Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





zondag 23 februari 2014

Een zucht van verlichting...


Tussen Hoting en Rossön. Ongelooflijk, we zien de zon!

Afgelopen week even richting Sollefteå. We weten niet wat we zien als de zon gaat schijnen, we hebben nog niet eerder zo'n "zonarme" en "warme" winter meegemaakt hier.

Het weer is onderweg nog mooier geworden. Nabij Jansjö.
Klik op de foto voor veel fraaier beeld!

Jansjön met een beetje laaghangende mist.

Lief oud bessie, lieve Rushy!

Na zo'n 250 km weer thuis en dan even de wielkasten schoonmaken, anders valt al die troep er in de garage vanaf. Rushy zegt: "Zouden we nu niet eerst eens even lekker een stuk gaan lopen?"  Verzoek met plezier ingewilligd :-).

Tiroler tulband

De volgende dag weer eens even iets lekkers gebakken. Ik zag het recept bij Renske. 
Het sprak me ook aan omdat er heel veel noten in gaan en in verhouding met de meeste recepten, minder suiker. Ik gebruikte oersuiker die niet geraffineerd is. Die is ook minder zoet. We vonden hem onwijs lekker!
Bij Renske heet hij Tiroler krans. Ik heb alleen een tulbandvorm, dus werd het een Tiroler tulband :-).
Het recept vind je op de site van Renske. Het zijn allemaal glutenvrije recepten, maar aangezien wij niet glutenvrij hoeven te eten, maakte ik hem met normale bloem. 
Hier de link naar het recept op Het glutenvrije kookhoekje (klik).


En nu op z'n kop

Geen ruimte meer voor de afglijdende sneeuw.

Weekend.
Uiteindelijk krijg je toch elk jaar weer je portie sneeuw. Wilde het tot nieuwjaar maar amper komen, nu komen we er in om. Dit zijn houthokken achter op het erf.

60 cm sneeuw op een houthok.

Dit houthok heeft de vorige eigenaar gebouwd met een nagenoeg plat dak. Het helt niet genoeg om de sneeuw er met regelmaat af te laten glijden.

Eerste inham is trap en pad naar de voordeur,
tweede inham is pad naar de garage (en de rest) onder het huis.

Aan de voorkant van het huis glijdt de sneeuw er niet af omdat de hele "plak" blijft rusten op de uitbouw. Echt link dus. Ook al lijkt het misschien niet zoveel, maar ook op het huis aan de voorkant zo'n 60 cm sneeuw, waarvan de onderste tien, tot plaatselijk wel 20 cm centimeter inmiddels uit ijs bestond. Topzwaar. In bijvoorbeeld je verzekeringspolis wordt er altijd voor gewaarschuwd het tijdig te verwijderen. Twee jaar geleden lag er nog meer sneeuw en hebben we met regelmaat huizen en vakantiehuisjes gezien waarbij zo'n uitbouw als bij ons, er gewoon was afgeduwd door de sneeuw. Dat leek ons geen leuk vooruitzicht, dus kwam er iemand de sneeuw van de voorkant van het huis en van het platte houthok halen. Hij is vijf uur bezig geweest! Een grote zucht van verlichting slaakte ons dak!

Beetje bende.
Rushy staat op het paadje naar de vogelvoederplek.

De raampjes beneden, van de garage, de stookruimte en de badkamer zijn inmiddels geblindeerd door sneeuw van het dak. De rest rondom krijgt nog gewoon daglicht.
De rest van de daken hoeft niet ontdaan te worden, daar glijdt het met regelmaat gemakkelijk af.

Komende week behoorlijke dooi. Dat wordt feest met vooral gladheid! Gelukkig is de sneeuw van het dak, want dat wordt bij dooi alleen nog maar veel zwaarder en als het dan later weer gaat vriezen wordt het één bonk ijs.

Een fijne week!
Gon

Sneeuwsik :-)