Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 6 augustus 2012

...Stro

Walstro geplukt om te drogen

Gek ben ik op de geur van gedroogd lievevrouwebedstro, een plant uit de walstro familie. Toen ik nog in NL woonde stond het altijd in de tuin. Bij verhuizing werd een polletje meegenomen en voor je het wist was er weer een mooi tapijt van lievevrouwebedstro, een mooie bodembedekker. Steevast droogde ik elk jaar wat en genoot er dan de hele winter van. Niet omdat het nu zo mooi is om te zien, maar gewoon om de onwijs heerlijke geur! Men zegt dat je het gedroogde kruid ook in je kussen kunt doen, vooral als je moeilijk slaapt. Gelukkig heb ik daar geen last van en ruik er liever aan als ik wakker ben.
Als je hier klikt, kun je veel leuke wetenswaardigheden over dit plantje lezen.

In deze omgeving ben ik lievevrouwebedstro nog niet tegengekomen. Dolgraag zou ik het hier hebben, maar als we in NL zijn is het meestal het seizoen nog niet, of niet meer. Ik zal toch eens een keer een tuincentrum moeten bezoeken in april (in NL), wie weet kom ik het tegen. Ik kan altijd proberen of dit winterharde plantje SUPER winterhard is. Mocht dat lukken, dan kan ik eindelijk mijn neus weer eens in zo'n gedroogd miniboeketje steken en de heerlijke geur opsnuiven. Of ik moet hopen op hulp uit Nederland van iemand die het voor me wil drogen. Ja, ja, wie o wie, niet allemaal tegelijk :-). Of misschien is er iemand die dit leest en die weet of het hier gedijen kan.

Lievevrouwebedstro

Hier in de bermen groeit wel massaal walstro. Familie van lievevrouwebedstro dus. Ik wist niet welke soort het is en begon maar eens een bos te plukken en te drogen. Als het na het drogen zwart zou kleuren, vielen er al een paar soorten af, het bleef groen. Ik ben er bijna zeker van dat het gewoon glad walstro is. Zeer fragiel en opgehangen op een gunstige plaats is het droog in een à twee dagen. Het zou ook heerlijk moeten geuren, maar helaas benaderd het niet de geur van lievevrouwebedstro.
Ook deze plant werd vroeger veel gebruikt voor allerlei doeleinden, er werden zelfs 'gordijntjes' gedroogd walstro voor de ramen gehangen. Er is veel over te vinden op het internet.