Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zaterdag 17 december 2011

Julbordet (het kerstbuffet)


Drie mensen met spark. Links voor de vrouw met de rode jas de zaak van Christien.

Is de antieke slee, die Christien onlangs op de kop tikte, niet enig?!

Jullie kennen inmiddels Christien wel met haar café annex bakkerij in stijl van de vijftiger jaren. Ik schreef er afgelopen zomer nog over, bijvoorbeeld hier en hier. Vorig weekend en dit weekend serveert Christien een zogenaamd 'julbord'. Op zaterdag en zondag dus. Men kan kiezen uit drie tijden, n.l. 13.00 uur, 16.00 uur en 19.00 uur. Omdat het 100 km rijden is, wilden we graag vandaag om 13.00 uur. Er was niet veel animo voor dit tijdstip, maar dat vonden Peter en ik niet erg, want dan konden we ook even lekker bijkletsen met Christien. Natuurlijk hadden we ook de singletjes voor de Jukebox van Christien, die we in oktober voor haar kochten op de kamelenmarkt, nu meegenomen. Het was leuk om die even door te lopen, lachen ook!
Voor we bij Christien waren, passeerden we ongeveer 15 km vóór Hälla een geschaarde vrachtwagen. Hij bestond uit twee delen, dus vrachtwagen met aanhanger, en had personenauto's bij zich. De voorkant van de vrachtwagen en achterkant van de aanhanger stonden nog op de weg, de achterkant van de vrachtwagen en de voorkant van de aanhanger stonden in de greppel. Geschaard dus zeg maar. Hij kon er met geen mogelijkheid meer uit. Eenmaal in Hälla, stond voor de zaak van Christien nog zo'n wagen en even verderop nog een. Je kunt ze zien op de foto's hierboven (als je op een foto klikt wordt hij vergroot en kan je het beter zien). Ze kwamen uit Duitsland en waren met drie van die combinaties vol met personenauto's op weg naar Arjeplog. Daar worden veel auto's getest. Veel auto's worden daar getest omdat daar extremere omstandigheden zijn dan in de rest van Europa. Eén van de chauffeurs kwam bij Christien om hulp vragen en zij heeft e.e.a. afgebeld. Toen we er om 16.15 uur weer langsreden, stond hij nog net zo. Gelukkig is het niet koud, het is maar rond of net onder nul.
Het eten bij Christien was weer heerlijk. Maar dat wisten we al wel van te voren. Kijk maar eens...

Eerst glögg.
Daar kon je gewelde rozijnen en amandelsnippers in doen.
Rozijnen en snippers erin smaakt verrassend lekker!

Beetje overbelicht, maar gaat om het idee. Bord 'vis'.
Met drie soorten zalm, haring met mosterdsaus,
ei met garnalen, aardappel, avocado, kaas.

Bord 'vlees'. Allerlei heerlijke soorten. Ook gerookt elandenhart
en elandentong. Op de lege plaats op mijn bord lag dus
elandentong. Die heb ik aan Peter gegeven. Volgens hem was
het erg lekker en als Christien niet had verteld wat het allemaal
was, had ik het natuurlijk gewoon gegeten :-)

Op een buffettafel stonden allerlei lekkere salades en rauwkost,
aardappels en brood, tunnbröd, knäckebröd. Dat kon je er allemaal
bij pakken. Wat ook gegeten wordt (en er ook lag) is 'pepparkakor
med ädelost'. Pepparkakor zijn dus koekjes die je nog het best
kunt vergelijken met speculaas, maar dan dunner en harder.
Ädelost is blauwschimmelkaas.

Denk niet dat dit het was, want hierna kwam pas het warme eten. Geen foto van. Aardappels, vlees, groenten, worstjes, gehaktballetjes in een soort roomsausje en 'Janssons frestelse' waarvan ik vorig jaar het recept plaatste op Kokkerellen. Een toetje met rijst en mandarijntjes, koffie toe. Jullie begrijpen vast wel dat ik nu, om 21.20 uur, nog steeds totaal geen honger heb en dat het vandaag dus bij twee maaltijden zal blijven (ontbijt en julbord). Dit was dus een traditioneel julbord zoals dat hier altijd rond kerst gegeten wordt.
Dan nog een paar leuke plaatjes:

Toonbank in het winkel gedeelte. Niet geflitst i.v.m. het glas.

Leuk kastje.

De mooie slee.

Toen we hadden afgerekend, kregen we nog een tas met deze heerlijkheden
mee. Alles zelf gemaakt door haar. Dank je wel Christien voor dit cadeautje,
zo komen we de kerst wel door!

Het was een erg gezellige middag. Blij dat het weer het toeliet. Na ons kreeg Christien om 16.00 uur nog 37 gasten! Dat werd dus echt een volle tent. Even na half zes waren we weer thuis en daar wachtte een hond die zich geen raad wist van blijdschap. Het maakt niet uit of je een half uur weggaat of een paar uur, ze is dan echt helemaal gek van blijdschap. Ik moet dan vooral niet mee gaan doen met blij zijn, want dan wordt het nog erger. Ik kalmeer haar altijd eerst door rustig te praten. Neem haar dan ook niet mee de trap af of naar buiten, want ze zou van enthousiasme vallen of uitglijden. Na een minuut of vijf kan dat wel weer. Een heerlijke wandeling met haar gemaakt. Ook goed voor de spijsvertering!