Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 19 januari 2011

Strömsund; Granngården en de Dollar Store

Het was werkelijk schitterend weer, al hadden ze het wel mis met de voorspelling van de temperatuur. Het zou rond de middag -7 zijn, maar het was -17. Maakt niet uit. We reden dus een poosje en genoten van het prachtige zonnige weer en de omgeving. Het was dus rond de -17. We zagen in ene mist hangen, nou mist is overdreven, nevel. De temperatuur steeg op slag naar -9 toen we erin reden en gelijk zagen we helemaal niets meer. Nou ja, bijna niets. Daar waar de ruitverwarming het eerst tegen de ruit blaast, was voor ons allebei nog een gaatje van ca. 15 cm om naar voren te kijken. Het zat tegen de buitenkant! De nevel bevroor gelijk op de ruit. Toen ik de verwarming op z'n hoogst zette, met de ventilator ook op z'n hoogst, was het snel weg toen de ruit warmer werd. Pffffffffffff, je schrikt je rot. Ook weer een weet voor de volgende keer, als je nevel ziet bij lage temperatuur, eerder zorgen dat je voorruit goed warm is. Op de foto hierboven naderen we Strömsund, het ligt beneden voor de berg in de verte.

Eerst naar Granngården, de winkel hierboven. Waar kun je die nu het beste mee vergelijken.....? Tja, ik denk een beetje met Welkoop. Granngården verkoopt heel goede kwaliteit spullen. Ook erg prettig personeel. In voor een praatje en een grapje, ook zeer behulpzaam. We vroegen naar rendiervoer, hij haalde de zakken van 20 kg. van achteren met een kruiwagen en legde ze voor ons in de auto. Peter vond nog een mooi tuigje voor Rush. Kostte maar omgerekend 13,-- euro, éénderde van wat het tuigje in Nederland kostte. Maar het is ook een heel ander tuigje, kan minder aan kapot. Is in één geheel genaaid en er zit maar één gespje aan. Het (erg mooie) tuigje uit Nederland heeft 4 van die gespen die bijv. ook op skeelers zitten. Wel erg prettig overigens. Maar nu hebben we altijd wat. Bij Granngården kan je in het voorjaar plantjes en potgrond kopen en van alles voor de tuin. Ze hebben heel veel diervoeders, ook goede merken hondenvoer. Werkkleding, tuin- gereedschap, en ga zo maar door. Ze verhuren ook freesmachines voor de tuin, verschillende typen voor weinig geld. Kan je er geeneen voor aanschaffen. In Hoting kan je er ook een huren, maar hier hebben ze er een die beter voor Peter geschikt is. Het moet er n.l. geen een zijn die zichzelf snel vooruit werkt, dat kan Peter met zijn beenprothese waarschijnlijk in die rulle grond dan niet bijhouden. Dus hij was blij dat hij afgelopen zomer die andere soort frees zag.

Daarna even over de brug richting Östersund. (Deze foto is erg mooi als je hem vergroot; klikklik). De brug gaat over een smalle verbinding tussen twee grote meren. Nou ja, op de kaart smal, maar in het echt toch nog een breed water zoals je op de foto hierboven kunt zien.

Vergeten een foto te maken van de "Dollar store", waarvoor we dus de brug over gegaan waren. Vind ik altijd leuk om even heen te gaan. Alles kost hier kronen in afgeronde bedragen, het goedkoopste is 10 kronen (bijv. heel veel mokken) en kan dan in een veelvoud hiervan geprijst zijn. Dus 20, 30, 40 SEK enz. Ook moeilijk te vergelijken met een Nederlandse zaak. Dat is over het algemeen moeilijk. Vooral ook omdat het hier dunner bevolkt is en zaken soms veel verschillende soorten dingen verkopen. Zo heeft de ijzerhandel/dhz hier in Hoting ook breigarens en haak- en breinaalden, als ook bijv. haarverf en een beperkt assortiment make-up. De Dollar Store is eigenlijk een beetje een giga grote Blokker, maar verkoopt bijv. ook wasmiddelen, autoshopmaterialen, koek en snoep, gordijnen, ondergoed, sieraden, echt van alles. Echt leuk en handig om soms even te neuzen. We gingen niet met een bepaald doel, maar ik kocht toch een nieuwe wokpan omdat de oude al aardig beschadigd is van binnen, eindelijk een "echte" pievorm, ondergoed, sokken, koekjes, cider. Kortom, je komt er altijd met meer uit dan je van te voren dacht. Op de laatste twee dingen na, waren ze ook echt wel nodig.

Hier komt je Strömsund weer binnen op de terugweg, als je net over de brug bent. Nog even een klein hapje gegeten en toen naar huis. Rush is altijd helemaal gek als we thuis komen. Als ik de garagedeur beneden open doe, begint ze boven te huilen, zoals een wolf zeg maar. Komisch gehoor. Dus meteen even mee naar buiten en ik haalde gelijk even de twee kruiwagens hout op die Peter vanmorgen al heeft klaargezet. Rush holt dan altijd als een gek mee. Toen dat in het stookhok lag, heb ik een grote plastic boodschappentas gevuld met rendiervoer (voor de reeën) en heb die in de mand op de spark gezet. Toen met de spark Rush uit gaan laten. Ik verwachtte er niet veel van dit samen met haar te doen. Dacht dat ze er niets van zou snappen, het misschien eng zou vinden of constant in de weg zou lopen. Maar onderweg viel mijn mond open. Toen ik heerlijk het heuveltje afroetsjte, liep ze keurig in hetzelfde tempo mee. Niet snuffelen of zo, nee, keurig naast mij! Ik vond het erg aandoenlijk en prees haar erg. We waren dus in een mum van tijd achter de watertoren, waar ik het voer wilde deponeren. Ze gezegd, zo gedaan. En nu ben ik benieuwd morgen. Als het weg is, heb ik natuurlijk al nieuw bij me en zal de keer daarop een krat op de spark zetten met voer. Op de terugweg heb ik Rush lekker laten snuffelen en zo, dus dat kwam voor haar ook nog goed :-)