Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zaterdag 25 januari 2014

Statisch

Koud, het was een weekje erg koud.
Wikipedia zegt dat het zeer strenge vorst is bij een temperatuur van -15,1 °C of lager. Voor nog kouder bestaat dus geen uitdrukking meer. Ook de -32 °C van gisteravond was dus zeer strenge vorst.Afgelopen week was het dus ook erg koud, zeg maar rond -25 °C. Overal droge lucht, binnen en buiten. De trui die ik aan had van de week was enorm statisch geworden. 
Ik wilde hem wassen en vandaag dragen als we op verjaarsvisite zouden gaan. De trui heeft namelijk een afslankend model :-). De lucht was vanmorgen nog steeds erg droog en na even buiten te zijn geweest met Rushy was hij weer statisch, hij plakte gewoon helemaal aan m'n lijf, waardoor hij het tegenovergestelde van afslankend werd. Raar stofje. Een andere trui uitgezocht.
Gelukkig was de temperatuur vannacht enorm gestegen, het was om 08.00 uur ca. -15 °C, dat was even wat anders dan de -32 toen ik naar bed ging. Wel erg prettig als je 100 km moet rijden om op verjaarsvisite te gaan. Tineke was jarig geweest en was een week vrij van haar werk in het hoge noorden. Ook leuk en gezellig om elkaar weer even te zien natuurlijk. Tijdens onze rit steeg de temperatuur naar -10 °C en daar bleef het bij. 
Voor het geval van pech onderweg hebben wij 's winters dan ook van alles in de auto liggen voor onze eigen veiligheid en vertrekken dan ook altijd met een volle benzinetank. Verder hebben we mee: twee wollen dekbedden, een zaklantaarn, waxinelichtjes, aanmaakhoutjes, aansteker, koeken en chocolade, water (thermosfles) en onze mobiele telefoons. Uiteraard warme kleding (veel laagjes), warme laarzen, muts en wanten. Gelukkig hadden we het niet nodig vandaag, maar beter mee dan om verlegen!
Het is ook wel eens gebeurd dat wij vertrokken om even naar Svanabyn te gaan, 24 km rijden. We vonden het geen roekeloos gedrag, want het was maar -10 °C. 
Na een kilometer of tien reden we echter zo een enorm koude plek in en tot Svanabyn was het -30 °C! Ik schreef het destijds HIER. Dus altijd de veiligheidsspullen mee. 

Gon