Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 31 januari 2012

De wintermarkt van Jokkmokk


Vandaag kijken we eens naar Jokkmokk waar jaarlijks een populaire wintermarkt wordt gehouden. De eerste bebouwing van Jokkmokk dateert uit 1602 toen het dorp als marktplaats gesticht werd door koning Karel IX van Zweden. De eerste markt voor en door de Samen kwam in 1605 en wordt nog steeds jaarlijks als Jokkmokks vintermarknad gehouden.Deze wintermarkt, gehouden op de eerste donderdag, vrijdag en zaterdag van februari, biedt de Samen uit geheel Lapland de kans hun waren aan te bieden en zo nodig te ruilen. De markt heeft dus een lange geschiedenis met een 400 jaar oude traditie en is een waar feest, een buitengewone gebeurtenis. Al weken voordat de markt begint bruist de hele gemeenschap van activiteit. De straten worden van sneeuw ontdaan, vrachtwagens vol worden het dorp uit gereden, de planning voor de marktkraampjes begint, de mensen zijn weer vol verwachtingen. De eerste bezoekers komen al het weekend vóór de markt, warm gekleed met bonten mutsen en dikke parka's. Velen komen jaar na jaar terug.
Dit jaar wordt de markt gehouden van 2 t/m 4 februari, dus a.s. donderdag begint het spektakel. Jokkmokk is qua oppervlakte bijna de grootste gemeente van Zweden, maar er wonen slechts circa 3000 mensen. Tijdens de markt is het er een drukte van jewelste met ieder jaar ongeveer 40.000 bezoekers! Veel van de plaatselijke winkels en ondernemers (onder hen zijn Sami mensen met hun eigen rendieren) verdienen bijna een derde van hun jaarlijkse inkomen op deze markt.


De wintermarkt van Jokkmokk is dus een van de oudste markten van Zweden. Hier kun je nog veel meer lezen over de geschiedenis. De gemeente Jokkmokk hoopt door het grote aantal bezoekers ook mensen naar Jokkmokk te lokken. Men wil graag meer inwoners. Overigens proberen zeer veel gemeenten in Norrland dat. Men huurt zelfs stands op buitenlandse emigratiebeurzen. Ook op de komende emigratiebeurs in Nederland (over naar ik meen een week of twee) wordt Norrland weer goed vertegenwoordigd door verschillende gemeenten.


Er zijn natuurlijk verschillende manieren om in Jokkmokk te komen, maar deze is wel erg apart! Met Inlandsbanan. Deze trein, die er buiten deze reis van bijna een week alleen maar een zomerdienst op nahoudt, stopt ook in Hoting. We hebben hier een heel leuk stationnetje :-).


Ook is het leuk om eens een kijkje te nemen op de site van ILLUA, gevestigd in de uitgestrekte bossen in het hart van het berggebied van Jokkmokk. In enkele jaren hebben ze een vaardigheid voor het bouwen van iglo's ontwikkeld. Je kunt er overnachten in een iglo die al gebouwd is, maar je kunt er ook zelf een maken, je kunt er een sledehondentocht maken of een tocht met een sneeuwscooter.

Nou, ideeën genoeg voor een wintervakantie in Norrland en dan hebben we het alleen nog maar over Jokkmokk gehad. Wij wonen een kleine 500 km ten zuiden van Jokkmokk, Kiruna is hier 700 km vandaan en de Noordkaap maar liefst 1300 km. We wonen in Jämtland en ik merk dat men in NL dan vaak denkt dat we dan al bijna op de Noordpool wonen. Het gekke is dat ik ’s zomers, als ik al die mensen naar de Noordkaap zie gaan met hun camper of caravan, zelf ook vaak denk: “Jullie zijn er bijna”, in de wetenschap dat ze al zo’n 2100-2400 km gereden hebben als ze uit NL komen. Tegelijkertijd besef ik me dan dat het toch nog zo’n 1300 km is, oftewel een reisje van NL naar de Middellandse Zee!!!
Dit geeft weer eens aan hoe groot Zweden is.
Gon