Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 12 februari 2014

Vävstol


Over de hele wereld bekend en gebruikt, maar vooral hier in Zweden niet weg te denken, het weefgetouw! 
Jong geleerd, oud gedaan. In elk geval kwam ik ook een tekening van Brita Ellstöm tegen in het oude schoolboek uit 1912 (vorige bericht) met het weefgetouw. Dit uit het boek voor het tweede schooljaar. 


Ik durf wel te zeggen dat nagenoeg elke hembygdsgård in Zweden wel meerdere weefgetouwen heeft. Vrouwen uit een betreffend dorp komen daar bij elkaar om te weven. Vooral bij oudere mensen zie je bijna altijd een weefgetouw in huis, ik zag het hier al vaak. 

Weven deed men in elk geval al in de bronstijd (ca. 3000 - 800 jaar voor Christus). Ik kwam deze afbeelding tegen die een staand weefgetouw uit die tijd moet verbeelden:

In tegenstelling tot de huidige weefgetouwen is dit weefgetouw uit de bronstijd een staande.

Deze afbeelding is in werkelijkheid een oude schoolplaat. Helaas weet ik geen jaartal.

Je kunt natuurlijk ook zelf iets fabriceren, misschien is de maakster
van deze wel geïnspireerd door het weefgetouw uit de bronstijd.

Tijdens mijn gesnuffel kwam ik ook dit oude "Vävbok" tegen:


Dit is een weefboek van Nina von Engeström (1836-1908) zoals je kunt zien op de afbeelding. Dit boek is voor het eerst gedrukt in 1896. Er kwamen vijf oplagen, de laatste is van 1913. 
Het boek is nu weer herdrukt en HIER (klik) te bestellen. Op de site vind je ook meer informatie over Nina von Engeström.

Het lijkt me eigenlijk heerlijk om te weven, rustgevend zelfs, maar ja, ik heb van huis uit niets meegekregen op het gebied van weven. Je kunt het altijd nog leren natuurlijk, wie weet komt het er nog van. 

Bij onze hembygdsgård staan ook weefgetouwen boven. Ik mocht ze bekijken op 25 juni 2010 tijdens het midzomerfeest. Ik schreef er toen ook over hier.

Tijdens het volgende midzomerfeest op 26 juni 2011 ging ik weer boven kijken en schreef er weer over en maakte ook foto's. Een vriendin die hier toen op bezoek was had toen namelijk vlak voor het feest een werkstuk gekocht. Je kunt het HIER (klik) nog lezen.

En dan kreeg ik natuurlijk in juli 2012 nog dit geweven kleed van Margit:

Margits trasmatta!

Hoe dat zo kwam schreef ik toen HIER (klik).

Op internet is zo ongelooflijk veel te vinden over het weven, veel info, veel afbeeldingen uiteraard. Het werkt wel aanstekelijk. Je kunt natuurlijk ook stoffen weven om bijv. kleding te maken. Ik ken iemand die zo wol van het schaap krijgt, het daarna zelf gaat wassen, kaarden, spinnen, verven, weven en er dan bijvoorbeeld een heel mooi jasje voor zichzelf of haar man van maakt. Geweldig mooi resultaat en er is geen tweede van. Een mooie hobby!

Gon