Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

donderdag 2 augustus 2012

Oude beestjes


Polar caravans, ze worden geproduceerd in Dorotea, 20 km van hier. Hoe vaak zijn we al niet langs dit gebouw gereden? Het moest er nu maar eens van komen, van een bezoekje aan dit piepkleine museum. Alleen geopend tijdens het hoogseizoen en dan ook alleen nog van maandag t/m vrijdag.


Er was een alleraardigste vrouw binnen, die heel duidelijk Zweeds spreekt.
Ze vertelde dat er geen entreegeld werd gevraagd, maar dat we vrijwillig iets in een pot voor een goed doel (iets voor kinderen) mochten doen. Uiteraard gedaan.
Ze vroeg waar we vandaan kwamen en zo hadden we een heel gesprek.


Dit model is uit 1964 en heet SMV 10C. De eerste Zweedse caravan die in serie werd gemaakt. De grondlegger van Polar was met een SMV 10C op vakantie.
De caravan had een grote petroleumkachel en enkel glas. Het was geen comfortabele caravan en zo was het idee van deze grondlegger geboren om een comfortabele caravan te gaan ontwikkelen, een Polar caravan!

De petroleumkachel in de SMV 10C

De eerste Polar, de Polar TB


Dit is dan de eerste Polar, de Polar TB, ook uit 1964. Deze werd toen nog geproduceerd in Junsele.
Hij werd gepresenteerd in het midzomerweekend van dat jaar tijdens een groot evenement, een voetbalwedstrijd tussen Noord-Zweden en Noord-Finland.

Er stonden nog meer caravans natuurlijk, die je steeds moderner zag worden.
Het was leuk al die ouderwetse interieurs te zien. De kleuren bruin, oranje en groen kwamen veelvuldig voorbij. Natuurlijk ga ik die niet allemaal laten zien, daar kan een ieder zich wel een voorstelling bij maken. Maar een foto van zo'n oud interieurtje plaatsen is nog wel even leuk...


In 1978 kwam er een Polar 470 uit om te vieren dat er in die eerste 14 jaar 15.000 caravans waren gebouwd. In hetzelfde jaar kwam de Polar 300 ook uit. Een kleine compacte geïsoleerde caravan die werd ontworpen omdat de sneeuwscooter populair werd. De caravan werd met de auto naar de bergen gereden, alwaar de sneeuwscooter hem op zijn plaats in de sneeuw kon brengen en voila, een klein winter vakantiehuisje.

De kleine Polar 3001976

De laatste foto's spreken wel voor zich. Als je op de eerste foto klikt, kun je ze veel beter bekijken.
Nog steeds is Polar in Dorotea een vooraanstaand bedrijf op dit gebied. Kijk maar eens op de site.  En wat een luxe!
Drie passen er op een oplegger. Drie zien we er regelmatig zuidwaarts gaan, het hele jaar door.