Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 25 november 2014

Het maar eens over een andere boeg gooien...


Nee, nee, dit gaat niet over Peter zijn blog, niet letterlijk over een boeg. Ik wil het gewoon eens over een heel ander land hebben dan Zweden, over een heel klein stukje van het grote Frankrijk.
Is het niet zo dat bijvoorbeeld geuren en muziek ons terug kunnen voeren naar momenten uit het verleden? Ik heb dat altijd heel sterk. Ze kunnen negatieve en positieve herinneringen oproepen. In mijn geval zijn het gelukkig meestal positieve herinneringen. In het onderstaande zelfs zeer positieve herinneringen. Ik zocht laatst tussen mijn cd's en kwam de Franse cd's weer eens tegen, ik vergat waar ik naar op zoek was en ging ze draaien, cd na cd en toen...

Stelde Peter zich ook nog eens voor op zijn blog en schreef daar onder andere dat hij en ik elkaar ontmoetten in 2001. Het was om precies te zijn eind augustus van dat jaar op een moment dat ik net een heel moeilijk jaar achter de rug had. Wat volgde was een geweldige tijd, geweldige jaren en eigenlijk duren die nog steeds voort! 

Vanaf 2002 gingen we minstens twee keer per jaar naar Zuid-Frankrijk en we gingen in elk geval beslist rond kerst een paar weken naar het huis nabij de Middellandse Zee. Het achterland, is het land van de Katharen, een religieuze beweging in de westelijke Languedoc die tijdens de 12e en 13e eeuw een grote aanhang kende.
Ze zijn net zo lang vervolgd tot dat er geen Katharen meer waren, velen werden levend verbrand. Je kunt er alles over lezen via deze link (klik) naar Wikipedia.


Tijdens ons verblijf in het huis kregen we een keer bezoek van kennissen uit NL.
Zij kwamen met hun camper.
Het is december 2003 en hier zit ik met Ineke op een terrasje aan een haventje aan de Middellandse Zee.
Ik ben degene links met de roze blouse en die heerlijke koffie met slagroom...

In de maand december waren er op de Franse televisie altijd fantastische shows!
Elk jaar! Daar kan menig land nog een puntje aan zuigen. Tot nu toe zag ik ze nog niet zo fraai en verzorgd als in Frankrijk en zeker niet hier in Zweden. Als er al een show is kan die nog niet in de schaduw staan van zo'n Franse. Sorry Zweden. Zo kwam het dat ik regelmatig een cd kocht, Franse chansons! Zo ook een cd van Johnny Hallyday en het nummer Que je t'aime sprak mij natuurlijk erg aan, ik kocht hem en ik droeg het nummer op aan Peter. Hier komt ie nog een keer Peter, weer speciaal voor jou! Maar ook voor iedereen die het mooi vindt. Dus.. zet een goede koptelefoon op en geniet van dit geweldig mooie nummer. Het instrumentale intro duurt wel even en dan... geweldig, wat een artiest is Johnny Hallyday! Kippenvel!
Vooral 's winters, maakten we uitstapjes. Bijvoorbeeld over Perpignan naar Spanje richting Girona. Leuk om daar eens te winkelen en lekker tapas te eten in het land waar ze uitgevonden zijn.
We gingen ook een keer naar Andorra in de Pyreneeën, dat is wel winters in december.
Ik herinner me nog heel goed dat het slecht weer werd op de terugweg naar het huis en dat de matrixborden boven de weg aangaven dat snelheid minderen geboden was i.v.m. slipgevaar. Het was een weg met betonnen randen. Zowel rechts als de middenberm, van die kom-achtige betonnen randen. We werden met grote snelheid ingehaald door een Ford Ka, nu niet bepaald een robuuste auto. Er zaten twee heel jonge vrouwen in en ze hadden schik, dat kon je in die flits nog wel zien. Waarschijnlijk door de snelheid en het feit dat ze schik hadden en de aandacht niet geheel op de weg was maakte dat ze tegen de betonnen rand in het midden kwamen en op hun zijkant gelanceerd werden naar de betonnen rand aan de rechter kant. Zo tussen alle auto's door, ze raakten er geen een en kwamen tot stilstand aan de rechterkant. Het was een zeer schokkend gezicht. De vrouw aan de rechterkant kon er maar met heel veel moeite en helemaal overstuur en huilend uitkomen en de bestuurster kwam er ook nog heelhuids uit. Roekeloos was het. Ze zullen er wel van geleerd hebben.

Ondertussen zal er wel weer een mooie show zijn geweest na thuiskomst met bijvoorbeeld dit mooie chanson. Een cd waar o.a. dit nummer op staat hebben we hier ook in de kast: Dans tes bras (In jouw armen) - Charles Aznavour
Ik houd van heel veel soorten muziek, niet alleen van Franse chansons natuurlijk. Maar het is juist nu dat het allemaal weer even uit de kast komt.

Ik wil nog wel even door vertellen, maar dan wordt dit bericht wel erg lang. Daarom komt er nog een deel II van  Over een heel andere boeg. 

Tot dan!

Gon


p.s. Doe je al mee met de verloting om een nummer van het Julmagasin? Zie het vorige bericht. Het kan nog t/m zaterdag de 29e, zondag verloot ik de twee tijdschriften.