Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 28 december 2010

Kerst en keukenramen


Deze foto is niet uit ons keukenraam genomen, maar uit een slaapkamerraam aan de achterkant. De foto is niet zo scherp, maar hij is zonder flits genomen met een automatisch toestel, dus ik kon zelf geen sluitertijd instellen. Op de foto het huisje van Clas op 1e kerstdag, 08:00 u 's morgens. Hij heeft net de kachel (kakelugn) aangemaakt. Je ziet ook de ijspieken aan ons dak. Het was toen al minder koud geworden dan kerstavond ervoor. Rond etenstijd was het toen nog -30°C. Rond de tijd van deze foto was het nog -15°C en 's middags was het nog maar -6°C. In zo'n kleine 20 uur was de temperatuur 24°C gestegen! Wij hadden geen bezwaar. Het was gewoon vreemd als je buiten kwam. Even dacht je dat het voorjaar zou worden :-) Maar januari, normaal gesproken de koudste maand, komt er juist aan. Ik hoorde dat de aanvang van de winter, die zo extreem vroeg was, de koudste is in 150 jaar hier in Zweden. We hadden gisteren nog wat sneeuw, maar in vergelijking met het zuiden van Zweden, zeg maar vanaf Gävle naar beneden, was het niet de moeite (ca. 4 cm). Åke en Wiveka kwamen 24 december om 16.00 u aan uit Åkersberga, ze waren de avond ervoor om 23.30 u vertrokken. Moesten vaak stilstaan omdat je gewoon niets kon zien door de sneeuw. In Gävle (waar wij nog sliepen in het Scandic Hotel en waar toen maar iets van 20 cm. lag), lag de sneeuw bijna tot de dakgoten. Ze hebben er ongeveer 2x zo lang over gedaan dan normaal. Oh ja, nog even over die ijspieken. Die hangen maar over ca. 1/2 meter breedte van het dak, juist voor dit raam. Ze zijn onstaan door het overlooppijpje van de ketel. Als je hem net iets te hoog opstookt, en het water komt tot het kookpunt, verlaat het zo het systeem via dat pijpje. Het water loopt dan onder de sneeuw door en als het dan hard vriest krijg je dus pieken.
Verder hadden we een mooie "warme" kerst, met mooie gedachten, mijmeringen, liefde, vrede, en vooral ook normaal eten. Nou ja, geen aardappels met bietjes of i.d., maar niet "exclusief". Ieder jaar vraag ik me wel af wat er nu weer op de menukaarten van de restaurants zal verschijnen om toch vooral exclusief te zijn. De kangeroe en struisvogel zijn natuurlijk alweer gewoontjes. Wat zullen ze nu toch weer verzinnen? Geflambeerde toekan of gekaramelliseerde leguaan op een bedje van tropische waterplanten. Verzin maar iets geks, want opkijken doe je toch wel. Heeft iemand van jullie nog iets "idioots" op de menukaarten gezien?
En dan kwamen ook de keukenramen nog binnen. Ik kon er vanavond een leuke collage van maken. Ik vind het erg leuk geworden. Hij mag een paar dagen bovenaan prijken! Daarna plaats ik hem in een logje en zal hij langzaam met de verhalen mee naar beneden zakken. Nogmaals bedankt voor de foto's!