloem (of volkorenmeel)
1 el (keuken)stroop
water
2 el olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
1 tl zout
1 el lichtbruine basterdsuiker (anders rietsuiker of andere)
2 el anijszaad
6 gram droge gist (= 2 tl)
Bereiden:
Meng de twee soorten meel goed door elkaar. Doe de stroop in een maatbeker en roer dit met een beetje heet water glad. Vul dit aan met koud water tot 2,75 dl.
Schenk dit watermengsel in de bakvorm en voeg de olie en de helft van het meelmengsel toe. Strooi het zout, de suiker en de anijszaadjes erover. Bedek alles met de rest van het meel en strooi in het midden de gist erover.
Zet het blik in de broodbakmachine en stel hem in op het snelprogramma (meestal voor witbrood snel). Wanneer het klaar is het blik uit de machine halen en nog 10 minuten zo laten staan. Dan voorzichtig uit de vorm schudden en rechtop op een rooster zetten.
Het is moeilijk, maar toch een uur wachten alvorens het aan te snijden :-).
Heb je een Panasonic broodbakmachine (zoals ik), dan de ingrediënten in omgekeerde volgorde in het blik doen. Dus eerst de gist, dan helft meel, dan zout, suiker, zaadjes, dan de rest van het meel en op het laatst het watermengsel en de olie.
Ik heb het recept ook op Kokkerellen (klik) gezet, dan kun je het later altijd gemakkelijk terugvinden via de knop hier bovenin de balk (Kokkerellen).
Ik heb het recept ook op Kokkerellen (klik) gezet, dan kun je het later altijd gemakkelijk terugvinden via de knop hier bovenin de balk (Kokkerellen).
Heerlijk met roomboter en oude kaas, of met jam of... bedenk jij het maar.
Wat vind jij een lekkere combinatie van dit brood en het beleg?
Gon
9 opmerkingen:
prachtig blogje! en bedankt voor het volgen op mijn blog...ik lees ook graag hier...liefs❤
Hej Gonny,
Het lijkt me heerlijk, ga ik dit weekend direkt proberen. Laatste dagen van mijn vakantie dus nog even mezelf verwennen. Goede timing dus van je om dit recept te plaatsen😀
Groetjes, Els
donker brood ,vers gebakken en met anijs ...dat klinkt heelgoed ik zou mee aanschuiven : ) mooie leuke blog
Hej Gon,
Dat ziet er lekker uit. We kregen ooit een krentebrood van je, die was ook erg lekker. Helaas heb ik geen broodmachine maar ben toch ook met zelf brood bakken begonnen omdat wij het brood met suiker uit de winkel niet zo lekker vinden:) Gebruik een recept waarbij je niet hoeft te kneden, makkelijk en het smaakt ook nog,,grappig , hadden we niet verwacht.
Groetjes, M&A
Dit brood ligt te roepen om besmeerd t e worden met echte boter en appelstroop ;))
Het ziet er heerlijk uit!
Dear Gon!
You are great! I admire you for baking every day such delicious breads!!!!
I sometimes make also bread but I must try more often to get the perfect recipes!
Happy sunday!!!!
With love,
Geli
Lijkt me super lekker!
Zelf bak ik al heel lang ons brood. Maak ook altijd allerlei variaties. Deze ga ik echt uit proberen. Je leest van me hoe de jongens het vinden.
groetjes,
Annemieke
@Els en @Annemieke,
Ik ben erg benieuwd wat jullie van het brood vinden. Het heeft natuurlijk een uitgesproken smaak door de anijszaadjes. Bovendien kan het altijd iets anders uitvallen door verschil in meel. Ik hoor het graag!
@Marlies
Er is ook brood zonder suiker te koop in de winkels hier. Op de bovenkant staat dan in het midden onderaan "osötat". Scheelt een stuk! Wij kopen dat eens een enkele keer als we een paar dagen moeten reizen.
Een reactie posten