Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 14 maart 2016

Zonsverduistering en wachten op de klap

 
 
 
 
Werkelijk schitterend weer hebben we gehad. Wel bijna een week zonovergoten, zo heerlijk! Overdag een paar graden boven nul, 's nachts er ver onder. Zag ik 's morgens om zeven uur -16 graden op de thermometer, rond koffietijd was het al rond nul om rond de middag een paar graden boven nul te zijn. Dat was echt alleen door de kracht van de zon, want wat heeft hij al veel kracht.
Na vieren dook de temperatuur dan weer onder nul en begon het van voren af aan.
Maar die helder blauwe lucht! En 's nachts zoveel sterren! 

 

 
Maar toen, op een bewolkte dag werd het ook even boven nul en vreemd dat juist toen de sneeuw van de keuken wilde glijden. Het duurt altijd even omdat de 'plak' nog een poosje blijft hangen aan de pijp van de afzuigkap. Meer links op het huis (niet zichtbaar op de foto) glijdt de sneeuw weer niet omdat het blijft rusten op de aanbouw voor het huis, het portaal zeg maar. De sneeuw bleef dus een poos hangen en rekte uit en rekte uit...
Tot het een gordijn vormde voor het keukenraam. Ik kwam in de keuken en vond het wel donker. Aan de zijkant zit nog een raam daar niet van, maar best donker.
 
 
 

Eens even buiten gaan kijken. Wat een mooi gordijn, het heeft zelfs een schulprandje.


Hier hangt nog een van de gehaakte sneeuwvlokken voor het raam.
 
 
Op een gegeven moment hing het bijna op de vensterbank buiten, en nog later er overheen! Wachten op de klap. Want dat zijn meestal behoorlijke dreunen.
Het 'gordijn' heeft er toch wel een paar uur gehangen eer het afbrak bij de dakrand. Inmiddels is alle sneeuw van de keuken.
 
 
 
 
Het huis is geheel onderkelderd, gewoon een verdieping die voor 2/3 of is het 3/4 in de grond zit. De raampjes zitten dus allemaal hoog, net onder het plafond. Beneden is een garage, het stookhok, een kamer, een halletje, een berghok, een voorraadkelder, tvättstugan (= washok met wasmachine, strijkplank, wasbak, keukenblok, enz. een heel fijne ruimte) en de badkamer. Op de foto kun je de ingang zien naar de garage die niet als zodanig gebruikt wordt omdat er op het erf ook nog een paar garages zijn. Tja, het was nu eenmaal al zo toen we het kochten. Om bij de ingang het niveauverschil van tuin naar oprit te overbruggen zijn er aan weerskanten meterslange muurtjes van grotere zwerfkeien. Nogal steriel toen we hier kwamen, maar in de loop der tijd heb ik er van alles op toegelaten wat er zomaar op en tussen kwam als prachtige mossen, verschillende soorten vetkruid, schoenlappersplant, akelei, varentjes, moerasspirea, wilde margrietjes en kleine klaproosjes.
Op de foto's allemaal bedolven onder een dikke laag sneeuw.


 
's Zomers ziet het er zo uit als hieronder. Kon niet zo snel veel foto's vinden tussen de duizenden in deze pc. Maar hier dan een met ook nog Peter op z'n quad. Rechts het gastenhuisje. 

  
 
 

Oh, als ik deze foto zie krijg ik toch wel verlangens naar de zomer, hoewel ik hier ook erg geniet van de sneeuwzekere winters. Kijk m'n wasje eens lekker in de zon!


  
Maar nu moeten we even door de dooiperiode heen. Hierboven zie je hoe de sneeuw van een van de houthokken afgegleden is en golvend neerkomt.
 
 
 
 
Uit dit houthok, dat bij aanvang van de winter vol lag, hebben we deze winter gestookt. We hebben centrale verwarming op hout dat ons per jaar omgerekend ongeveer vijfhonderd euro kost.
We hebben vier houthokken, dus voor vier winters. Er ligt nu nog voor twee winters en komende zomer wordt het weer aangevuld.
 
Vandaag heeft het enorm hard gedooid. Zolang we hier wonen heb ik het nog nooit zo snel zien dooien. Niet dat we al van de 75 cm sneeuw af zijn hoor. Morgen wordt het negen!!!! graden. De komende vier dagen komt de temperatuur niet onder nul. Daarna weer een beetje winters.
 
 
 
 
Maar het zal nog wel even duren eer het laatste sneeuwwater door de greppel langs het weggetje wegloopt als op deze foto. Genomen op 22 april 2015. Ik kijk er nu wel naar uit, nu ik al zo het voorjaar ruik en proef.
Gon


 
p.s. Dit is het eerste bericht gemaakt op een nieuwe laptop. Bevalt me niet erg, er lijken dingen niet te kloppen in de opmaak. Kan zelfs m'n mooie handtekening niet meer gebruiken omdat deze laptop die letter niet herkent. M'n handtekening ziet er dan ook niet uit. In alle oudere berichten is de mooie handtekening automatisch vervangen door lelijke koeienletters. Ik baal. Als iemand een oplossing weet houd ik me aanbevolen.