Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 15 mei 2012

Litet bo...

Het piepkleine vogelhuisje

Van het een komt het ander. Ik liet Rushy uit en zij wilde een zijpad in, dat ik niet in gedachten had. 'Vooruit maar' dacht ik. Op een gegeven moment viel m'n oog op een blokje hout. Het viel zo op omdat het zo licht gekleurd was, blank eigenlijk. Toen ik het tussen de bosbessen vandaan trok, bleek het een piepklein vogelhuisje, het dakje was al bijna verrot. Er staat 'Litet bo...' op. Het betekent zoiets als 'klein nest' of 'nestje'. Ik heb hem een beetje opgeknapt, nieuw stokje, nieuw dakje, en aan de gäststuga gehangen. Leuke naam eigenlijk voor de stuga! Ik ging ook nog eens snuffelen op het net en vond een liedje dat begint met 'Litet bo jag sätta vill...'.

Foto blijkt ook leuk om te bewerken

Het werd geschreven door Elias Sehlstedts in een tijd van grote veranderingen in de samenleving van Zweden. Je moet denken aan globaal zo'n honderd jaar geleden. Een tijd aan het einde van een economische crisis. De levensstandaard vergrootte geleidelijk.  De kwaliteit van de woningen ging sterk vooruit. Woningnood in de steden leidde ertoe dat er veel nieuwbouw woningen werden gebouwd. Velen droomden ervan om op het platteland te kunnen gaan wonen.

Zoiets misschien...
De melodie gaat zo.
En dit is het eerste vers:

Litet bo jag sätta vill:
Gård med trädgårdstäppa till.
Liten åker till att grava
Vill jag uppå landet hava:
Huset utan vank och brist -
Fyra rum och förstukvist.

Er zijn nog veel meer verzen, als je die wilt zien klik je hier.

Zelf heb ik andere gedachten bij dit liedje. Ik denk aan degenen die ook hier in de buurt zijn komen wonen onlangs, bijv. Tineke, Irma en Ronald, Berry met Henriëtte en Dave, Chris en Georgette, en anderen die ik niet persoonlijk ken. Vaak na lang dromen en wachten op het moment. Ook aan degenen die nog steeds dromen, mensen waarvan ik een blog lees waarop ze over hun dromen schrijven, of mensen die dromen en waarmee ik schrijf, mensen die dromen die ik ken. Ik hoop dat al jullie dromen over 'litet bo i Sverige' uitkomen!