Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 7 november 2014

Brood op de plank


Ik bak altijd zelf ons brood, met hulp dan hoor, een soort "James" (de brood- bakmachine). Soms laat ik James alleen kneden, bijvoorbeeld voor een brood wat qua vorm helemaal niet in de machine gebakken kan worden. Neem bijvoorbeeld een focaccia brood. Ik heb de machine omdat kneden met de hand niet zo lekker gaat, ik heb in enkele vingers artritis helaas, maar James doet het graag voor mij :-).
In de supermarkten hier heb je allerlei meelsoorten en bakbenodigdheden te kust en te keur. Dan is het wat dat betreft wel behelpen in Nederland. Vaak moet je daar voor bepaalde soorten meel naar een natuurvoedingswinkel of naar een molenaar.
Elke dag bak ik een volkorenbrood en zo eens in de week een rozijnen-/abrikozenbrood. Maar ik probeer ook met regelmaat iets anders uit en speel wat met meelsoorten en zaden of pitten.
En zo kwam vandaag dit heerlijke brood op de plank.
Een heerlijk stevig donker brood met een luxe smaak. Voor een brood met roggemeel toch verrassend luchtig, want roggemeel is zwaar. En natuurlijk een heerlijke geur door de anijszaadjes! Ca. 10 cm hoog.
Ik wil jullie het recept niet onthouden. Dus wil je ook eens iets anders op de plank dit weekend, dan kun je nu nog naar de winkel voor de ingrediënten.

Het recept is dus voor de broodbakmachine.

Nodig:

225 gram grof roggemeel
225 bloem (of volkorenmeel)
1 el (keuken)stroop
water
2 el olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
1 tl zout
1 el lichtbruine basterdsuiker (anders rietsuiker of andere)
2 el anijszaad
6 gram droge gist (= 2 tl) 

Bereiden:

Meng de twee soorten meel goed door elkaar. Doe de stroop in een maatbeker en roer dit met een beetje heet water glad. Vul dit aan met koud water tot 2,75 dl.
Schenk dit watermengsel in de bakvorm en voeg de olie en de helft van het meelmengsel toe. Strooi het zout, de suiker en de anijszaadjes erover. Bedek alles met de rest van het meel en strooi in het midden de gist erover.
Zet het blik in de broodbakmachine en stel hem in op het snelprogramma (meestal voor witbrood snel). Wanneer het klaar is het blik uit de machine halen en nog 10 minuten zo laten staan. Dan voorzichtig uit de vorm schudden en rechtop op een rooster zetten. 
Het is moeilijk, maar toch een uur wachten alvorens het aan te snijden :-).

Heb je een Panasonic broodbakmachine (zoals ik), dan de ingrediënten in omgekeerde volgorde in het blik doen. Dus eerst de gist, dan helft meel, dan zout, suiker, zaadjes, dan de rest van het meel en op het laatst het watermengsel en de olie.

Ik heb het recept ook op Kokkerellen (klik) gezet, dan kun je het later altijd gemakkelijk terugvinden via de knop hier bovenin de balk (Kokkerellen).

Heerlijk met roomboter en oude kaas, of met jam of... bedenk jij het maar. 
Wat vind jij een lekkere combinatie van dit brood en het beleg?

Gon