Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 28 april 2014

Padjelanta - uitslag en muggen


Muggen, muggen en nog eens muggen.

Degene die het boek heeft gewonnen en het zal gaan lezen, en ieder ander die nog aan het boek kan komen en het zal lezen, komt ook een stukje tegen waarin de hoofdfiguur van het boek tijdens een periode in het voorjaar verschrikkelijk last heeft van muggen in de toendra. Vandaar deze foto even ter illustratie. 
Degenen die schreven dat het net is alsof ze er even zijn wanneer ze het boek zouden lezen, zullen zich nog wel even achter de oren krabben :-).
Brengt mij ook nog even op het volgende fabeltje...
Is het in Nederland geen gevleugelde uitdrukking dat we, wanneer het een zachte winter is geweest, 'wel erg veel last van 'ongedierte' zullen krijgen in de daarop volgende zomer' ?!
'Wat een onzin', denk ik de laatste jaren. In het hoge noorden van Scandinavië, dus ook in de toendra van het boek, kunnen 's winters temperaturen voorkomen tot wel -50 °C. Zelfs in Jämtland, waar wij wonen, komen in januari wel temperaturen voor tot -35 °C. Het kan nog wel kouder worden, maar zolang wij hier wonen was het nooit kouder dan ca. -35 °C. Ook bij ons zijn wel muggen en knutten. Niet zo erg als op de foto gelukkig, dan zou ik niet meer buiten komen. Het is dus beslist niet zo dat de muggen in het ei- of larvenstadium 's winters bevriezen in het water, c.q. in het ijs.

Maar nu de verloting van Padjelanta. 
Omdat er onder de reacties ook wel van mij waren of dubbel of anders, heb ik een lijstje gemaakt in volgorde van binnenkomst om te kunnen verloten. Dat ziet er zo uit:

1. Eijra
2. Eva
3. Marlies & Arnoud
4. Esther (Pippa's Hus)
5. Marissa & Luc
6. Jan
7. Ineke
8. Hanneke
9. Elly
10. Angeline
11. Els
12. Bea
13. Erik
14. Ellen

De hoge hoed heb ik even gelaten voor het was. Ik gunde me even geen tijd om veertien briefjes te schrijven en besloot even een nummer te trekken op de digitale manier door middel van de Random Number Generator.
Dit is de uitslag:Esther van de blog Pippa's Hus krijgt het boek. Gefeliciteerd Esther! Wil je me je adres mailen via Mail me maar ergens in de rechter kolom?

Leuk hoor om een boek wat speelt in Zweden te verloten onder liefhebbers. In de loop van dit jaar zal ik nog een keer een boek verloten. 

Gon