Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 11 mei 2012

Vrouwenmantel

Rode oostindische kers

Drie volle dagen zijn we hier nu en daarvan zijn we er twee buiten geweest. Vooral gisteren was het erg mooi weer. Het was een graad of twaalf à dertien, maar de zon heeft zoveel kracht, dat je gewoon in je T-shirt buiten kon zijn. Gisteravond had Peter een hoofd als een biet door de zon, ik kleur niet zo snel, maar had ook een gezonde blos gekregen. Ik heb zaden van rode oostindische kers in bakken gedaan. Die doen het hier goed, al blijven ze iets kleiner en eer er hier geen gevaar meer is voor nachtvorst, zijn het al leuke plantjes. Dan koop ik blauwe plantjes om er tussen te zetten en tadatada, prachtig voor de ramen buiten!

Vrouwenmantel bloei

En dan hebben we ons grasveld. Veel gras, heel veel gras, heel veel om te maaien 's zomers. In gras kunnen allerlei planten woekeren, planten waar je niet echt op zit te wachten. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld hondsdraf, klaver, veldereprijs, paardenbloem en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hier zijn plekken in het gras met witte klaver. We laten altijd op diverse plekken een paar vierkante meter staan. Dat doen we voor de hommels. Die hebben er zoveel plezier van!

Maar hier in het gras zit een plantje dat bijna door de hele tuin voorkomt en in Nederland heb ik dat nog nooit gezien. Ja, ik heb die plant wel gezien, maar in vergelijking met die in het gras hier, zijn dat reuzen. Ik heb het over vrouwenmantel.
Ze storen ons niet, we vinden dat het maar groen moet zijn en of dat nu piepkleine blaadjes van de vrouwenmantel zijn of grassprieten, maakt ons niet zoveel uit. Nu heb ik gisteren vier van die piepkleine plantjes uit het gras gestoken en in potten gezet. Ik kwam erachter dat ze dikke wortelstokken hebben. Zo vermeerderen ze zich dus hier. Tja, tot bloei komt het natuurlijk niet als je iedere week een grasmaaier over je koppie krijgt.

De bloeiwijze van vrouwenmantel vind ik niet echt zo heel erg indrukwekkend, maar best mooi. Bovendien is geel niet echt mijn kleur. Maar waar ik bij vrouwenmantel zo van kan genieten is van de druppels, die ronde druppels blijven op het blad. Echt prachtig! Ik houd jullie op de hoogte van de vier vrouwenmantel kabouterplantjes. Als het reuzen zijn geworden kom ik er op terug!

Vrouwenmantel blad

De zwerm vogels (keep en vink, vorige berichtje) is gedeeltelijk nog hier. Ik ben het voeren drastisch gaan minderen, ze waren uitgehongerd, maar ze moeten ook zelf weer gaan zoeken. Het aantal dat is gebleven schat ik nu op enkele tientallen kepen.
In de twee nestkastjes voor het huis wordt al druk genesteld. In de ene zit een koolmezenpaar en in het andere een paar glanskopmezen.

Gisteren zagen we de eerste kwikstaartjes terugkeren. Ook zij komen helemaal weer uit Afrika. Ook de eerste kramsvogels. Wat kunnen die geweldig zingen. Er staan hier ontelbaar veel bomen, maar in precies dezelfde boom als vorig jaar laat er een zijn prachtige lied horen. Genieten! Vorig jaar hadden we diverse nesten in onze tuin en bos. Ze kunnen heel wat wormen aan en de aalbessen vinden ze ook heerlijk. Op tijd jam maken dus.

Een van de eekhoorns die hier leeft. Hij zit er ook maar weer
goed mee dat er een uitgehongerde zwerm vogels neerstreek!