Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 1 april 2014

Wilde zwanenZijn ze niet prachtig deze foto's? Inderdaad, ze zijn niet door mij gemaakt, ik heb ze van de site van National Geographic. Ten eerste heb ik (nog) niet de geschikte lens voor mijn spiegelreflexcamera, ten tweede loop ik niet de hele dag met mijn toestel om mijn nek, of in geval van het andere toestelletje, in mijn zak. Soms is dat zo ontzettend jammer. Bijvoorbeeld zoals vorig jaar, toen er een hele kudde rendieren over ons erf liep, geen toestel bij de hand, ik was buiten nota bene!


Vandaag liep ik even van het huis naar de garage/werkplaats en toen hoorde ik ze. Wilde zwanen!!! Ik zag ze daarna ook, vier stuks. Het zag er ongeveer zo uit als hieronder, alleen vlogen ze in een schuine lijn achter elkaar. Nee, geen toestel om mijn nek als ik naar de garage loop om iets te pakken en nee, ook niet het kleine toestelletje in mijn zak. Alhoewel ik het met het laatste ook zeker niet genoeg naar me toe had kunnen halen, daar zit maar 3x zoom op.


Oh, en dat was ik weer hé, sentimentele troela. Ik vond het zielig dat ze er al waren. Eerst maakte mijn hart een sprongetje, oh, geweldig, de wilde zwanen zijn er alweer! 
Er broeden ook elk jaar wilde zwanen in het meer hier tegenover en ik zie ze dan geregeld vanuit het keukenraam of het kamerraam. Maar nu ligt er nog ijs, hoe moeten ze eten? Het is ook hier beslist voorjaarsachtig, maar zwemmen kunnen ze maar op heel weinig plaatsen, in windgaten en onder bruggen. Ze zijn erg vroeg en je moet niet eens gek kijken als er dan ook snel kraanvogels komen. Ze gaan vaak samen op. Vermoedelijk zijn ze zo vroeg omdat het voorjaar zo vroeg is, omdat het zo warm voor de tijd van het jaar is in Europa. 

Maar ik zag meerdere foto's van wilde zwanen op National Geographic en dat zijn vaak zwanen op ijs. Hopelijk hebben de zwanen zich eerst volgegeten bij het Hornborgasjön waar ze samen met de kraanvogels verzamelen wanneer ze uit Afrika komen. Daar zijn ze al hoor, kijk maar eens HIER (klik). 
Wanneer het avond is en donker kun je kijken bij Historik - 24h.

Wat trouwens nog opmerkelijk is, wilde zwanen kunnen tot op grote hoogten vliegen. Terwijl ik naar de foto's zocht kwam ik nog een ervaring tegen van een piloot die een groep wilde zwanen had zien vliegen op 8200 meter hoogte! Ruim 8 kilometer! Ik heb ook wel gevlogen en zag, toen we op vergelijkbare hoogte waren, op een beeldschermpje voor mijn neus dat het ergens tussen de -40 en -50 graden Celsius was. Wauw!

Hieronder een mooi filmpje van kraanvogels en wilde zwanen, gemaakt bij Hornborgasjön in het vroege voorjaar. Ik liet het al eens eerder zien, maar voor nieuwe lezers is het wel erg leuk.
Gon