Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 1 juli 2011

Rondje van 340 km.

Ik had al geschreven dat we er vandaag een dagje op uit zouden gaan. Omdat het leuker voor de hond was, gingen we met mijn auto, vooral ook omdat het tegen de 30 graden was. In Peter zijn auto zijn voorin twee stoelen en direct daarachter een dicht metalen schot (met raam van glas erin) en de hond moet dan achter in de bench. Daar wordt het natuurlijk heet omdat de airco nu eenmaal niet door het schot kan. Dus met de C3. Nou dan wilde ik ook wel rijden. Eerst naar Fredrika. Ik had Monique eergisteren gebeld of ze open zou zijn vandaag en of we er ook konden lunchen, dus ze wist dat we zouden komen. We kenden haar nog niet echt persoonlijk. Het komt eigenlijk door Christien en door haar blog. Daarop zag ik de blog van M&M in Lapland en ben die gaan volgen. De blog staat ook in mijn rijtje hier rechts. Omdat ik toch reed, kreeg Peter wel praatjes, hij wilde langs de Ångermanälven (is een enorm lange, enorm brede en enorm mooie rivier, die uitmondt in de Botnische Golf) rijden (lees gereden worden). Dat was wel 30 km om, maar ik vond het zelf ook wel een goed idee. Vooral met het zonnige weer was het prachtig. We waren in Fredrika rond de tijd die we in ons hoofd hadden en Viska Gården was zo gevonden. Erg fraai origineel pand! Op het pad naar de ingang stond een stoel met een antiek dienblad erop. De kop en schotels (porselein) die erop staan, heb ik later van Monique gekocht, samen met nog meer kop en schotels + een bijbehorende koffiepot en melkkannetje.Monique heeft de deuren 18 juni geopend. We hebben met haar kennis gemaakt en hebben een plekje opgezocht.  Er zaten nog een paar mensen te lunchen. Je ziet dat Monique er helemaal in haar element is! Wij kozen voor een romige preisoep en quiche. Het was erg lekker en Peter wilde nog wel een stuk quiche. Koffie toe met homemade baksels, zoals koekjes, kladkaka en bosbessentaart. Alles was trouwens homemade, een verademing gezien de pizzeria's en hamburgertenten. Als ze zo doorgaat, zal ze heel snel een goede naam opbouwen. Wij zien ze zeker slagen, leuk!!! Als je hiernaast naar hun weblog gaat, kan je via die blog ook naar de website.

Monique in de keuken om onze lunch te maken


Na deze eerste kennismaking en heerlijke lunch hebben we afscheid genomen van Monique en de reis hervat om naar Christien in Hälla te gaan. Christien heeft daar een Café gekocht dat nog geheel in de vijftiger jaren stijl is. Authentiek dus. Het was eerst een postkantoortje en toen de vorige eigenaren er een café in begonnen in de vijftiger jaren, hebben ze het helemaal opnieuw laten inrichten. Enig natuurlijk om het in deze, inmiddels toch wel unieke stijl te laten! Zelfs de jukebox staat er nog, met de singletjes uit die tijd. Christien staat nu elke ochtend om vier uur op om te gaan bakken, want er zit ook een bakkerijtje aan vast. Je kunt het nu dus eigenlijk zien als een kleine "konditorie" in mijn ogen. Je gaat er naartoe om koffie te drinken met iets lekkers erbij (Fika) door Christien zelf gebakken. De lekkerste dingen liggen er in de vitrine. We moesten natuurlijk van haar proeven, dus toen we later thuis kwamen, hadden we na deze dag helemaal geen honger en hebben om ongeveer negen uur 's avonds pas een broodje gegeten (ook van Christien). Het was leuk en fijn Christien weer te zien, gezellig was het. Christien is zelfs op Västerbotten-tv geweest met haar café. Zoiets als RTV-NH bijvoorbeeld, regionaal dus. Als je het wilt zien kan dat hier.Peter en Christien hebben lol (ik trouwens ook)!

En dit is Christien in haar element, je kunt zien dat ze het warm heeft,
het was ook tegen de 30 graden vandaag. Al drie dagen trouwens.

Bij Christien kun je ook op een veranda zitten.


Lieve Monique en Christien, we hebben veel bewondering voor jullie en willen jullie bedanken voor alle heerlijkheden van vandaag! Jullie zullen veel succes hebben. En dat is wat we jullie gunnen en van harte toewensen. Ook voor Marlene, die zich eind juli (weer) bij Monique zal voegen.