Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

donderdag 9 december 2010

Ruitontdooier

Zaterdagochtend gaan we rijden. We hebben allebei zo’n zin om in Hoting te zijn!!! ’s Avonds slapen we dan weer op het bekende adres in Denemarken, bij Pia en Steffen. Zelf moeten ze naar een feestje, maar “de deuren zijn los” schreef Pia. Ik denk dat de sneeuwproblemen er nu wel minder zijn dan vorige week, toen ze schreef dat de wegen soms onbegaanbaar waren door sneeuwduinen. Ze wonen een kwartier van de snelweg, dus landweggetjes af. In de onderste helft van Zweden ligt ook veel sneeuw. Hogerop, zoals bij ons in Hoting ligt weinig. Åke mailde afgelopen weekend nog met de vraag of zijn sneeuwscooter bij ons in een carport mocht, omdat er te weinig sneeuw lag om hem in zijn eigen stal te parkeren. Geen probleem uiteraard! Hij zou weer naar Åkersberga gaan en komt samen met Wiveka weer terug op kerstavond, de 24e. Net als vorig jaar. Ik ging toen ’s avonds de hond uitlaten en zag al direct dat ze aangekomen waren aan de “kaarsen” buiten. Ik weet niet goed hoe ik ze moet noemen, maar in Zweden kan je ze overal kopen, in 4-packs, 6-packs, bij de supermarkten, benzinestations, enz. Ze worden heel veel gebrand, maar vooral op speciale avonden zoals kerstavond, oudejaarsavond. Natuurlijk deden wij daar graag aan mee. Hoe zal ik het uitleggen. Nou stel je een verfblik voor van 1 liter. Deel de hoogte door drie en denk daar rood kaarsvet in met een giga dikke pit. Ze branden heel goed, zelfs met lichte sneeuw of met wind. Het staat zo leuk als de mensen die (een paar) bij de voordeur hebben branden. Vorig jaar hadden we op de heenweg heel veel sneeuw in zuid Zweden, tot Jönlöping zeg maar. In het zuiden strooiden ze toen WEL zout (in Jämtland NOOIT), maar het was ook erg koud. Al het zout op de voorruit wilden we wegwissen met de ruitensproeiers, maar die zaten inmiddels dicht, door de kou wellicht. Gelukkig gaat Peter altijd goed voorbereid op pad. In allebei onze deuren zat ruitontdooier of sproeivloeistof, hoe je het maar noemen wilt. Dus, om de ca. 20 km. stoppen op een parkeerplaats, allebei gewapend met spuitfles uit de auto, eigen helft van voorruit inspuiten, allebei weer snel in de auto, ruitenwisser aan en tada tada, wat heerlijk, we zien weer wat. Dus we hopen dat het niet sneeuwt in zuid Zweden op zondag. We zien wel waar we dan slapen. Niets besproken. Misschien de Ibis in Nyköping, misschien komen we nog verder als het weer goed is en komen we boven Stockholm.
Vandaag nog naar mijn moeder geweest. Ik was blij dat ze goed geluimd was. Veel beter dan de laatste weken. Dat is fijn om haar zo in gedachten te hebben.
Net de hond nog uitgelaten, het had een beetje gesneeuwd. Daardoor viel er iets beter te lopen op de gladde stoepen. De bomen zijn hier enorm dik berijpt, zo sprookjesachtig. Echt heel dik, de dunste takken zijn wel 1 cm dik van de rijp. Ik liep er net van te genieten, hier staan heel veel bomen in het dorp, vooral veel oude(re) eiken. Zo mooi, ze gaven licht als het ware tegen de donkere sterrenhemel! Echt bijzonder.