Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 12 juli 2010

Nog een huisje kopen?


Ik heb al een tijdje niet geschreven. Ik kwam er gewoon niet aan toe en dacht dat het niet zo erg was omdat er met het hete weer en het WK voetbal toch niet zo veel gekeken/gelezen werd. Nu weet ik niet wat ik het eerste vertellen zal en wil het ook weer niet een te lang verhaal maken. Maar beginnen met de foto's hierboven. Laatst leek het Peter wel heerlijk om eens gereden te worden en ik had best zin om te rijden. We hadden bij toeval laatst een huis te koop zien staan op de Zweedse Marktplaats "Blocket.se". We willen geen huis meer kopen, zijn veel te blij met het huis dat we hebben, maar waren nieuwsgierig het te zien. Het staat op 7 ha grond. Het staat aan het einde van het Tåsjö (teenmeer) in de plaats Norråker. Het huis heeft drie verdiepingen (helemaal onderkelderd, net als ons huis, met badkamer en zo) en is in degelijke staat. Het hout aan de buitenkant is perfekt. De ramen moeten opgeknapt worden en van binnen moet er wel e.e.a. gerenoveerd worden voor het mooie. Het is hoog gelegen en heeft een fantastisch uitzicht. Er is ook nog een oude stal en een gastenstuga die beiden in slechte staat zijn. Wel nog heel veel goed hout eraan, vooral de balken. Het dorpje heeft een benzinestation en een supermarktje en is 40 km vanaf Hoting. Redelijk afgelegen dus. Interesse? Je gelooft het niet, het kost maar ca. 26.000 euro. Ook wel omdat het zo afgelegen is. Werk vind je daar niet. We hadden het erg naar ons zin tijdens deze rit met prachtig weer. In Kyrktåsjö (waar ik in mei de eerste planten voor buiten kocht) een ijsje gegeten.
Gisteren zijn Åke en Wiveka weer vertrokken na drie weken vakantie. Vonden we geen van vieren leuk. De laatste week van augustus komen ze nog een week. Wiveka moest vandaag weer werken. Eergisteravond vroegen ze ons voor een wijntje en hapje in het gastenhuisje dat ze deze vakantie behangen en gewit hebben. Het is een echt timmerhus oftewel van die gestapelde balken en dan van 1890, ik doe maar een gooi, in ieder geval erg oud. Ze hadden een klein vuurtje gemaakt binnen omdat de muggen anders allemaal door de schoorsteen naar binnen kwamen. Het was heel gezellig met een fles van hun eigengemaakte Ljung-wijn. Die waar we met kerst een flesje van gekregen hadden. De wijn was in die tijd echt veeeeeeel lekkerder geworden. Verder was er Zweedse geitenkaas, ijs, fruit, enz. Kortom, de koelkast moest leeg en uit zei Wiveka. Ze kwam helemaal los Wiveka. De Zweden zijn over het algemeen mensen die eerst een beetje de kat uit de boom kijken. Wiveka was echter wel gelijk aardig tegen ons in het begin, maar over zichzelf wel gesloten. Nu vertelde ze best veel. Ze vertelde ook dat ze wil stoppen met werken. Ze heeft het helemaal gehad. Dan gaan ze hun huis nabij Stockholm verkopen en komen definitief deze kant op. Dat vinden we erg leuk en hebben het toegejuigd. Het zal niet één twee drie zijn, maar het zit in de pen.
Verder is er hier dus veel te doen om ons heen nu het hoogzomer is. 13, 14 en 15 juli Dorotea marknad (is soort braderie), zijn we vandaag even naartoe gegaan en het was erg gezellig. Het kon ook haast niet stuk met 25 graden en het was dan ook erg druk. Vanaf vrijdag Åsele marknad, vier dagen, dat is denk ik wel de grootste in de buurt (weet ik niet zeker). Daar gaan we ook een keer heen, we komen dan ook naar jou hoor Christien! Oh ja Christien, je vroeg naar het vlees dat Kerstin had gemaakt. Nee het was geen elandenvlees, maar varkensvlees. In de oven met crème fraîche en een beetje soja. Heerlijk, vooral het onstane sausje van de crème fraîche over nieuwe aardappeltjes (in de schil gekookt). Heb het vandaag zelf gemaakt.
Ik stop nu maar even met schrijven, want anders wordt het een veel te lang bericht. Vertel in het volgende bericht wel weer meer, ook over Ruud en Ferdinand die langs zijn geweest.
Bedankt Mark voor je leuke reactie. Beter laat dan nooit! Ik hoop voor je/jullie dat de droom om naar Zweden te gaan om te wonen en te werken ooit uitkomt!
Oh ja, en die Zweedse Rode Kater, die zo vrij was op mijn blog te schrijven, meende het echt hoor dat hij zich niet zomaar op de kiek laat zetten, heb hem al een paar dagen niet gezien.