Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 31 augustus 2012

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, één...

...nachtvorstje nog geen winter zullen we dan maar denken. Van maandag op dinsdag hadden we al nachtvorst! Zolang we hier wonen nog niet zo belachelijk vroeg meegemaakt. Het was ook maar één nacht, daarna was het 's nachts steeds weer rond de tien graden, maar ja, ik zat wel in over de planten die zouden kunnen bevriezen.

 
Ik hoopte dat het mee zou vallen, want ik wil graag zaden oogsten, vooral van de Oost-Indische kers. Ik heb ze in de eerste helft van mei gezaaid. Eerder kon niet, want toen waren we een maand in NL. Heeft ook niet veel zin ze eerder te zaaien. IJsheiligen, dat hier natuurlijk niet zo heet, is wel een maand later.
Veel geduld moest ik hebben, maar toen gingen ze bloeien in juli om nooit meer op te houden. Zo prachtig!


Er zitten ook al veel zaden in en ik weet dat je die als kappertjes kunt gebruiken als ze nog niet rijp zijn, maar we eten anders ook niet vaak kappertjes, dus ik wil zaden voor volgend jaar! Natuurlijk kan ik ze kopen, maar zelf oogsten is veel leuker. Nu maar duimen dat het weer een poosje duurt voor er een nachtvorstje komt, want het was de volgende ochtend wit. De daken waren wit, het gras en de auto waren wit.
Ik dacht dat ik de Oost-Indische kers wel vaarwel kon zeggen. Maar de grote bakken die her en der tegen muren staan, hebben er geen last van gehad. Dus, wie weet kan ik toch eigen zaden oogsten.
De bloemen kun je trouwens eten, de smaak neigt een beetje naar radijs.
Staat erg mooi ook op en tussen sla/salade.