Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 3 februari 2014

Jokkmokks marknad
Bijna is het weer zover. Van donderdag 6 t/m zaterdag 8 februari wordt de jaarlijkse wintermarkt gehouden in Jokkmokk. Wat maakt deze markt toch zo uniek?
Alleen al het feit dat deze markt al 409 jaar wordt gehouden en door de jaren heen oorlogen, sneeuwstormen en bijtende kou heeft overleefd! Kijkend naar het heden is de marktplaats nog steeds het hart, maar er is ook zoveel te doen en er zijn zo veel mensen bij betrokken, dat maakt het zo speciaal. 
En dan de sfeer niet te vergeten, alle geluiden en geuren die je waarneemt wanneer je over de krakende sneeuw op de markt loopt. Je hoort veel verschillende talen en ziet dat de mensen plezier hebben.Maar nu hangen er donkere wolken boven Jokkmokks marknad las ik in de media. 
Het is al jaren zo dat de Zweedse belastingdienst via de kassa's precies weet wat de omzetten zijn van winkeliers. Maar op de markthandel hadden ze deze grip nog niet. 
Met ingang van 1 januari 2014 is dit echter ook van kracht geworden voor de markthandelaren. Zij zijn ook verplicht een kassa te hebben. Het probleem voor de markt in Jokkmokk is de temperatuur. De kassa's en ook mobiele pinapparaten werken niet meer als het kouder is dan ongeveer -10 °C. Als je bedenkt dat het in de eerste week van februari, de week waarin de markt altijd gehouden wordt, ook wel 30 of 40 graden kan vriezen, kan een kind nog wel begrijpen dat het een fiasco wordt met de kassa's. 
De gemeente Jokkmokk heeft de belastingdienst om een ontheffing gevraagd, maar dit is afgewezen. In uiterste nood moet alles dan in een kasboek geschreven worden met pen, het mag niet met potlood. Ook dit is niet realiseerbaar, ook een pen bevriest bij deze lage temperaturen. Nu zal het deze week helemaal niet zo koud zijn in Jokkmokk, de voorspellingen geven aan dat het tussen -5 en -10 °C zal zijn. Maar ik ben wel heel benieuwd naar het nieuws rondom de kassa's in de toekomst. Ik heb al eens eerder geschreven over Jokkmokk en de wintermarkt. Daar staan ook heel kleurrijke plaatjes bij van Samen in klederdracht. 
Als je die nog wilt zien kun je hier klikken.
Op deze pagina van de markt zelf, kun je een zeer stemmig filmpje bekijken van een paar minuten, het staat rechts (beeld met de ijspegels).
Gon