Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 15 april 2014

Social media, nadat...


Zo kun je nogal wat accounts hebben


Ik heb er al eens over geschreven, over het laatste jaar waarin we vrienden zijn verloren. Vier maar liefst, allen 60 jaar of jonger. Moeilijk, zwaar. 
Later is me iets gaan opvallen. 

Een van de overledenen was volgster van mijn blog. Enkelen zaten op Facebook en Google+. Een had daarnaast ook een eigen website waarop ze haar hobby etaleerde. Misschien zaten ze ook nog wel op Twitter, Pinterest of wat nog meer, maar daar ben ik zelf niet actief. 

De volgster van mijn blog is ook degene met de website en was ook actief op Facebook. Nergens is ze afgemeld, het is alsof ze er nog steeds is. 
Eigenlijk heb ik nu in werkelijkheid dus één volgster minder dan op mijn blog staat aangegeven. De andere overledenen kan ik ook nog steeds wel ergens vinden.

Als ik erover nadenk kan ik er wel redenen voor bedenken. 
Het kan zijn dat de nabestaanden geen wachtwoorden weten en niet weten hoe ze accounts moeten afmelden. Misschien denkt men er niet echt bij na. Maar ik kan me ook voorstellen dat het erg moeilijk is om een website of account te (laten) verwijderen. 
Mijn vader overleed in 2009, mijn moeder vorig jaar. Hun telefoonnummer zit nog steeds in mijn mobiele telefoon. Ik kan het gewoonweg niet verwijderen, ondanks dat het totaal nutteloos is. Mocht mijn telefoon kapot gaan dan zal ik het natuurlijk niet meer in een nieuwe zetten, maar verwijderen kan ik niet. Misschien hebben mensen dat dus ook zo met "social media accounts".

Ik las dat sommige accounts verwijderd worden wanneer ze een tijd niet gebruikt worden. Ik vroeg me al af hoe het anders in de toekomst zou moeten als er zoveel accounts van overledenen zouden blijven bestaan. 
Ik las bijvoorbeeld ook dat je bij een Google account kunt aangeven dat het verwijderd moet worden wanneer je drie maanden niet hebt ingelogd. 

Nu ben ik me wel gaan afvragen wat ik eigenlijk zou willen als ik er niet meer zou zijn. De nabestaanden er mee opzadelen of alles maar gewoon laten staan? Ik vind beide opties eigenlijk geen goed idee. 

Je kunt HIER (klik) veel lezen over dit onderwerp. 
HIER (klik) kun je online een Social Media Testament maken. Iets wat ik deze week in orde ga maken.

Nu zou ik zo graag van jullie eens horen hoe je erover denkt. Of je er al eens bij stil hebt gestaan of er over nagedacht hebt. Hoe het voor je gevoel is en of jij ook nog wel bestaande accounts van bekende overledenen tegenkomt. Of dat je misschien voor die moeilijke keuze hebt gestaan toen een dierbare is overleden.

Gon