Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 23 december 2009

Kerstkaartrit

Gisteren geen sneeuwbuien onderweg. Ze hebben daarboven gewacht met poedersuiker strooien tot we thuis waren. Deze foto toen genomen vanuit de voordeur.

Deze foto vanmorgen vroeg genomen terwijl ik Rush uitliet, vlak voor het ophield met sneeuwen. Dit plekje heb ik in september ook al eens op deze blog gezet. Totaal verschillend van nu!

Dus 2170 km gereden door een kerstkaart. Wat was het mooi!!! Inderdaad sneeuw van Westerland tot Hoting. In midden Zweden lag de meeste sneeuw. Ook in Gävle, waar we onderweg sliepen, lag erg veel sneeuw. Maar nu lekker hier en vanmorgen nog wat boodschappen gedaan, nu bij de Coop. Even naar Elkedjan voor wat lampen en naar de bloemenzaak om het huis nog wat op te fleuren. Twee witte kerststerren en nog een leuk ding voor in het raam met kaarsen (komt morgen op de blog) gekocht. Het had de hele nacht gesneeuwd en Peter had, voor we naar het dorp gingen, nog een beetje sneeuw geschoven met een handschuiver. Wel een brede, wel een meter breed denk ik. Maar de oprit is groot en Lars-Gunnar zou tussen 10 en 11 uur komen, dus straks maar verder. Maar toen we wegreden kwam buurman Klas met zijn tractor met schuiver en toen we terug kwamen was alles geveegd!!! Geweldig, wat aardig! We kunnen overal bij, de garage, gastenstuga, carports, houthok (heel belangrijk, vooral na vandaag). Die gaan we morgen even bezoeken en wat lekkers brengen. Lars-Gunnar kwam en hij vond dat we hout moesten gaan stoken i.p.v. electrisch. In dit huis zijn watergevulde radiatoren (zoals in Nederland), maar de ketel is electrisch. Ingewikkeld systeem, maar we beginnen alles nu wel door te krijgen. Naast de electrische ketel staat een houtketel. Net zoiets als een tegelkachel, maar dan een lelijke ketel in de kelder. De warmte gaat door "gangen" een paar keer door de ketel alvorens naar buiten te gaan en zo slaat hij ook warmte op of zo. Hij heeft alles uitgelegd, ook hoe de kranen moeten staan als je dus hout gaat stoken in deze ketel. Je stookt hem twee keer per dag heel flink en dan is je huis de hele dag lekker warm. Scheelt heeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel stroom en er ligt nog voor drie volle winters hout hierachter dus....... Hij brandde trouwens in een mum, heel makkelijk aan te maken. Mocht het 's nacht erg koud zijn en het koelt wat sneller af, schakelt het gewoon automatisch over op de electische ketel, die houdt de temperatuur van het water dan op peil. Gezellig nog even koffie gedronken en zitten kletsen. Het was gisteren bij aankomst al zo lekker in huis, maar dat kwam omdat Lars-Gunnar vorige week alles wat hoger had gezet omdat hij wist dat we zouden komen. De rest van de dag besteed aan wat dozen uitpakken en gezellig maken. Morgen wat dat betreft het laatste restje nog. We wilden kerstavond morgen eigenlijk naar een kerk hier, maar Hoting doet met Tåsjö samen. Dus de ene dienst is hier in Hoting en de andere daar. Kerstavond dus daar en daar is 25 km. rijden in het donker in de sneeuw en dan begint het om 11 uur 's avonds. We gaan denk ik maar niet. We gaan wel heerlijk kerstfeest vieren samen en na de kerst mensen bezoeken zoals Christien en Rob, Tineke, Yvonne en familie (nabij Östersund) en Sten en Mirja. Maar eerst dus kerst.
We hebben het enorm naar ons zin hier!!!