Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zaterdag 3 september 2011

Over het uitstapje naar Arvidsjaur en Piteå


Deel van de houten kerk in Arvidsjaur (zie ook vorige bericht)

Al heel lang wilde ik zo graag eens verder noordwaarts. Het liefst zou ik het hele noorden verder verkennen, maar ja, zo af en toe een paar dagen en dan eens een week helemaal naar het noorden misschien. Ook wilde ik al een tijd naar Piteå, dat bekend staat om het milde klimaat zomers. Het heeft ook zelfs een strand. Maar eerst gingen we richting Umeå en gingen daar omhoog. Niet over de kustweg, maar even voor Umeå namen we een parallelweg die door een gebied gaat met aardig wat landbouw. Een mooi gebied vonden we het. E.e.a. bekeken om 's avonds aan te komen in Arvidsjaur. De laatste 100 km. was vrij saai. Alleen maar dennenbomen die op die hoogte duidelijk korter en ieler zijn dan hier. Ik had een B&B (Lapland Lodge) geboekt en dat is een fijn adres (Duitse eigenaresse). De hond was ook van harte welkom en dan ook nog zonder bijbetaling (meestal moet je wel zo'n 50 kr. betalen voor de hond). We waren er rond 21.00 uur en konden nergens meer eten, dat moesten we nog. Ja stom, dat moet je onderhand weten dat alles hier enorm vroeg dicht gaat, laat staan dat er nog iets open is om 21.00 uur. Eéntje was er open geweest tot 21.00 uur, dus waren we genoodzaakt naar een tankstation te gaan en namen een broodje hamburger. Dat eet ik normaal gesproken dus echt nooit! Maar nood breekt wetten. Hier hebben we niet genoeg aan, Peter in ieder geval niet. In de koeling zag ik een lekker grote bak staan met heel veel sla, koude gerookte kip en macaroni erin. Dat zag er lekker en gezond uit. Dus hebben we die genomen. Dat smaakte heel wat beter. Dus geen romantisch diner voor twee :-)).

Kerkstadje Öjebyn

De volgende dag naar Piteå. In het plaatsje Öjebyn een motell gevonden. Öjebyn ligt tegen Piteå aangeplakt en is een oud kerkstadje. Die komen hier in het noorden voor, bijv. Luleå en Skellefteå en ook Arvidsjaur zijn ook oude kerksteden. D.w.z. dat ze in de late middeleeuwen een kerk bouwden met daaromheen huizen (van de kerk/ diakonie). Piteå onstond ooit op de plaats die nu Öjebyn heet en toen ik de hond uitliet kwam ik toevallig door het oude kerkstadje. De volgende ochtend vroeg ben ik er foto's gaan nemen. De huizen op de foto's werpen lange schaduwen, juist omdat het zo vroeg was én zonnig. De huisjes zijn dus echt honderden jaren oud, wel 500 of 600 jaar. Kan je ook zien dat hout hier niet rot. De kerk heeft er zelfs één te koop staan. 35.000 kronen. Geen sanitaire voorzieningen, die zijn in openbare gebouwen in het dorpje. De huisjes worden nu verkocht als vakantiehuisjes. Een luxe  tent dus eigenlijk, immers geen sanitair en waarschijnlijk ook niet erg warm. Het dorpje deed me een beetje aan Marken denken. Ook ooit gebouwd met dezelfde achterliggende gedachte, allemaal opelkaar en zelfs ook van hout. Uiterlijk lijken de huizen alleen niet op elkaar. We zijn natuurlijk ook naar Piteå geweest en kwamen daar een bootmuseum tegen.


Leuk voor Peter!
Helaas was het dicht (hoogseizoen voorbij), maar we konden toch wel een paar foto's maken. Dat het klimaat er zomers mild is wil ik graag geloven. Ik zag zelfs een Clematis tegen een huis donkerblauw staan bloeien. Prachtig tegen het gele huis. Ik heb hier nog nooit een Clematis gezien. Weer een mooie route uitgezocht om naar huis te gaan. 's Middags zou Tineke komen, die op Stekenjokk aan het fietsen was geweest. Rond vijf uur 's middags troffen we elkaar hier. Tineke bleef hier eten en slapen, en Milly natuurlijk ook :-)) Het was wederom erg gezellig!!! De volgende dag ging ze rond de middag naar huis. Leuk Tineke, jammer dat je vakantie erop zit. Heb een heel goede reis! En nogmaals erg bedankt voor wegenkaart nr. 157!


Er staan nog veel meer foto's op mijn fotoblog ZoominGon.