Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zaterdag 5 maart 2011

Dik en rond

Wat nu, heb je een verkeerde foto geupload? We zitten nu toch in de winter? Ja, ik wil even laten zien dat er allemaal opgestapelde keien langs de oprit liggen. Die zie je nu n.l. niet. Achter en tussen deze keien wiemelt het altijd van leven. Qua iets grotere dieren, zijn dit padden en muizen. Nee, nee, ik ben niet bang van muizen en ook niet van padden. Ik heb afgelopen zomer heel wat padden, die midden op de weg liepen bij schemer (als ik de hond nog even uitliet) in de kant gezet. Ik heb er n.l. ook wel platgereden gezien. Muizen ben ik ook niet bang van, het werkt altijd een beetje op mijn lachspieren als vrouwen gaan gillen om een muis. Die muis is heel wat banger van jou, wat kan dat beestje je nu doen? Maar goed. Ik ben er dus van overtuigd dat er padden overwinteren achter de keien, met een lekkere sneeuwdeken eroverheen. Wat ik zeker weet is dat er muizen huizen.

Het vogelhuis staat zo'n beetje tegenover de voordeur. Zie je al die gaten onder het vogelhuis in de sneeuw? Dat zijn muizengangen. Langs de oprit zitten ook gaten. Laatst had ik voor één zo'n gat langs de oprit wat voer neergelegd, en ja hoor, allemaal weg en keuteltjes als dank :-)

Ze komen als de vogels weg zijn en het schemerig wordt. We zagen er zelfs drie tegelijk heen er weer hollen en maar eten. Dik en rond zijn ze, pakken wat je pakken kan, eten tot je ploft, want morgen is er misschien wel niets. Wat heel erg opvalt aan deze muizen is dat de staartjes maar een centimeter of 2 à 3 zijn. Zou de natuur dit automatisch aangepast hebben i.v.m. kans op bevriezing als de muizen staarten als Hollandse muizen zouden hebben? Op het ogenblik, zo net na middernacht, kunnen ze maar beter in hun schuilplaatsen blijven in ieder geval. Niet eens zozeer voor de vos die hier rondloopt, maar het is onprettig weer. Zolang we hier 's winters zijn hebben we nog geen harde wind gehad. Het is nu toch zeker windkracht acht bij -2 graden. Het heeft erg gedooid de laatste dagen, dus het is nu uitkijken geblazen. Peter kan maar beter niet naar buiten en ik heb een soort van spikes onder mijn schoenen gedaan, anders kan ik niet eens bij de auto komen omdat ik een heuveltje op moet dan. Je koopt deze spikes, die je zo om je schoenen doet, bij bijv. nagenoeg ieder benzinestation hier. Een uitkomst, ik ben blij dat ik ze al had. Voor Peter hebben we ze trouwens ook wel in huis, maar toch is het voor hem te lastig denk ik. We zullen zien morgenochtend. Mooi weekend allemaal!