Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





vrijdag 25 december 2009

Kerst, glögg, pepparkakor en zo

Vandaag eerste kerstdag. Het sneeuwt al meer dan 24 uur. Klas heeft het hele terrein alweer geveegd, van hem, van Åke en van ons. Het is ook al een etmaal min 10 graden. Åke en Wiveka (spreek uit Wiwekka) zijn gisterochtend aangekomen, ze hadden de hele nacht gereden vanaf (noord) Stockholm. We zijn even kort langsgegaan om ze gedag te zeggen. Vandaag heerlijk al twee flinke wandelingen gemaakt met Rush. Alles is zo mooi nu. Af en toe vallen er mini lawines uit de bomen en de auto's laten een hele wolk van sneeuw achter zich. Men rijdt hier op gladde wegen en ook op wegen met een laag sneeuw even hard als in de zomer. Zo goed werken die "dubbdäck". Vandaag eindelijk vogelvoer opgehangen. Ik had een week of zes geleden zo'n ding bij Blokker gekocht die je op een petfles kunt draaien. Dan wordt de petfles een voederautomaat. Lege petflessen had ik hier nog wel en dus was het een lekker klein dingetje om mee te nemen. Menigeen van jullie zal ze ook wel bij Blokker hebben zien hangen en misschien wel gekocht. Nou hij hangt hier nu in een berk voor het huis, zodat het zichtbaar is vanaf de plek in huis waar we het meeste zijn. Nog geen vogel gezien natuurlijk, zijn ze niet gewend. Die zitten allemaal bij Klas en Åke, die hebben ook grote voederautomaten hangen. Åke heeft buiten bij zijn deur een emmer staan met vogelvoer, zo'n afsluitbare met van die hengseltjes aan de zijkant die je dan over het deksel drukt. Wel, een eekhoorn hier heeft goed opgelet, want hij weet nu hoe hij het deksel van de emmer moet halen, maakt dus de hengseltjes los en eet zijn buikje vol. Vanmiddag hebben Peter en ik i.p.v. thee een Zweedse Glögg genomen. Dit was er een die we kochten van een mevrouw die bij de ICA stond met warme glögg, homemade van Lingon bessen (de rode bosbessen die ook in het stukje bos van ons veel groeien) met kruiden en zonder alcohol. Je moest het verdunnen met eenzelfde deel water en verwarmen dus. Heel erg lekker. We hadden al geproefd van haar in de winkel. En natuurlijk Zweedse pepparkakor (koekjes) erbij. Moeilijk te vergelijken met Nederlandse koekjes, maar het neigt naar speculaasjes. Ze zijn wel dunner en stervormig nu met kerstmis. We hebben ook een fles glögg gekocht met 2,2% alcohol. Die komt uit deze fabriek http://www.blossa.se/ Als je sterkere wilt moet je naar de Systembolaget, die zijn niet te koop in de supermarkt. Bier in de supermarkt is ook maar tot 3,5%. Ik vond een recept in het engels voor glögg op het internet, er zullen er nog wel meer op staan: http://www.ling.su.se/staff/evali/glogg.htm Ben benieuwd hoe dat smaakt. Wellicht net zoiets als bisschopswijn of glühwein. Vandaag ook Christien gesproken. Zij is al weer volop aan het werk en had vandaag dagdienst. Ze mocht wat eerder naar huis. Maandag gaan we naar Rob en Christien toe. Ja, ze wonen wel iets verder nu, 90 a 100 km zo'n beetje. Ben enorm benieuwd hun nieuwe huis in het echt te zien en verheug me erop ze te zien. Morgen komt Tineke. Ze zit al een paar weken alleen in het huis in Gafsele. Als ik haar blog lees vermaakt ze zich prima. Ik hoop voor haar dat ze hier snel werk zal vinden, maar zij en wij denken dat het wel moeilijk zal zijn. Ze heeft zich laten inschrijven bij een arbeidsbureau in Åsele. Nou, ik ga afsluiten voor nu en aan Peter vragen of hij zin heeft in Franse kaasjes met wat te drinken erbij. Heb ook nog een fijne voortzetting van deze 1e kerstdag!