Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 7 februari 2011

Richting Ljusdal


Een kleine 400 km heen en dat natuurlijk ook weer terug. Dat gaan we morgen doen en ik moet zeggen dat ik er niet echt veel zin in heb. Wat gaan we doen??? Met een aanhanger het reuzen-3D-schilderij, dat mijn vader eens gemaakt heeft, ophalen. Ik schreef al eens over het schilderij in dit bericht. Het verhuisbedrijf in Nederland, waar het "schilderij" stond opgeslagen, mailde vorige week dat ze twee verhuizingen naar Zweden hadden en of één van de twee plaatsen een beetje in de buurt was. De ene plaats viel af, die ligt bij de grote meren, dus veel te ver. Ljusdal is ook niet naast de deur, maar op één dag te doen heen en weer. En dan ook gelijk maar morgen en dit alles ook omdat:
  1. Het schilderij al een jaar in de opslag in Nederland staat en dat ook niet voor niets gaat en ze er ook wel een keer vanaf willen.
  2. Het weer nu nog zacht is, het is overdag maar een paar graden onder nul, dus geen grote risico's bij temperaturen lager dan -20. Goed weer, geen sneeuw en zonnig. Ca. -5.                                            
  3. De dagen zijn alweer lekker lang, het is al bijna licht om 07.00 en pas donker om 17.00 uur.
  4. Omdat de aanhanger die we voor dit doel willen huren morgen beschikbaar is bij het Preem benzinestation.
  5. Het wel heel leuk is het schilderij van mijn vader nu hier te hebben.
Onze eigen aanhanger staat ingesneeuwd. Hij staat wel droog onder een afdak, maar je zou hem door meer dan een halve meter sneeuw moeten halen en dat wel een meter of tien. Bovendien heeft hij geen winterbanden, wat vragen om moeilijkheden zou zijn. Een aanhanger huren is hier goedkoop, dus waarom niet. Hij is ook mooi overdekt, dus geen wind op het "schilderij". De broodjes zijn gesmeerd (lekker met versgesneden vleeswaren van Ulla in Svanabyn, vandaag gehaald en Västerbottenost = heerlijke beetje oude kaas) en de rest staat ook klaar in de koelkast. Dus mijn wekker staat op 06.00 uur. Kachel (ketel) aanmaken, hond uitlaten, koffie en dan de aanhanger ophalen. Peter rijdt, zonder prothese, want die heeft weer eens problemen gegeven, oftewel een grote blaar. Eenmaal in Ljusdal kan de prothese wel even aan, want hij kan er wel mee lopen, maar niet zitten. Hoe laat we weer terug zullen zijn, geen idee. We moeten voor 22.00 uur de aanhanger weer inleveren. Het wordt natuurlijk een rit waarbij je 80 à 90 km per uur zal rijden. De weg laat ook niet veel meer toe. Zelfs schat ik dat het minimaal 5 uur heen en 5 uur terug is. We zullen zien...