Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 24 mei 2010

De fles moet leeg!

Op deze foto zie je, als je goed kijkt, links in het midden een petfles op z'n kop hangen met vogelvoer erin. Ja, zet je bril maar op, of klik op de foto, dan zie je hem groter als het goed is. Deze fles met voer hangt daar al sinds december 2009. Er was geen interesse. Nee, dat was geen wonder. Hier schuin achter is n.l. het vogelparadijs van Clas. Daar hing voer in diverse voederautomaten, en er zat zelfs een kilostuk kaas aan de boom gebonden. Wie heeft er dan belangstelling voor zo'n miezerige petfles met wat graan erin??!! Daar vliegen we niet voor om, sterker nog......we zien de fles gewoon niet. Maar Clas doet zoals het hoort en voert de vogels nu niet meer. Jeetje wat is de fles nu toch interessant en wat een heerlijk graan! Hij was in no time leeg. De andere helft van de zak die nog beneden in de garage lag moet dan ook maar op vonden wij. Misschien onthouden ze dan dat het hier 's winters ook een paradijsje kan zijn. Want als ze komen, hang ik ook wel meer op. En ik vind het vooral ook leuk omdat de fles in de berk hangt die een paar meter staat van de berk met het vogelhuisje. Huisvesting!

Goudvinken en groenlingen zijn het die nu de fles leegeten. Mannetjes en vrouwtjes. Zij zijn het niet die belangstelling hebben voor het vogelhuisje. Het is het vrouwtje van de Zwarte Mees (die van de week al een bezichtiging hadden) dat constant bij het huisje is. Erin en eruit gaat. Op een tak er vlak bij zit te zingen dat het een lieve lust is. We zien nog geen meubilair naar binnen gaan. We wachten af. Nog weer even de bril op of klik klik op de foto. Hier zie je de mees is de vliegopening van het huisje zitten (bovenste rondje).

Toen we vorige week terug kwamen van de drafbaan met paardenpoep achterin m'n auto, gingen we ook nog even langs bij een man die hout verkoopt. Hij bleek ook nog een vriend van Bosse (vorige eigenaar van dit huis) te zijn. Hij verkoopt gekloofd hout, maar je kunt ook boomstammen kopen en zelf kloven thuis. Dat is wat Peter wil, zelf kloven, hij wil wat te rommelen hebben om het huis. Op de flat in Oosterwolde zou hij het dan ook niet uithouden om voor altijd te wonen. Ik ook niet! Ja leuk voor 2 x 2 maanden per jaar, dat je in Nederland een vertrouwd plekje hebt, met je eigen spulletjes. En dat dan zolang mijn moeder er nog is (ik hoop nog heeeeeeeeeeeel lang), daarna zien we wel weer wat we ermee doen. Maar goed, ik dwaal af. We kochten deze mooie partij hout voor een heel leuke prijs. Het is hoofdzakelijk berkenhout.
Hij zou het deze week komen brengen. Vandaag werden we er weer even op geattendeerd dat de Zweden een ander dagritme hebben dan wij tweeën. Wij staan wel twee uur later op en gaan ook evenredig later naar bed. Vanmorgen lag Rush (hond) te grommen. Wat is er toch? Kijk ik slaperig uit het raam, is Clas onze a.s. groententuin aan het frezen! Bleek ook nog dat hij de frees speciaal was gaan huren. Tien euro voor een halve dag! Kan je er geeneen voor kopen (waar we nog aan dachten). Hem betaald voor de huur, plus extra. Pot gegeven met geraniums en campanula erin. Koffie heeft hij hier ook gedronken met (gisteravond) zelf gebakken vruchtenbrood erbij, was gezellig. Maar voor Clas koffie kwam drinken, voor we hem ook maar gesproken hadden, kwam om 08:15 uur de man met het hout. Achter een tractor, een kar helemaal opgeladen. Ik zei waar hij het kon lossen en dat hij zo koffie kon komen drinken en dat ik hem dan zou betalen. (Peet loopt weer op krukken, dus die was in huis). Hij zei dat hij nog twee ladingen moest halen en dat hij dan koffie kwam drinken. Nog twee ladingen??!! Tijdens de koffie later, bood hij een klover gratis te leen aan. Mag de hele zomer hier staan. Mijn mond valt toch heel vaak open hier in Zweden. Ik kan er niet over uit vaak!

Dus vanmiddag kwam hij nog de klover brengen en later ook nog snoer voor krachtstroom. We hebben krachtstroom en ook snoer, maar niet lang genoeg voor waar hij handig staat. Nou Peet, je kunt aan de slag.

Vandaag heeft Peter eerst het gras gemaaid op de nieuwe maaier. Perfect voor hem. Hier staat hij in een leeg houthok mooi even uit de stuit. Mooi op tijd gemaaid en het landje gefreesd, want er komt regen. Ik weet nog niet hoeveel, maar wel een aantal dagen. Vandaag was het nog prachtig zonnig weer, wel fris. Je moest wel in de zon zijn. Dit in tegenstelling tot de laatste week, toen je gewoon in een T-shirt kon buiten. Dat wordt komende week wel anders.
En, oh ja, vergeet ik nog te vertellen. In Zweden (en veel andere landen denk ik) kennen ze geen 2e pinksterdag (2e paasdag of kerstdag). Alles is weer gewoon, gewoon maandag, werken, winkels open...................