Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 21 januari 2014

Gelijkenissen, soms wel, soms niet


Nederland.
Het zal weinigen ontgaan zijn, het Nederlandse kabinet haalt de komende 3 jaar op vijf Groningse winningslocaties minder gas uit de bodem. Bovendien komt er tot 2018 bijna EUR 1,2 miljard beschikbaar om gebouwen, huizen en de leefbaarheid in het door aardbevingen getroffen gebied te verbeteren.
Minister Henk Kamp heeft dat kabinetsbesluit vrijdagmiddag (17 januari) overgebracht en toegelicht aan Groningse bestuurders in Loppersum.

Sinds augustus 2012 bestaat de Groninger Bodem Beweging (GBB) die zich inzet voor de belangen van hen die last hebben of schade ondervinden van de gevolgen van de aardgaswinning in het Groningerveld. De bevingen zijn inmiddels zeer frequent, zo'n tien bevingen per maand zijn geen uitzondering. Uit de hele provincie komen steeds meldingen van schrik en schade. Mensen voelen hun hele huis schudden en kraken.
Het kan niet anders dan dat deze bevingen tot veel schade leiden en al geleid hebben. Je huis zal er maar staan!

IJzererst, foto Wikipedia

Zweden.
Bezit een grote rijkdom aan delfstoffen.
Ik noem er een paar; ijzer, koper, zilver, goud. In het hoge noorden van Zweden wordt heel veel ijzererts uit de grond gehaald, malm genaamd.
Zo is er ooit een plaats ontstaan met de naam Malmberget, vertaald dus 'De ertsberg'.
Bij de mijn werden huizen gebouwd voor alle werknemers, er kwamen winkels, enz. Achteraf had men dit dorp beter iets verder van de mijn kunnen bouwen.
Ook hier bevingen, maar zelfs erger, ik zou zeggen kijk even naar dit korte filmpje van NTR schooltv. Je kunt het beeld rechts onderin groter maken.
Er is nog een filmpje van schooltv over Malmberget, als je wilt kun je dat HIER zien.De gelijkenis is natuurlijk het gevaar van bevingen en instorting wanneer men iets uit de grond haalt. Het verschil is dat de Zweedse huizen verplaatst kunnen worden, tenzij ze al ernstig beschadigd zijn. Ten tweede kost het de mensen in Malmberget zelf niets. Alleen de overlast, maar geen financiële strop, geen onverkoopbaar huis. De huizen worden een eind verder weer neergezet en daar wordt ook weer nieuwbouw gepleegd.

Voor wie het leuk vindt hieronder nog een mooi filmpje over 'monster' verhuizingen in Malmberget. Als je zoekt vind je er nog wel meer over op het internet.

Gon