Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zaterdag 16 juli 2011

Bakluckeloppis en kams


Toen we maandag bij Kerstin waren (gras maaien en koffie drinken), vertelde ze ons over de Hembygdsdag op vrijdag, gisteren dus. Op bovenstaande aankondiging is te zien dat de plaatselijke vereniging van Rossön, waar Kerstin woont, deze dag organiseert op vrijdag 15 juli van 13.00 - 17.00 uur. Dat je e.e.a. kunt eten, dat er een kofferbakmarkt is, en een kunst- en handwerktentoonstelling. Ook is er muziek. Wiveka en Åke  zouden er ook staan met hun auto voor de koffer- bakmarkt en Kerstin ook. Nou, dat leek ons wel gezellig. Het was weer prachtig weer, een graad of 23 en af en toe bewolkt, wat niemand erg vond. Eerst even alle kofferbakken en uitstallingen ervoor bekeken. Natuurlijk gingen we weer met van alles naar huis. Het meeste kochten we nog bij Åke en Wiveka. Heel mooie ijscoupes, kristallen glazen, een setje voor kerst om glögg (is zoiets als glühwein of bisschopswijn) in warm te houden op tafel met een waxinelichtje, met ook kopjes erbij, hartstikke leuk. Nog een heel mooie kristallen bonbonschaal. Bij iemand anders nog een hanglampje (antiek) dat voor het raam hoort, voor een habbekrats. Nog een ander kerstlampje. Tja, weer dingen erbij. Dus moeten er andere dingen uit. Dat is nu juist zo leuk. Doe je zelf toch weer een keer een loppis. Peter heeft er ook plezier in, dat maakt het alleen maar leuker. Volgend jaar gaan we ook op de kofferbakmarktjes staan hier in de buurt, want er zijn er meer. Het lijkt wel of ze het hier in ene uitgevonden hebben, vorig jaar waren ze er niet. Morgen is er weer een op de Kilvamma camping. Dus daar gaan we ook even heen. Alleen kijken. Morgenmiddag komen Janny en Roelie hier, dus willen we op tijd terug zijn. Je kon dus ook een kleinigheid eten gisteren. Keuze uit Kams (hartig, soort aardappelballen gevuld met gebakken spekjes, met lingon) of Våfflor (zoet, warme wafels met slagroom en lingon, lingon is soort jam van de rode bosbessen oftewel vossebessen). Beide gerechten zijn traditionele. Je kreeg er ook limonade of koffie met lekkers bij. Binnen zat het vol en buiten konden we ook geen vrije plaats vinden. We konden nog bij een jong gezin gaan zitten. Was leuk. Inmiddels hadden Åke en Wiveka onze spulletjes ingepakt (toch weer twee doosjes, ha, ha). Ook nog kennis gemaakt met een andere zus van Kerstin en Wiveka, n.l. Gertrud die in Borlänge woont. Ze heeft een vakantiehuisje in Avaträsk, zo's 25 km. van hier. Er zo is er op het ogenblik enorm veel te doen hier in de omgeving. Ieder dorp organiseert wel iets. Echt hoogzomer en daar moeten we het natuurlijk van hebben. In de winter ga je niet zo snel de deur uit als het 20 graden vriest. We hebben de laatste drie edities van de Dorotea Aktuellt maar bewaart, dan kunnen we steeds kijken of er ergens iets te doen is als het ons zo uitkomt. Rossön is een ander gebied, dus dat stond niet in de Dorotea Aktuellt.


klikklik en zie alle mooie wilde blauwe campanula!


Morgen dus even naar de bakluckeloppis op Kilvamma camping. In de loop van de middag komen Janny en Roelie. Ze zijn al twee weken in Zweden. Eerst een week in Värmland, daarna een week in Härjedalen en morgen komen ze ons bezoeken en overnachten in de gastenstuga, we zien wel hoe lang. Ze hebben nog één week Zweden tegoed, dus in deze week moeten ze ook terug reizen.

Rushy, 12 jaar en iedere avond uitgevloerd na weer
zo'n heerlijke dag buiten, dat betekent veel beweging!
Fijn vervolg van het weekend allemaal! Kram.............


Oh ja, nog even dit.........We hebben allebei Kams gegeten en vonden het niet voor herhaling vatbaar :-)) Volgende keer nemen we beslist de warme wafels die er erg lekker uitzagen!