Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 24 december 2013

"Kerst komt aan"...


Kerstavond - Julafton

Een witte kerst hebben we, het spande er wel even om. Morgen kan het zelfs even dooien, maar met de laag die er nu ligt en de verdere vooruitzichten hoeven we ons geen zorgen te maken dat de kerst groen zal worden. 

Dit piepkleine voederhuisje heeft een mooie hoge hoed
gekregen en het hek eronder ook!

"Kerst komt aan" zegt men op een Groningse kerst cd In tied dat... die ik al heel lang heb en een van de leukste vind, samen met een cd die de VPRO ooit uitgaf. Ze vervelen me nooit. Ondanks dat we veel kerst cd's hebben en ze lang niet allemaal elk jaar aan de beurt komen, worden de twee genoemde altijd meer dan één keer gedraaid.

"Kerst komt aan" en allemaal zijn we druk. Het is hier in de omgeving veel drukker dan normaal, allemaal mensen uit het zuiden die hierheen komen voor wintersport, gelukkig ligt er nu sneeuw. Abnormaal laat in vergelijking met andere jaren. In de winkels was het gisteren ook erg druk voor hier.

"Kerst komt aan" en kerstavond, dus vanavond, is voor de Zweden kerst. Dan komen ze allemaal bij elkaar en kijken 's middags steevast naar Kalle Anka (Donald Duck) op tv om klokslag drie uur, een jaarlijks terugkerende traditie en daarna aan de glögg gevolgd door het julbord oftewel het kerstbuffet. 

"Kerst komt aan" en voor mij is kerstavond meer een avond van overdenkingen. Terug- denken aan kerstfeesten met geliefden die er niet meer zijn, maar ook aan mensen die geestelijk in de knoei zitten.
Aan gewetensgevangenen die onder vreselijke omstandigheden in gevangenissen zitten. Aan al die mensen waarvoor het niet vanzelfsprekend is dat er brood op de plank is en aan al die mensen die eenzaam zijn met Kerstmis en die blij zijn als de kerst weer om is.

De kerstboom die ik uit het bos haalde en aan de trapleuning heb
vastgemaakt, kan de sneeuwlast haast niet torsen.

"Kerst komt aan", voor ons een witte kerst met lekker samenzijn, met kaarsjes en hapjes. Misschien wel even erop uit, "A sleigh ride in the snow" :-). Voor vanavond heb ik geen Zweedse glögg, beetje slappe hap :-), 'k heb lekker zelf bisschopswijn gemaakt.
Zorgt voor lekker rode wangen.

De oude beer op m'n nachtkastje geniet ook van de kerstsfeer ;-)

"Kerst komt aan" ieder zijn of haar ding, weinig mensen in bloggenland. Ik zal er waarschijnlijk ook niet zijn morgen, overmorgen... kerst, maar daarna ben ik er zeker weer. 

Denken jullie nog aan de NIEUWJAARSWENS? Je kunt HIER zien wie je al voorgingen.
Ik hoop natuurlijk op veel inzendingen, al weet ik dat iedereen nu druk is met andere dingen. Maar goed, het is nog geen 10 januari.

Oh ja, en het slot van het kerstverhaal vind je natuurlijk HIER, veel leesplezier. Bovendien zal ik nu bekendmaken hoe het verhaal heet en wie de schrijfster is. Dit kun je bovenaan het verhaal lezen.
De tekst van het Zweedse kerstlied dat je hoort, zet ik hier onder mijn naam. Het wordt gezongen door Carola Häggkvist. (Na kerstmis heb ik het automatisch afspelen van het Zweedse kerstlied uitgeschakeld, je kunt het hier nog beluisteren)

Een heel mooie warme en gezellige kerst wens ik jullie en


Gon

Jul, jul, strålande jul, glans över vita skogar,
himmelens kronor med gnistrande ljus, glimmande bågar i alla Guds hus,
psalm, som är sjungen från tid till tid, eviga längtan till ljus och frid!
Jul, jul, strålande jul, glans över vita skogar!

Kom, kom, signade jul! Sänk dina vita vingar
över stridernas blod och larm, över all suckan ur människobarm,
över de släkten, som gå till ro, över de ungas dagande bo! 
Kom, kom, signade jul! Sänk dina vita vingar!

Musik: Gustaf Nordquist
Text: Edvard Evans