Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zaterdag 5 juni 2010

Grattis till student Michell i Östersund!

Ik ben er nogal slecht in een lang verhaal kort te maken, dus ga er maar even voor zitten als je tijd hebt, ha, ha!
We zijn vrij op tijd vertrokken naar Östersund. In Strömsund zijn we even naar een zaak gegaan (Ollander) die allerlei machines verkoopt, zoals grasmaaiers, quads, enz. Later zijn we in Hammardal even van de E45 afgegaan. Even kijken bij de camping die door een Nederlands echtpaar is gekocht. Vorig jaar zijn we nog bij deze camping gaan kijken op aanraden van Jan Sikking, later vertelde hij dat een Nederlands echtpaar de camping had gekocht. De vrouw liep toevallig buiten, dus een half uurtje mee gekletst. Was leuk.


Rond de middag waren we in Östersund. Dat stond redelijk op z'n kop vanwege de festiviteiten rond de geslaagde scholieren (gymnasium). Dit is in Radhusgatan (de Raadhuisstraat) en daar was het toch wel een beetje een verkeerschaos door alle vrachtwagens die door deze (en andere) straten reden. Op elke vrachtwagen een klas met geslaagden. Allen met voornamelijk bier. De auto's waren versierd met spandoeken en berkentakken en het ging er ook om welke auto de hardste muziek speelde. Het dashboard in onze auto trilde er lustig op los van de herrie. Alle studenten, jongens en meisjes hadden een witte pet op. De jongens meestal in een zwart pak. De meisjes weet ik eigenlijk niet zo goed. En zwaaien en lol natuurlijk. Allemaal uitgelaten. Er waren enorm veel vrachtwagens die in een soort corsotempo reden.
Je ziet nog net de witte petjes boven de ballonnen uitkomen als je goed kijkt.

Yvonne, trots op haar Michell! Het is ook een erg aardige jongen moet ik zeggen, heel erg aardig.

Yvonne had zich uitgesloofd. Rechts zien we weer Michell en naast hem Rebecca (zij is verpleegster in Östersund), Rebecca woont samen met de broer van Michell, Tim die je hier op zijn rug ziet.Er was van alles, ik begin bij de satéstokjes (heerlijk pittig, hoefde eigenlijk niets op, zo lekker) en dan tegen de klok in ernaast elandenvlees, dan varkenshaas met een heerlijk olijfolie "iets" erover, heerlijk met Provençaalse kruiden, een beetje méditerranée. Aardappelsalade en aardappelgratin. Allerlei soorten broodjes. Een plate met allerlei (ook Franse) kazen. Een salade met sinaasappel, granaatappel, bulgur, sla en een lekkere dressing. Nog een andere sla. Een grote gerookte zalm. Zalm (zout, zo zout als bij ons haring) met garnalen en een sausje. Dan nog andere sauzen. Heb alles geprobeerd en vond alles even heerlijk. Ik zei dat ik het zo lekker vond dat ik ALLE recepten wil. Dat vond ze wel een hele eer, ha, ha. In de koelkast had ze ongeveer nog zo'n lading staan. Er was redelijk wat over, dus we kregen veel mee. Van alles wat. In de late namiddag, vroege avond vandaag zaten Peter en ik nog even lekker buiten in het zonnetje. Lekker buiten alle gerechten op tafel, wijntje erbij en wederom smullen. Lekker makkelijk, kwam uit want we waren aan het groenten zaaien geweest vandaag. Met de temperatuur wil het nog niet zo erg hier. Ik las op de site van het Noorse weerbericht dat een Amerikaanse meteoroloog heeft gezegd dat Groot Brittannië en Scandinavië een koele zomer krijgen veroorzaakt door La Niña. Zijn we klaar mee dan!
Oh ja, Michell was erg blij met het geld. Dat was eigenlijk het enige dat hij graag wilde hebben. Hij heeft nog geen zomerbaantje kunnen vinden en gezien de festiviteiten die 's nachts nog zouden volgen in de stad, was het zeer welkom. Ik hoop dat hij veel plezier heeft gehad. Dit is dan de derde zoon van Yvonne die geslaagd is en gaat studeren. Tim is al afgestudeerd (arts) en woont dus met Rebecca samen. De middelste zoon, Sebastian, was er niet bij, want die studeert in Uppsala.
We waren niet al te vroeg thuis, dat zul je begrijpen. Het was onderhand middernacht toen ik Rush uitliet. We liepen in het bos (toch aldoor licht) en Rush hoorde en/of rook duidelijk iets. Zal wel een eekhoorn zijn dacht ik. Loopt er even later achter ons een Das! Erg bang was hij niet eens. Leuk ook eens een levende te zien. Tijdens de rit hierheen heb ik er nogal eens een dood langs de snelweg zien liggen. Zonde! Vorige week liep hier trouwens een ree door de tuin. Gisteren stak er nog een eland met haar jonge kalfje voor ons de weg over toen we terug reden. Het kalfje was nog bruin van kleur (de moeder is meer donkergrijs).
We zijn ook nog bij de StorICA geweest. Het was geen V&D. Meer een heeeeeeeel grote supermarkt met daarnaast artikelen zoals bij ons bij de HEMA. Daar kan je het nog het beste mee vergelijken. Ook wat tuinmeubelen en beperkt tuin- en kamerplanten en bloemen. Voor Yvonne daar een Orchidee gekocht, een mooie witte. Mezelf ook op een getrakteerd. En een Spaanse peperplant. Staat hier lekker in het zonnetje in de serre. Nou tot de volgende keer.