Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zondag 5 februari 2012

Prima hoor!


Ik wilde eigenlijk een ander berichtje plaatsen, maar heb dat even uitgesteld omdat ik toch wel wat vragen kreeg hoe wij het hier hebben met de kou. Omdat het nu koud is in NL :-). Nou wij hebben het hier prima hoor, net als de hele winter en elke winter. Maar ik moet wel toegeven dat deze winter tot het midden van de afgelopen week niet te vergelijken was met de vorige twee winters die strenger waren. Het was voor hier uitzonderlijk mild, steeds tussen 0 en -15. Het is twee keer een nacht -20 geweest. Dat was in de vorige winters dus wel anders. Daarom was het wel even wennen nu om in ene temperaturen rond de -30 te hebben. Maar we zijn er alledrie al weer aan gewend. De luchtdruk was een week geleden ook abnormaal hoog. Door die hoge luchtdruk, de hoogste in Zweden in 40 jaar, werd een grote vliegoefening in Norrbotten, die maandag van start zou gaan, afgeblazen. De aanleiding was dat verschillende instrumenten in het Jas-Gripen vliegtuig foutmeldingen gaven. Voornamelijk de hoogtemeter en de snelheidsmeter gaven die problemen.

(Saab) Jas-Gripen
De vliegoefening werd dus uitgesteld. Afgelopen zondag werd in Haparanda een luchtdruk van 1057 hPa gemeten. Op 30 januari 1972 had Haparanda een hogere luchtdruk, namelijk 1059,9 hPa. De hoogst genoteerde luchtdruk ooit in Zweden is gemeten in Visby en Kalmar op 23 januari 1907. Toen werd een luchtdruk van 1063,7 hPa gerapporteerd! Deze waarden zijn herleid naar zeeniveau. Maar goed, daarom is het natuurlijk ook zo koud. Wij kleden ons erop, hebben een lekker warm huis en verder kan ik dan dus geen mascara op mijn wimpers doen, dat schreef ik twee jaar geleden dus al :-)). Nou, als dat het ergste is! Maar goed, nu is het zondagavond en het is -20, dus we hebben de ergste kou weer gehad. Over een dag of twee is het nog veel milder en over een week hebben we rond het vriespunt overdag. Ja, ja, zo weer 30 graden verschil. Dat gaat op en neer. Ik had wel met de vogels te doen. Ik heb nog nooit zulke dikke vogeltjes gezien, dik door hun opgezette veren dan! De vogeltjes waren nog niet goed afgehard dus eigenlijk. Het was helemaal nog niet zo koud geweest, daardoor! Er liggen heerlijke zaden en (losse gepelde) pinda's. Er hangen vetbollen er ligt verkruimeld volkorenbrood, nou ja aan eten geen gebrek. Maar kennelijk krijgen ze niets van de vetbollen af als het zo koud is, zelfs vetbollen worden dan te hard. Ik zag de mezen een zonnepit pakken (ze bleven zitten op het grote balkon van het vogelhuis), en ze begonnen niet gelijk op de zonnepit te timmeren om hem te schillen, nee! Ze stopten de zonnepit onder hun buik tussen de veren en haalden die er na zo'n 10 seconden weer tussenuit. Dan was de zonnepit enigszins gesmolten en kon dan wel gepeld worden. Ik wist niet wat ik zag. Ik had zo'n medelijden. Ik heb alle zaden weggehaald (in een emmer) en warme zonnepitten (kamertemperatuur) neergelegd. Ieder uur weer nieuwe van ca. 21 graden. Dan konden ze tenminste dooreten. Energie hebben ze nodig! Maar het feest begon pas echt toen ik een paar vetbollen had geraspt (op de grove wortelrasp). Vetbollen zijn nog nooit zo snel op geweest. Ik heb er nu weer geraspt voor morgen, we hebben er zat, je kan ze hier per emmer kopen. Na dinsdag zal het wel niet meer nodig zijn, dan zullen de vetbollen wel niet meer zo hard zijn. Dan nog iets aparts. Iedere dag komt er ook een bonte specht. Het enige waar hij voor komt is voor de vetbollen. Het is een goede acrobaat en hij timmert er lustig op los. Sinds ongeveer een week komen er ook een stuk of vier sijsjes. Sijsjes komen hier gewoon voor, maar we zagen ze nog nooit bij de voedertafel. Ze eten in de natuur berkenzaden en zaden van de witte els. We hebben hier de witte els, in Nederland hebben we de zwarte els. De bast van de witte els is heel anders.
Met zonnepitten en hennepzaad (het laatste wordt hier als vogelvoer verkocht... als 'high energy') weten ze geen raad. Het was zeer opvallend dat de sijsjes direct kwamen als de specht was gearriveerd en  zat te timmeren op een vetbol. De sijsjes zitten er dan heerlijk onder en ruimen alles op wat hij morst. En dat gaat al dagen zo, komt de specht, dan komen onmiddellijk de sijsjes. De specht had overigens schijnbaar geen moeite met de vetbollen bij -30. Maar ja, die heeft me ook een snavel! Heeft iemand nog een goed idee wat betreft voer voor sijsjes? Nou, nu genoeg over het vogelspul.