Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 10 februari 2012

Protest in Jokkmokk


Het is nog maar pas geleden dat de jaarlijkse wintermarkt werd gehouden in Jokkmokk  nabij de Poolcirkel. Ik trakteer jullie nog een keer op bijzonder fleurige foto’s. Ze zijn van de familie Kuhmunen. Elk jaar leidt de lokale Sami oudere, Per Kuhmunen,  zijn rendieren door de geïmproviseerde straatjes van de eeuwenoude Jokkmokk wintermarkt, het  grootste traditionele Sami festival ter wereld. Per Kuhmunen komt naar de markt met zijn familie (ja, zelfs de kleinkinderen) en zijn rendieren met houten sleeën. Ze parkeren eerst naast de oude Sami kerk, waar de familie dan hun winterjas  omruilt voor de folklore kleding en accessoires alvorens te voet verder te gaan naar de markt. Dat levert dus fraaie plaatjes op…

Per Kuhmunen


De foto's komen van het internet
Maar niet alle Sami vierden dit hoogtepunt toen de traditionele parade met rendieren en sleden door de stad ging. De Sami protesteerden tegen mijnbouw die gepland is in de buurt van Jokkmokk.

‘Is dit het soort wereld waarin we willen leven?’ 


De mijnbouw, bosbouw en waterkrachtinstallaties zijn lucratieve zakelijke aangelegenheden in Norrland. Maar die natuurlijke hulpbronnen exploiteren, leidt vaak tot conflicten met Sami herders wanneer de gebieden waar hun rendieren grazen worden geblokkeerd of beschadigd. Hoge prijzen voor mineralen en ijzererts hebben geleid tot een explosie in prospectie*. In de afgelopen jaren steeg het aantal conflicten, en komt een regelmatige stroom van bezwaren bij de rechter terecht. Een van de geplande mijnen zou op slechts 40 kilometer ten westen van Jokkmokk moeten komen. De mijnbouwonderneming Beowulf is beschuldigd van illegale boortests die schade toebrengen aan begrazingsgebieden van de Sami. Mattias Pirak uit de Jåhkågaska Sami rendierengemeenschap vertelde Sami Radio dat kansen om grote winsten te maken met ijzererts geen excuus mogen zijn om het milieu te vernietigen. ‘Als je op die manier denkt dan moet je misschien ook elke boom omhakken, elke rivier afdammen, en elke ton ijzererts die er is opgraven,’ zei hij. ‘Het kan wel erg gemakkelijk worden om geld te verdienen, maar je moet jezelf afvragen of dit het soort wereld is waar we in willen leven.’

Geen mijnen in Jokkmokk!

Pirak en andere Sami herders organiseerden een demonstratie en lieten die samenvallen met een van de meest zichtbare happenings van de Sami cultuur. Elk jaar brengt de parade in Jokkmokk een uitbarsting van kleur in het donker van de winter, zoals de herders hun rendieren door de sneeuw leiden, gekleed in traditionele flamboyante kleding. De markt trekt doorgaans dus zo’n 40.000 bezoekers, onder hen zijn ook buitenlandse toeristen. De Sami richtten zich ook op hen met flyers in het Engels. Mattias Pirak zei dat ze na de markt zullen blijven doorgaan met hun campagne en dat ze nooit zullen opgeven. 

* Prospectie is het onderdeel van de geologie dat zich bezighoudt met het zoeken naar mineralen, kostbare metalen, fossielen en andere minerale elementen. Prospectie kun je vergelijken met de minerale exploratie die op grote schaal zoekt naar delfstoffen die commercieel van belang zijn voor bepaalde bedrijven.
Dit laatste komt van Wikipedia.

Oh ja, en vergeet vooral niet om ook even hier te kijken!