Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 3 februari 2012

Kiruna & Abisko, trekpleister naar het noorderlicht


Afgelopen week las ik dat toeristen vanuit de hele wereld naar het noorden van Zweden worden gelokt om een glimp van het noorderlicht op te vangen. Het toeristenseizoen voor het noorderlicht, dat is begonnen in december 2011, is het beste tot nu toe met meer dan het dubbele aantal gasten in vergelijking met vorige jaren. Ook in de eerste drie maanden van dit jaar zijn er twee maal zoveel boekingen als normaal. Het noorderlicht is big business aan het worden en toeristen uit de hele wereld gaan naar Zweeds Lapland om het noorden te ervaren en de magische gloed van het noorderlicht. De eigenaren van Ripan in Kiruna hebben veel geïnvesteerd in het ‘Aurora toerisme’ en ondanks de duisternis van de winter, met bijv. een temperatuur van 22 graden onder nul en een wind uit het noorden, is er een goede sfeer onder de toeristen die uit veel verschillende delen van de wereld komen. Er is met name een grote belangstelling onder de Japanners en de Engelsen.
Het noorderlicht gaat in cyclussen en we hebben inmiddels allemaal wel begrepen dat de zon de komende twee jaar zeer actief zal zijn (en pas al was) en dus zullen er meer auroras kunnen worden gezien. Camp Ripan biedt gasten verschillende aurora activiteiten aan, bijvoorbeeld een speciaal gebouwde ‘noorderlicht kamer’ met grote panoramische ramen. Van Camp Ripan wordt ook vervoer aangeboden naar Abisko, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Kiruna. In Abisko kan men in de duisternis en stilte naar de top van de berg Nuolja met een stoeltjeslift naar het 
'Aurora Sky Station'
, hopelijk met een dansende Aurora Borealis aan de hemel!


Het station op de berg is in 2007 in gebruik genomen als noorderlichtstation en is sindsdien langzaam maar zeker gegroeid. Maar het afgelopen jaar heeft het een explosieve groei doorgemaakt. Een verklaring hiervoor zal zijn dat de media veel aandacht heeft besteed aan het fascinerende lichtspektakel. Sinds vorig jaar bericht de media over een top van een elfjarige cyclus van de zon en dus van het noorderlicht. Dit jaar, maar vooral volgend jaar, zou de top van deze cyclus bereikt zijn. Er zijn veel bedrijven die hun pijlen richten op het natuurfenomeen.


Abisko ligt op de breedtegraad 68.2 noord, dat wil zeggen 250 km ten noorden van de poolcirkel en heeft de meest wolkeloze hemel van Zweden. ‘Aurora Sky Station’ heeft een uitgebreide tentoonstelling over Aurora Borealis, gemaakt door IRF, Swedish Institute of Space Physics in Kiruna. Hier bij de tentoonstelling leert men meer over het fenomeen alvorens naar buiten te gaan om op het grote terras naar de nachtelijke hemel te staren. Er wordt zelfs een fantastisch diner geserveerd op het ‘Aurora Sky Station’ voordat het tijd is om weer terug te gaan. En dan hebben we ook nog het Icehotel in Jukkasjärvi dat noorderlichttrips organiseert en werkt samen met Spaceport Sweden om noorderlichtvluchten aan te bieden. Maar zonder een gids is het noorderlicht natuurlijk ook prima te zien! Inmiddels heb ik dat immers zelf mogen ervaren!